28/2/13

Στέφαν Εσελ. Οι τελευταίες συμβουλές ενός βετεράνου της Αντίστασης

Ελίνα Γαλινού
"Είμαι 93 ετών. Το τέλος δεν είναι μακριά. Τούτο εδώ ίσως είναι το τελευταίο πράγμα που κάνω. Τι τύχη να μπορώ να σας υπενθυμίσω αυτό που αποτέλεσε τη βάση της πολιτικής μου δράσης, τα χρόνια της Αντίστασης και το πρόγραμμα που εκπόνησε πριν από 67 χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης!.
Οφείλουμε στον Ζάκ Μουλέν -έναν από τους ήρωες της γαλλικής δημοκρατίας-, την ένωση όλων των μερών της κατεχομένης Γαλλίας, των κινημάτων, των κομμάτων, των συνδικάτων που προσχώρησαν στη μαχόμενη Γαλλία και αποδέχτηκαν τον μοναδικό ηγέτη που αναγνώριζαν...Τον στρατηγό Ντε Γκώλ που εκπόνησε ένα πρόγραμμα, το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο στις 15 Μαρτίου 1944, που συγκέντρωνε ένα σύνολο αρχών και αξιών ,στις οποίες θα βασίζονταν η μοντέρνα δημοκρατία της χώρας μας μετά την απελευθέρωση...
Σήμερα έχουμε ανάγκη από αυτές τις αρχές και τις αξίες, περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να επαγρυπνούμε όλοι μαζί, προκειμένου η κοινωνία μας να παραμείνει τέτοια  ώστε να είμαστε περήφανοι. Οχι μια κοινωνία λαθρομεταναστών, απελάσεων, καχυποψίας, όχι μια κοινωνία που αμφισβητούνται οι συντάξεις, τα κεκτημένα της
κοινωνικής ασφάλισης, όπου τα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια μεγιστάνων. Θα τα απορρίπταμε όλα αυτά αν είμαστε αληθινοί επίγονοι του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης.
Το ζητούμενο είναι η ίδρυση μιας αληθινής οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας που θα εξαλείψει τα φεουδαρχικά στοιχεία από την οικονομία. Το γενικό συμφέρον θα πρέπει να προηγείται του ατομικού και ο πλούτος που δημιουργείται από τις εργαζόμενες τάξεις, πρέπει να μοιράζεται δίκαια ώστε να εμποδίζεται η εξουσία του χρήματος. Αυτή ήταν η ιδέα των αντιστασιακών οργανώσεων. Αυτή ήταν η πρόταση μιας λογικής οργάνωσης της οικονομίας, που να εξασφαλίζει την υποταγή των ειδικών συμφερόντων στο γενικό συμφέρον, και την απελευθέρωση από την επαγγελματική δικτατορία που επέβαλαν τα φασιστικά καθεστώτα.
Μια αληθινή δημοκρατία έχει ανάγκη από ανεξάρτητο Τύπο, από δικαίωμα όλων των παιδιών στην παιδεία, χωρίς διακρίσεις. Ομως όλη αυτή η βάση των κοινωνικών κατακτήσεων, κινδυνεύει σήμερα να χαθεί...Τολμούν να μας λένε ότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος αυτών των κοινωνικών μέτρων, παρ΄όλο που η παραγωγή πλούτου σήμερα, έχει αυξηθεί σημαντικά από την εποχή της Απελευθέρωσης. Οταν θεσπίστηκαν τα κοινωνικά μέτρα, η Ευρώπη ήταν κατεστραμμένη από τον πόλεμο. Η εξουσία του χρήματος όμως, την οποία πολέμησε η Αντίσταση, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη, τόσο αυθάδης και εγωιστική όσο σήμερα!
Το κινητήριο συναίσθημα της Αντίστασης ήταν η αγανάκτηση. Εμείς οι βετεράνοι των αντιστασιακών κινημάτων, καλούμε τις ελεύθερες γενιές και τους λέμε "Πάρτε τη σκυτάλη, αγανακτήστε! Δικτυωθείτε, δράστε συλλογικά!  Οι πολιτικοί, οικονομικοί και πνευματικοί ιθύνοντες της κοινωνίας δεν πρέπει να παραιτηθούν, δεν πρέπει να επηρεαστούν από τη σημερινή δικτατορία των χρηματαγορών που απειλεί την ειρήνη και τη δημοκρατία"

2 σχόλια:

  1. LEXPRESS.fr , 28/02/2013

    Ο πρώην μαχητής της αντίστασης και διπλωμάτης, που απεβίωσε την Τετάρτη, θα ταφεί στο νεκροταφείο του Μονπαρνάς τη Πέμπτη 7 Μαρτίου, μετά από στρατιωτικές τιμές της θα παραστούν στους Invalides.
    Η εντολή δόθηκε από τα Ηλύσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του αξίζει. Εγώ έκανα μια μικρή αναφορά στα βασικά λόγια του κειμένου του, σαν φόρο τιμής για την ακούραστη δράση του.
    Να φανταστείτε ότι πριν τρία χρόνια, επισκέφτηκε ο ίδιος την Λωρίδα της Γάζας!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.