2/2/13

Η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ιμβρίων

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Μια ισχυρή απάντηση έρχεται από την Ευρώπη στον Ερντογάν σε σχέση με όσα ισχυρίστηκε για τα δικαιώματα που σέβεται η Τουρκία, για τις μειονότητες σε σχέση με τη συνθήκη της Λωζάνης.


H Kοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης (PACE) καλεί την Τουρκία για άλλη μια φορά να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Ιμβρου και της Τενέδου.

Με πρόταση σχεδίου Ψηφίσματος που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογεγραμμένη από 20 βουλευτές προερχόμενους από 11 διαφορετικά κράτη-μέλη και από όλες τις πολιτικές ομάδες, η Τουρκία καλείται για άλλη μια φορά να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου και να επιλύσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τις ρητές επιταγές του Ψηφίσματος 1625 (2008) που είχε υιοθετήσει η ολομέλεια της PACE ύστερα από την κοινή επίσκεψη στα δύο νησιά των τότε Προέδρων των Αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας, κ.κ. Έλσας Παπαδημητρίου και Μουράτ Μερτζάν, καθώς και τη διεξοδική έρευνα και έκθεση του Εισηγητή κ. Αντρέας Γκρος.
 


Η είδηση αυτή ικανοποιεί απόλυτα τα Ιμβριακά σωματεία που εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:

Τα Ιμβριακά σωματεία χαιρετίζουν την πρωτοβουλία αυτή, η οποία πιστεύουν ότι θα συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί μετά την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 1625, όπως η ε παναλειτουργία ενός σχολείου στην Ίμβρο που έχει ξεκινήσει από το 2010 αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Οι Ίμβριοι εξακολουθούν να αναμένουν τις άμεσες ειδικές ρυθμίσεις που κατά κοινή διαπίστωση απαιτούνται για τη διασφάλιση των περιουσιακών δικαιωμάτων των ελληνικών κοινοτήτων της Ίμβρου αλλά και για τα ατομικά περιουσιακά δικαιώματα, και ιδίως την άμεση αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας, την επιστροφή των απαλλοτριωμένων εκτάσεων στους αρχικούς ιδιοκτήτες, την αποκατάσταση των αδικιών που παρατηρήθηκαν κατά τις εργασίες κατάρτισης του κτηματολογίου και την απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας σε όσους την απώλεσαν και στους απογόνους τους.
Μόνο έτσι θα διατηρηθούν ζωντανές οι ελπίδες για την επιβίωση του ελληνικού
στοιχείου στα δύο νησιά και τη διάσωση του ιδιαίτερου πολιτιστικού τους πλούτου.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη της PACE για την έμπρακτη υποστήριξή τους στην πολύπαθη κοινότητα των Ιμβρίων και Τενεδίων και ιδίως την Πρόεδρο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Μπακογιάννη καθώς και την προκάτοχό της κ. Έλσα Παπαδημητρίου, τέως βουλευτού και Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων
και Επίτιμου Μέλους της Ιμβριακής Κοινότητας, η οποία, με την ενεργό παρουσία της στη Σύνοδο της PACE ως Επίτιμο Δια Βίου Μέλος, συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση της νέας αυτής πρωτοβουλίας.


Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης                        Παύλος Σταματίδης

Πρόεδρος Συλλόγου Ιμβρίων              Πρόεδρος Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης


OnAlert

1 σχόλιο:

  1. Νωρίς τα θυμήθηκε η Ευρώπη τα δικαιώματα των Ιμβρίων, τώρα που μείνανε μια χούφτα άνθρωποι!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.