18/2/13

Γιατί αυτοκτονούν οι Τούρκοι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί;

Από πρόσφατη διαδήλωση: Oι γυναίκες των μον. υπαξιωματικών επαναστατούν: Οι διοικητές υποτιμούν και προσβάλλουν τους άνδρες μας και οι γυναίκες τους εμάς!!!
Σχετικά άρθρα:
Γιατί προδίδουν την πατρίδα τους οι Τούρκοι αξιωματικοί;

Στα άρθρα που παρατίθενται ανωτέρω ως σχετικά, με αφορμή το σκάνδαλο πορνείας και κατασκοπείας και τις αναταράξεις που προκάλεσε στο τουρκικό στράτευμα, κάναμε διάφορες προσεγγίσεις στην ιδιοσυγκρασία, την ψυχοσύνθεση και τον τρόπο συγκρότησης της πατριωτικής συνείδησης του Τούρκου αξιωματικού.
Τώρα ήλθε η ώρα να θίξουμε ένα άλλο ζήτημα, αυτό της θέσης των Μονίμων Υπαξιωματικών στις ΤΕΔ, με αφορμή τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό αυτοκτονιών ατόμων αυτής της επαγγελματικής τάξης το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, το τελευταίο διάστημα έχουν αυτοκτονήσει 29 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί των ΤΕΔ!
Τελευταίο περιστατικό η αυτοκτονία του Νατζί Ντεμίρ, ο οποίος υπηρετούσε ως μόνιμος υπαξιωματικός επί 22 χρόνια στον τουρκικό στρατό, στις 30 Ιανουαρίου αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι, στη μονάδα του, την 10η Αυτοκινούμενη Ταξιαρχία Πεζικού, που έχει έδρα το Μπίτλις, στο Κουρδιστάν. Ήταν ο όγδοος μόνιμος υπαξιωματικός που έδωσε τέλος στη ζωή του από τις 13 Νοεμβρίου 2012.
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Συνταξιούχων Υπαξιωματικών Τουρκίας  (TEMAD), από τις 8 Οκτωβρίου 2010 μέχρι την αυτοκτονία του Νατζί Ντεμίρ, στις 30 Ιανουαρίου, 29 μόνιμοι υπαξιωματικοί έδωσαν τέλος στη ζωή τους, για διαφόρους λόγους ο καθένας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο το TEMAD, Αχμέτ Κεσέρ, οι κυριότεροι λόγοι των αυτοκτονιών είναι οι παρενοχλήσεις και η κακή συμπεριφορά των αξιωματικών απέναντι στους μονίμους υπαξιωματικούς και οι οικονομικές δυσκολίες.
Η γυναίκα του αυτόχειρα Ντεμίρ, Σεβντά, μιλώντας στην εφημερίδα Ραντικάλ, ανέφερε ότι υπεύθυνοι για την αυτοκτονία του άνδρα της είναι ο διοικητής 10ης Ταξιαρχίας και ο Διοικητής του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Τάτβαν, όπου υπαγόταν το τάγμα που υπηρετούσε.
Η Σεβντά είπε συγκεκριμένα: "Ο άνδρας μου δεχόταν ψυχολογική πίεση από τους ανωτέρους του. Πήρε δυο μήνες αναρρωτική άδεια και όταν επέστρεψε στην υπηρεσία του, του ανατέθηκαν ακόμα πιο δύσκολα καθήκοντα. Εγώ θεωρώ υπεύθυνους για το θάνατο του ανδρός μου τον διοικητή της ταξιαρχία και τον διοικητή του στρατιωτικού νοσοκομείου. Το άσκησαν ψυχολογική πίεση και τον ώθησαν στην αυτοκτονία".
Ο πρόεδρος του TEMAD, Αχμέτ Κεσέρ με τη σειρά του δηλώνει: "Μεγάλος είναι ο ρόλος στις αυτοκτονίες μονίμων υπαξιωματικών των οικονομικών προβλημάτων και της κακής συμπεριφοράς από τους αξιωματικούς στις μονάδες που υπηρετούν."
Να υπογραμμίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι στις ΤΕΔ υπάρχει σαφέστατη ταξική διαχωριστική γραμμή μεταξύ αξιωματικών και μονίμων υπαξιωματικών, κατάσταση που προκαλεί άσβεστο ταξικό μίσος μεταξύ τους.
Μάλιστα, εκτός από τη σκληρή και μειωτική συμπεριφορά των αξιωματικών απέναντι στους μονίμους υπαξιωματικούς μέσα στις μονάδες, υπάρχουν και στοιχεία κοινωνικού χαρακτήρα, που βαθαίνουν το ταξικό χάσμα και το μίσος μεταξύ αξιωματικών - μον. υπαξιωματικών!
Συγκεκριμένα, είναι γνωστές οι διευκολύνσεις και τα πολυτελή προνόμια που απολαμβάνουν οι αξιωματικοί και οι οικογένειές τους στις Λέσχες Αξιωματικών, του Ξενώνες Αξιωματικών, που είναι σαν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, τις Κατοικίες Αξιωματικών και τα Θέρετρα Καλοκαιρινής Διαβίωσης των Αξιωματικών. Υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά τα απολαμβάνουν κυρίως οι οικογένειες, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι συγγενείς των αξιωματικών, αναλόγως βαθμού και θέσεως, ενώ σε όλα τα παραπάνω δεν απαγορεύεται απλώς η είσοδος, αλλά ακόμα και η διέλευση των μονίμων υπαξιωματικών και των οικογενειών τους από έξω. Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες ευκολίες και παροχές που προβλέπονται για τους μον. υπαξιωματικούς και τις οικογένειές τους, στεγάζονται σε άλλα κτίρια, μακριά από αυτά των αξιωματικών!
Το θέμα της υποτιμητικής συμπεριφοράς και αντιμετώπισης των αξιωματικών απέναντι στους μον. υπαξιωματικούς έχει αναδειχθεί πολλές φορές, κυρίως μετά από κινήσεις των μον. υπαξιωματικών, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες (15 Φεβρουαρίου 2013) οι γυναίκες των τελευταίων πραγματοποίησαν διαδήλωση, καταγγέλλοντας τους αξιωματικούς, τους διοικητές και τις γυναίκες τους για την προσβλητική συμπεριφορά απέναντί τους, όπως δείχνει και η φωτογραφία.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα δύσκολα καθήκοντα που ανατίθενται στους μονίμους υπαξιωματικούς στο Κουρδιστάν, στον αγώνα εναντίον των ανταρτών του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, καθώς και η γενική κατάσταση που επικρατεί στις ΤΕΔ, μετά την εξάρθρωση των παραστρατιωτικών μηχανισμών, τότε προκύπτει μια κατάσταση που επιβαρύνει τη θέση των μονίμων υπαξιωματικών, οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο στην αυτοχειρία.
Μαζί με τα θέματα που θίξαμε στα τέσσερα σχετικά άρθρα, είναι και το θέμα των αυτοκτονιών των μονίμων υπαξιωματικών ένα από αυτά που χρήζουν παρακολούθησης και ανάλυσης, των προκλήσεων και της εξ Ανατολών απειλής συνεχιζομένης γαρ!

4 σχόλια:

  1. γιατί είναι κουρδικής καταγωγής μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε πολεμικός λαός, αν και στο διάβα του χρόνου η παράδοση μας ατρόφησε καθώς σταματήσαμε να δίνουμε μάχες σε όλα τα επίπεδα

    Παρόλα αυτά,ότι αφορά τον τουρκικό στρατό ικανοποιεί τον διακαή μας πόθο,αυτόν της διάλυσης της Τουρκίας μέσα απο φαινόμενα εκφυλισμού .Αποτελεί δε τροφή αναγκαία καθως η Ελλάδα βρίσκεται στην δίνη μιας πολυεπίπεδης και πολύμορφης κρίσης .

    Πολύ Νωρίς στο παρόν Ιστολόγιο καταγράφηκε "το σύνδρομο του Κουρδιστάν" όπως το ονόμασα και αφορούσε όσους υπηρέτησαν εκεί και όσους Τούρκους στρατιώτες, αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς υπήρχε η πιθανότητα να σταλούν στις Κουρδικές Επαρχίες. Φυσικά και αξίζει να εξετασθούν τα χαρακτηριστικά κοινωνικά ιδιαίτερα, του στρατιωτικού δυναμικού της Τουρκίας που καλείται να φέρει εις πέρας την αποστολή στο Τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό αν άπτεται του θεωρητικού πεδίου του όποιου αρθρογράφου

    Θα ήταν δε ακόμα πιο τολμηρό η ανάλογη σχέση Αξιωματικών και μόνιμων υπαξιαματικών να αναλυόταν ώς λαμβάνει χώρα στον Ελληνικό στρατό, φυσικά θέλει αντοχές και
    δεν είναι κακό κάποιος να μην τις διαθέτει

    Παρόλα αυτά θεωρώ την Εθνική Συνείδηση ως δεύτερο παράγοντα πίσω απο το οικονομικό όφελος και αυτό το έχω επισημάνει και εγώ καθώς το έζησα

    Τα αίτια λοιπόν αφορούν οικονομικά συμφέροντα πρώτον δεύτερον την σύγκρουση βαθέος κεμαλικού κράτους με βαθέος ερντογανικού κράτους και τρίτος παράγοντας η καταγωγή των στελεχών του Τουρκικού στρατού

    Να μην φοβάστε την κριτική όσο οξεία κιαν είναι ιδαίτερα δε αν βασίζεται σε επιχειρήματα

    Πάλι σας ευχαριστώ για την φιλοξενεία λυπάμαι που δεν μπορώ να σας την αναποδώσω , το ότι έχετε οι δύο βασικοί συντελεστές σημαντική θέση στην καρδιά μου αν δεν το γνωρίζετε οφείλω να σας το αναγφέρω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρετε, υπό άλλες συνθήκες θα χαιρόμουν για τα τεκταινόμενα στον Τουρκικό στρατό. Εν αντιθέσει με τον αρθρογράφο, που πολλές φορές έχει ταχθεί ενάντια στον διαμελισμό της Τουρκίας, εγώ επικροτώ και προσμένω ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως επίσης και το ενδεχόμενο ενός διαμελισμού της Αλβανίας, των Σκοπίων ακόμη και της Βουλγαρίας. Και το λέω αυτό έχοντας συνειδητοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια ότι καμία γειτονική χώρα δεν είναι όχι μόνο φιλική με την Ελλάδα αλλά ούτε καν ουδέτερη. Είναι εχθροί του Ελληνισμού και σαν τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Ίσως όχι οι λαοί αλλά σίγουρα οι κυβερνήσεις τους. Η κάθε γειτονική χώρα με τον τρόπο της το έχει δείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθούν να το δείχνουν ειδικά αυτήν την στιγμή που ο Ελληνισμός διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε τους συναισθηματισμούς και να αντικρίσουμε την πραγματικό με ψύχραιμη και ρεαλιστική ματιά. Στο προκείμενο τώρα, τα γεγονότα της Τουρκίας.

    Διχόνοιες και έριδες όχι μόνο στον τουρκικό στρατό αλλά και στην πολιτική ζωή της γείτονος πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν μέχρι τον διαμελισμό της. Η Τουρκία όμως πάντα είχε το «πλεονέκτημα» να εξάγει τις εσωτερικές τις κρίσεις. Θύματα, μειονότητες (Έλληνες, Αρμένιοι κτλ) και γειτονικά έθνη. Στις σφαγές και τις γενοκτονίες πάντα οι Τούρκοι ήταν ενωμένοι. Ο σημερινός υπαξιωματικός που μισεί θανάσιμα τον αξιωματικό αύριο θα είναι στενοί φίλοι σε μία ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα. Ο εν δυνάμει σημερινός υποψήφιος αυτόχειρας, λόγο ψυχολογικής πίεσης ή άλλου λόγου, υπαξιωματικός αύριο σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση θα βγάλει όλη την αγριότητα στον άμαχο πληθυσμό του επόμενου θύματος του Τουρκικού επεκτατισμού(βλέπε Κύπρος). Υπ’ όψιν ότι σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας δεν παίζει ρόλο αν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόμαχες αλλά αν η Ελληνική πολιτική ηγεσία θα είναι ικανή να δώσει τις απαραίτητες εντολές έγκαιρα και αποφασιστικά. Αν επαναληφθούν τα γεγονότα των Ιμίων τότε όσο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις και αν διαθέτουμε και όσο διαλυμένος και αν είναι ο Τουρκικός στρατός το αποτέλεσμα θα είναι φυσικά υπέρ της Τουρκίας.

    Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο έχω την πεποίθηση ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Τουρκικό στράτευμα είναι ένας προάγγελος μια Ελληνοτουρκικής κρίσης. Μίας κρίσης σχεδιασμένης για να οδηγήσει προς εκτόνωση την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και να ξεκαθαρίσει μια για πάντα τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναί, το ότι η Τουρκία συνηθίζει να εξάγει τις εσωτερικές της κρίσεις, αυτό είναι γεγονός. Το κάνει άλλωστε με σκοπό να εισάγει μια κρίση που προκαλεί έξωθεν, για εσωτερική της κατανάλωση.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.