27/2/13

Τέσσερις απόστρατοι κι ένας συνταγματάρχης καταθέτουν για το πραξικόπημα του ΄97 εναντίον του Ερντογάν στην Τουρκία

Τέσσερις απόστρατοι στρατηγοί κι ένας εν ενεργεία συνταγματάρχης κλήθηκαν σήμερα να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές της Άγκυρας στο πλαίσιο της έρευνας για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1997, που κατέληξε στην ανατροπή της πρώτης ισλαμιστικής κυβέρνησης στη χώρα, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ο πρώην διοικητής των στρατιωτικών σχολών Ασλάν Γκιουνέρ, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, οδηγήθηκαν με αστυνομική συνοδεία νωρίτερα σήμερα ενώπιον των ανακριτών που έχουν αναλάβει τις έρευνες για την υπόθεση, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι δύο άλλοι απόστρατοι στρατηγοί Γιουτζέλ Ουζσίρ και Μεχμέτ Μπασπινάρ επρόκειτο να καταθέσουν αργότερα εντός της ημέρας.

Ο Γκιουνέρ έχει αποκαλυφθεί πως είναι εκείνος που έδωσε τη διαταγή στα άρματα μάχης να καταλάβουν τους δρόμους σε προάστιο της Άγκυρας τον Φεβρουάριο του 1997, κάνοντας μία επίδειξη δύναμης, η οποία ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν στις 28 Φεβρουαρίου.

Περίπου 70 εν ενεργεία κι αποστρατεία στρατιωτικοί έχουν φυλακισθεί ήδη στα πλαίσια της έρευνας, που διατάχθηκε το 2011 για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του τελευταίου πραξικοπήματος στην ιστορία της μοντέρνας Τουρκίας--έπειτα από εκείνα του 1960, του 1971 και του 1980.

Πολλοί άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, μεταξύ τους και ο αρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων την εποχή εκείνη Ισμαήλ Χακί Καρανταγί έχουν ανακριθεί για την υπόθεση, πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.