12/2/13

ΑΟΖ, τέμενος και εκκλησίες

του Σάββα Καλεντερίδη
Αντί να του επιτρέπουν να ζητάει ανερυθρίαστα την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, καλό είναι να υπενθυμίσει κάποιος στον Ερντογάν ότι αν πρέπει να γίνει κάτι στον τομέα της λατρείας, αυτό είναι η ανέγερση εκκλησίας στην Άγκυρα και το άνοιγμα εκκλησίας σε μόνιμη βάση στην Τραπεζούντα
Κατά την πρόσφατη τυχαία (;) συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν στο Κατάρ, στη 40 λεπτών συζήτηση τέθηκαν πολλά ζητήματα, σύμφωνα πάντα με τα όσα διέρρευσαν στον ελληνικό και τον τουρκικό τύπο. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ήταν αυτό των δικαιωμάτων της Ελλάδος στις θαλάσσιες ζώνες.
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Σαμαράς και τι απάντησε ο κ. Ερντογάν, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ΑΟΖ. Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πλειάδα εκδηλώσεων με πολλούς ομιλητές, σχετικούς και άσχετους με το θέμα, και εκτεταμένες συζητήσεις στα ΜΜΕ για την αναγκαιότητα της ανακήρυξής της. Επαναλαμβάνουμε, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, όμως, εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε σχετικούς και …άσχετους, ότι το ισχυρό όπλο της πατρίδας μας, ένα όπλο που είναι πιο ισχυρό από μια πυρηνική βόμβα και μάλιστα χωρίς να σκοτώνει και να ρυπαίνει (!), είναι το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της πατρίδας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν επιβάλλεται από την πορεία των εξελίξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο να γίνουν κάποια βήματα στις θαλάσσιες ζώνες και αν υπάρχουν προετοιμασίες για κάτι τέτοιο, καλόν είναι το πρώτο βήμα να γίνει από τα χωρικά ύδατα και μετά να ακολουθήσει αυτό της ανακήρυξης ΑΟΖ. Κι αυτό γιατί η θέση μας είναι απολύτως ισχυρή, κάτι που προσπάθησε να αντιμετωπίσει η Τουρκία με το απαράδεκτο casus belli.
Να μην ξεχνάμε, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη φάση που διέρχεται ο Ελληνισμός, και εννοούμε την Ελλάδα και την Κύπρο, ότι λόγω της απαράδεκτης και φοβικής στάσης όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, η πατρίδα μας απεμπολεί στην πράξη ένα κυριαρχικό της δικαίωμα, που θα ισχυροποιούσε τη θέση μας και στο ζήτημα της ΑΟΖ, τη στιγμή που 148 από τις 149 χώρες του κόσμου που έχουν δικαίωμα χωρικών υδάτων, έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού, με τη μόνη χώρα που -στην πράξη- αποδέχεται τις απαράδεκτες και εκτός κάθε λογικής αιτιάσεις της Άγκυρας την Ελλάδα.
Όλοι αυτοί, λοιπόν, που παρουσιάζουν ως μια εθνική και ιστορική αναγκαιότητα την ανακήρυξη της ΑΟΖ, αλλά και η κυβέρνηση, σε περίπτωση που έχει αποφασίσει να κάνει το βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, οφείλουν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα: Γιατί η Ελλάδα δεν κάνει πρώτα το βήμα στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., όπου οι θέσεις μας είναι απολύτως ισχυρές και θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας στο ζήτημα της ΑΟΖ, όπου υπάρχει η …αχίλλειος πτέρνα του Καστελορίζου, που δεν ξέρουμε τι συμφώνησε γι’ αυτό με τον Ερντογάν το απερίγραπτο δίδυμο ΓΑΠ-Δρούτσα. Ελπίζουμε να μην ξεχνούν οι αρμόδιοι τη δήλωση που έκανε ο Νταβούτογλου στη Ρόδο -όπου μας είπε ανερυθρίαστα, μπροστά στο βλακώδες βλέμμα του Δρούτσα, ότι νοιώθει ως οικοδεσπότης- ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, χωρίς να αντιδράσει ο ομόλογός του!
Αφού ζητήσουμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για το σκληρό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιήσαμε για το βλέμμα του κυρίου Δρούτσα, να υπογραμμίσουμε ότι ασφαλώς θα πρέπει να χρησιμοποιούμε διπλωματική γλώσσα ακόμα κι όταν δεχόμαστε φραστικές προκλήσεις από ομολόγους μας, όμως, όπως και να το κάνουμε, τη θέλει την κατάλληλη απάντησή του ο Ερντογάν, όταν μιλά για ανάγκη ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, για την οποία ο γράφων δεν είναι αντίθετος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε απολύτως περιφρουρημένο χώρο, δεν θα έχει μιναρέ και θα είναι απολύτως ελεγχόμενος από το ελληνικό κράτος ο ιμάμης. Το γιατί δεν χρειάζεται να το αναπτύξουμε, η ιστορία το αποδεικνύει.
Όσον αφορά στην πρόταση του Ερντογάν να μας χτίσει το τέμενος στην Αθήνα, αν δεν μπορεί -για λόγους διπλωματικής αβροφροσύνης- να το κάνει ο κ. Σαμαράς, θα πρέπει κάποιος να του πει ότι η Ελλάδα επέτρεψε από το 1923 να χτιστούν πολλές δεκάδες τεμένη στη Θράκη, τη στιγμή που το ίδιο διάστημα όχι μόνο δεν χτίστηκε ούτε μια εκκλησία στην Τουρκία, αλλά υπέστη εθνοκάθαρση και είναι ακόμα και σήμερα υπό διωγμό το χριστιανικό στοιχείο! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Οι 300.000 Έλληνες σήμερα δεν ξεπερνούν τις 2.000 και οι 70.000 μουσουλμάνοι της Θράκης σήμερα είναι 120.000, με περισσότερα από 400 τεμένη και μάλιστα ανοικτά και όχι ορφανόκλειστα, όπως οι περισσότερες εκκλησίες της Πόλης.
Όσο για την ανάγκη ανέγερσης λατρευτικού χώρου, αυτός θα πρέπει να ανεγερθεί στην Άγκυρα, για τις ανάγκες των εκεί χριστιανών, ενώ θα πρέπει να ανοίξει κανονικά και σε μόνιμη βάση μια ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Τραπεζούντα, για ευνόητους σε όλους λόγους.
Ελπίζουμε να μην απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων!
κυριακάτικη δημοκρατία

7 σχόλια:

  1. ...Η άνευ όρων συζήτηση των πάντων που θέτει η Τουρκία δημιουργεί δικαιολογημένους φόβους και κινδύνους σε μία εποχή που ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ασχολείται κάθε λεπτό με τη σωτηρία της οικονομίας. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο εθνικό θέμα της Ελλάδας. Τίποτα άλλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Michel Stylianou είπε

    Χειροκροτώ το άρθρο του κ. Καλεντερίδη.
    Το σχόλιο του κ. Ακρίτα υπολαμβάνω ως
    προστατευτικά πυρά φραγμού, διά τον φόβο μήπως η επέκταση της δράσης του
    πρωθυπουργού στη σφαίρα της γεωπολιτικής έχει τα αυτά αποτελέσματα με την οικονομία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε Στυλιανού
    Μάλλον σας διέφυγε η φράση "Το πρώτο Εθνικό θέμα της Ελλάδος"
    Γνωρίζετε δε ότι η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί παράγωγο μιας πολυεπίππεδης, πολύμορφης κρίσης της Ελληνικής Κοινωνίας εκ της οποίας ουδείς δύναται να απεμπολήσει τις ευθύνες του.

    Επειδή το ζήτημα της ΑΟΖ δεν είναι Ελληνοτουρκικό ζήτημα ως πολλοί το παρουσιάζουν.Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην καρδιά των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις οποίες συγκρούονται συμφέροντα Υπερδυνάμεων.

    Σε ότι δε αφορά την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων θα φανώ πολύ πιο τολμηρός απο τον αρθρογράφο έχοντας υπόψην το Non paper του ΣΥΡΙΖΑ
    -«Με δεδομένη τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια που ήδη δημιουργεί η εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής του τρίτου μνημονίου, υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναζητήσει οδό διαφυγής και απόδρασης από τη δυσαρέσκεια αυτή μέσα από την ανεύθυνη ανακίνηση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Προειδοποιούμε ότι αυτό θα ήταν μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη». Στον ΣΥΡΙΖΑ όντως ετοιμάζονται για εξελίξεις στα εθνικά θέματα και για πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο αυτό, χωρίς όμως ακόμη να μπορούν να προβλέψουν την έκταση, που μπορεί να λάβει το θέμα.

    Τί ζητάμε λοιπόν απο την Ελληνική Κυβέρνηση κα ιτον πρωθυπουργό της όταν η ενδυνάμει Κυβέρνηση το μεγαλύτερο κόμμα της Αντιπολίτευσης δεν έχει καθαρή θέση σε κανένα Εθνικό θέμα

    Ως θα γνωρίζετε η πράξη του Κου Κωνσταντίνου Καραμανλή να αποχωρήσει η Ελλάδα απο το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ΤΟ 1974 Τιμώρησε τον εαυτό της και αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά δωρίζοντας στην Τουρκία το νατοϊκό επιχειρησιακό μονοπώλιο στο Αιγαίο.

    Ποιά η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ
    Ανατρέξτε και θα ιδείτε μια πολύ περίεργη σύμπτωση

    Επίσης ως έχει καταγραφεί ". Βεβαίως, θα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως, παρότι η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απειλεί στο Αιγαίο. Φανταστείτε να μην ήταν η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ σε ποια δεινή έναντι της Τουρκίας θέση θα βρισκόταν. Από την άλλη, αληθές είναι ότι, χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και συμμαχίες, δεν μπορείς να παρέχεις ασφάλεια. "

    Ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις λοιπόν ποιά η Θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Αμυνα;

    Κάποιοι δεν έμαθαν απο το πάθημα της Μικρασιατικής Καταστροφής και ουτε ο αρθρογράφος ούτε εγώ είμαστε απ οαυτούς

    Εθνική Στρατηγική λοιπόν Κυριε Στυλιανού με τον ορισμό του Εθνικώς απαράβατου και ααπραβιάστου αν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα κυρίαρχη

    *Το πρώτο σχόλιο είναι φράση απο άρθρο του Κου Μιχάλη Ιγνατίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτέ δεν φταίει ο πρωθυπουργός πάντα οι κακοί συνεργάτες... εκείνος απλώς προεδρεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστό το άρθρο, άλλωστε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως είναι και το νόμιμο άλλωστε, παραγματικά δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη χωρα που να μην έχει ασκήσει αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα, εκτος από εμάς, σημαίνει αμέσως Απόλυτη κυριαρχία νομίζω στο 79% του Αιγαίου!

    Θα πρέπει βεβαια να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και στο ΝΑΤΟ, μου κάνει πραγματικά εντύπωση πως αυτό το θέμα δεν το έχει φέρει στη συμμαχία η Ελλάδα, όπου απειλείται με πόλεμο από ένα άλλο κράτος μέλος!


    Όσον αφορά για τις εκκλησιες και τα τζαμια, υπάρχουν και οι απόψεις Πάγκαλου, τον οποιο αποθεώνουν οι Τούρκοι, ο ορίοις ως γνήσιος "νεοοθομανος", λίγο πολύ μας λέει ότι οι Τούρκοι προστάτευσαν τα μνημεία ενώ εμείς όχι, προφανώς δεν επισκεφθεί ούτε την Αγια Σοφια, στην Κωνσταντινούπολη όχι πουθενά αλλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν είναι να μιλάμε για "αμοιβαιότητες" και "διμερείς σχέσεις", δεν είναι λογικό να αποδεχόμαστε να ζητάει μόνο ο ένας.
    Συνήθως ζητάει η Τουρκία, ή μάλλον απαιτεί κι΄εμείς τρέχουμε να της κάνουμε το χατίρι.
    Αν είναι να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα "καλωσορίσματα" τύπου Δρούτσα και Παπανδρέου (που όντως δεν γνωρίζουμε τι υποσχέθηκαν στον Ερντογάν τότε), αλλά που ωστόσο, δεν τους περιέσωσαν πολιτικά, όπως είδαμε.
    Ακόμα, το θέμα τεμένους για το οποίο επιμένει ο Ερντογάν (γιατί άραγε;), δεν αφορά μόνο τους Τούρκους αλλά όλους όσους έχουν ασπαστεί τον μουσουλμανισμό.
    Μήπως μ΄αυτήν την κίνηση, ο Ερντογάν θέλει να καλοπιάσει και τον μουσουλμανικό κόσμο που βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα;;;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γράφει ο Φίλος ΑΚΡΙΤΑΣ,
    Ως θα γνωρίζετε η πράξη του Κου Κωνσταντίνου Καραμανλή να αποχωρήσει η Ελλάδα απο το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ΤΟ 1974 Τιμώρησε τον εαυτό της και αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά δωρίζοντας στην Τουρκία το νατοϊκό επιχειρησιακό μονοπώλιο στο Αιγαίο.

    Η κίνηση αυτή του Κ.Κ. ομοίαζαι με τον απατημένο σύζυγο, ο οποίος όταν συλλαμβάνει την σύζυγό του με άλλον άνδρα αυτοτιμωρείται ευνουχιζόμενος ....!

    Επι τέλους να μια άκρως νηφάλια και ορθή πρόταση για το περιβόητο τζαμί των λαθρομεταναστών ...

    Ε.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.