25/2/13

Από το αντάρτικο της πόλης στο αντάρτικο του βουνού (2)

Η ανταποκρίτρια Μαρία Μαθιοπούλου, της "κυριακάτικης δημοκρατίας", σε ρεπορτάζ στις Σκουρίες Χαλκιδικής
Σχετικά άρθρα: 

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην τραγική κατάσταση που έχουν οδηγήσει οι επιλογές της πολιτικής, πνευματικής και επιχειρηματικής ελίτ  την ελληνική κοινωνία, κατάσταση που έχει διαρρήξει τους δεσμούς της κοινωνικής συνοχής, ενώ έχει πλήξει τους πυλώνες των ηθικών αξιών της κοινωνίας, ανάμεσα στις οποίες η αγάπη και η πίστη στην πατρίδα και τη Δημοκρατία.
Μετά το 1974, οπότε και άρχισε η πλήρης κατίσχυση της προαναφερθείσας ελίτ, με όρους επικράτησης και όχι ανάδειξης από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίες μέσα από διαδικασίες διαλόγου και δημοκρατίας, παράλληλα –και υπό μια έννοια χέρι χέρι- εμφανίστηκε και το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Μόνο που μέχρι και την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, οι ομάδες αυτές είχαν το εξής χαρακτηριστικό: Ιδρύονταν από μια πολύ στενή ομάδα ιδεολογικών καθοδηγητών και στελεχώνονταν σε επιχειρησιακό επίπεδο από μικρό αριθμό ατόμων, τα οποία, μετά την επιλογή-στρατολόγησή τους, δεν είχαν τη δυνατότητα αποσκίρτησης, αφού απειλούνταν με την ποινή της «απόλυσης». Τα παραδείγματα του ΕΛΑ και της 17 Νοέμβρη δείχνουν ότι οι οργανώσεις αυτές δεν είχαν περισσότερα από είκοσι μέλη, πάντα με βάση όσα έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια των σχετικών δικών.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση φαίνεται ότι αλλάζει. Τα άτομα που συμμετέχουν σε βίαιες ενέργειες ανυπακοής και σε διαδηλώσεις ανοιχτής στήριξης της τρομοκρατίας ανέρχονται σε χιλιάδες, ενώ τα άτομα που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» φθάνουν τους πενήντα, με τις αρμόδιες αρχές να εκτιμούν τα ασύλληπτα μέλη να ξεπερνούν κατά πολύ τους εκατό.
Εδώ βλέπουμε λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός ατόμων δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι μια τέτοια επιλογή οδηγεί στην καταστροφή τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους οργανώσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ιδεολογία και η πίστη ότι μέσα από τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους οργανώσεις υπηρετείται το κοινωνικό σύνολο, υπερισχύει τέτοιων ενδοιασμών, όμως οι προκηρύξεις και γενικά το προφίλ των ατόμων που συλλαμβάνονται δεν δείχνουν ότι πρόκειται για άτομα με ισχυρή ιδεολογική συγκρότηση.
Ενώ λοιπόν η κατάσταση ήταν ήδη εξαιρετικά σοβαρή, σε βαθμό να μιλούν ορισμένοι πλέον για «αντάρτικο πόλης», ήλθε το πρόσφατο γεγονός της επίθεσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου πλέον μιλάμε για αντάρτικο βουνού, για να επιδεινώσει την κατάσταση και να εντείνει το προβληματισμό για το όλο θέμα.
Η επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής δεν ήταν μια απλή ενέργεια. Επειδή διαδραματίστηκε σε μια ορεινή και ακατοίκητη περιοχή, όπου η πρόσβαση και η απαγκίστρωση και διαφυγή από το «στόχο» απαιτεί επιτελικό σχεδιασμό αλλά και ειδική εκπαίδευση, μας δίνεται το δικαίωμα να μιλήσουμε για μια καταδρομικού τύπου επιχείρηση, που υπό μια έννοια μπορεί άνετα να ενταχθεί στο αντάρτικο του βουνού.
Ο σκοπός μας δεν είναι να κινδυνολογήσουμε, αλλά να κάνουμε μια καταγραφή και ανάλυση της κατάστασης και των γεγονότων.
Στην επίθεση στις Σκουριές, το πιο πιθανό είναι να συμμετείχαν και ενήλικες, ενώ στις ενέργειες των Πυρήνων της Φωτιάς και στις άλλες ενέργειες «ανυπακοής» στην Αθήνα και διάφορες άλλες πόλεις, συμμετέχουν συνήθως άτομα της μετεφηβικής ηλικίας. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι οι νεαροί παρασύρονται στις επιλογές τους λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, στην πρώτη περίπτωση τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα που ζητεί την απάντησή του: Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν ώριμους ανθρώπους και οικογενειάρχες να κάνουν τέτοιες επιλογές, που οδηγούν στην καταστροφή τους ίδιους και τις οικογένειές τους;
Μια απλή εξήγηση είναι η τραγική κατάσταση που έχουν φθάσει, λόγω της οικονομικής κρίσης, τους κάνει να θεωρούν τον εαυτό τους ούτως ή άλλως κατεστραμμένο και να είναι εύκολα θύματα στους στρατολόγους, γιατί τέτοιες δουλειές δεν γίνονται χωρίς αυτούς!!! Αυτό αφορά όλους, νεαρούς και ενήλικες.
Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι εδραιώνεται μέσα στα άτομα αυτά η πεποίθηση ότι το πολιτικό σύστημα και η προαναφερθείσα ελίτ είναι τόσο διεφθαρμένη, που δεν μπορεί να δώσει λύση στα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, οπότε «γαία πυρί μειχθήτω» στις Σκουριές σήμερα, ποιος ξέρει πού αλλού αύριο.
Ιδιαίτερα δε για τις Σκουριές, θα πρέπει να δοθούν άμεσα υπεύθυνες και ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν άτομα που δεν έχουν σχέση με ανυπακοές και «καταδρομικές επιχειρήσεις», για τον τρόπο με τον οποίο παραχωρήθηκαν έναντι ευτελέστατου τιμήματος -από τη διεφθαρμένη ομάδα Σημίτη- τα εκεί μεταλλεία σε συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία -η οποία με τη σειρά της τα μοσχοπούλησε αποκομίζοντας τεράστια κέρδη- στις εκμεταλλεύτριες εταιρείες, για το κατά πόσο προστατεύεται το περιβάλλον και για το κατά πόσο γίνεται ή όχι λεηλασία του εθνικού πλούτου, μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά 1200 άνθρωποι, που είναι και το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της επένδυσης.
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι οι καταστροφικές επιλογές της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ελίτ οδήγησαν την κοινωνία στην καταστροφή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χαθεί η κοινωνική συνοχή, αλλά να χάσουν οι πολίτες την πίστη τους στο κράτος και τη Δημοκρατία.
Με άλλα λόγια, η ελληνική κοινωνία μοιάζει με ένα πολύ καλά οργωμένο χωράφι, όπου η προαναφερθείσα ελίτ έσπειρε το σπόρο της οργής και άρχισαν προ πολλού να φυτρώνουν τα ανάλογα «άνθη». Κατά μια άλλη εκδοχή, η ελληνική κοινωνία μοιάζει με τοπίο που έχει χυθεί η βενζίνη και το μόνο που μένει είναι να ανάψει κάποιος το σπίρτο.
Και, για όσους διαβάζουν καλά τα γεγονότα και την Ιστορία, το σπίρτο στην Ελλάδα το άναψαν στο παρελθόν ελληνικά χέρια, άλλοτε κινούμενα από την αγωνία κατάληψης της εξουσίας και άλλοτε υποκινούμενα από ξένα κέντρα.
Πάντως, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, πρωταγωνιστής και θύμα ήταν ο «κυρίαρχος» -και ανώριμος- λαός.
Τώρα;
Η Ιστορία θα δείξει!
κυριακάτικη δημοκρατία

5 σχόλια:

  1. Η ΒΙΑ στην Ελλάδα είναι ενδημικό φαινόμενο. Την βιώνουμε εν οίκω (σπίτια) και εν δήμω (πορείες, γήπεδα, ΑΕΙ/ΤΕΙ). Όταν όμως η ΒΙΑ υποστηρίζεται ΛΕΚΤΙΚΑ από πολιτικούς/κοινωνικούς φορείς ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ στα μάτια της Κοινής Γνώμης. Αυτό αφορά τόσο στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ταυτόχρονα όταν η ΒΙΑ χαμηλής έντασης (ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα, μολότωφ) έχει ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε βαρύ οπλισμό (Καλάσνικωφ, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες) λόγω του γεγονότος ότι η Χώρα είναι ξεφραγκο αμπέλι και κατά τόπους ιδιόμορφη (Κρήτη) ΤΟΤΕ οι καθοδηγητές/ηθικοί αυτουργοί μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν τα "ένστικτα τους" στις πλάτες και τις ζωές 20χρονων που έχουν χάσει προ πολλού τη ρότα τους. Και ΕΔΩ η ευθύνη των γονέων είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Δυστυχώς στα σπίτια πλέον δεν γίνεται συζήτηση αλλά μόνο ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ και ΥΒΡΕΙΣ για τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Οι νέοι μας δεν βλέπουν πουθενά φωτεινά ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ για να ταυτιστούν καθώς, αν και υπάρχουν, δεν προβάλλονται. Η Γενιά των Πυρήνων της Φωτιάς είναι η χαμένη Γενιά του Μνημονίου. Ένας θα συλλαμβάνεται, 5 θα παίρνουν τη θέση του. Και η ΒΙΑ θα μαζικοποιείται. Το ίδιο συμβαίνει και στις τάξεις της ΧΑ. Η συντριπτική πλειονότητα των μελών της (αρκετές χιλιάδες πλέον) είναι νέοι μέχρι 30 χρονών.
    Ποιο είναι το αντίδοτο; Σε πρώτη φάση η καταπολέμηση της Μαζικής Ανεργίας και μεσοπρόθεσμα η ριζική μεταρρύθμιση της Παιδείας και της Οικογενειακής Αγωγής. Ειδάλλως το έχω άλλωστε γράψει, ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ σκηνές Τουρκίας δεκαετίας 70 με αιματηρές συγκρούσεις των άκρων και την Νέα Γενιά αιχμάλωτη σε μια σκάρτη και φαύλη πόλωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαστε αξιοι των επιλογων μας.

    - Φ. Κρανιδιωτης, Ο Αλέξης θα αυτώσει τα αυτά…
    http://www.antinews.gr/2013/02/24/205747/#comment-1130771

    - Γ. Αργείτη και Μ. Νικολαΐδη, Ανάπτυξη θα υπάρξει μόνο με δικά μας λεφτά!
    http://www.antinews.gr/2013/02/24/205720/

    - Α. Δοξιαδης, Ενα ρήγμα βαθύ και αφανές
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_24/02/2013_512311

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Σάββα γιατί δεν φτιάχνεις και ένα άρθρο για τον ελληνικό χρυσό και ποιοι τον εκμεταλεύονται;Γιατί τα ΜΜΕ σιωπούν;Είναι δίκαιος ο αγώνας που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα, αποκλείεις να πρόκειται για κομμάντος άλλου κράτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν ώριμους ανθρώπους και οικογενειάρχες να κάνουν τέτοιες επιλογές, που οδηγούν στην καταστροφή τους ίδιους και τις οικογένειές τους;

    H Πολύμορφη και Πολυεπίπεδη Κρίση της Ελληνικής Κοινωνίας είναι πρώτα Κρίση Παιδείας.Σε περιόδους κρίσης είθισται ο Ανθρωπος -όπως και στον Πόλεμο- να ξετυλίγει όλο το ψυχικό του Μεγαλείο.Στις δε πράξεις ενέργειες του- όπως και στον λόγο- φαίνεται η σχέση του Με τις αξίες,αρχές και ιδανικά ης Φυλής του.

    Ομως το ερώτημα είναι Μισό. Ποιοί και πως τον εκπαίδευσαν/τους εκπαίδευσαν σε ρόλο Ταλιμπάν;
    Ποιοί δίνουν σε τρομοκράτες και όχι αντάρτες πολιτική κάλυψη;
    Ποιοί του δίνουν το άλλοθι βαφτίζοντας τους κοινωνικούς αγωνιστές;


    Τον όρο Αντάρτη τον θεωρώ αδόκιμο.Στόχος είναι μέσω της συναισθηματικής φόρτισης λόγω παράδοσης να αποδώσει στον ασκών την βία ιδιότητα η οποία τον καθιστά πιο φιλικό στην Κοινή Γνώμη

    Φυσικά όχι οι Ελίτ.Επίσης μια ακόμα μικρή διόρθωση η Πολιτική , Οικονομική Ελίτ δεν ταυτίζονται με την πνευματική Ελίτ (Πανεπιστημιακή,Ελίτ Δικαστών κ Νομικών κ.λ.π.) μπορεί να συνεργάζονται να αλληλοεξυπηρετούνται αλλά να ανήκουν σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.Ενα ακόμα πεδίο που η Αριστερά ευθύνεται -και αυτή- για την υπανάπτυξη της Ελληνικής Κοινωνίας.

    Τον Ηλία Ηλιού τον έχουν ξαχάσει Πολλοί , δεν βολεύει , δεν συμφέρει
    δεν εξυπηρετεί την προπαγάνδα
    Απο την τελευταία συνέντευξη του το 1981: Είμαι πικραμένος. Όχι τόσο από τους αντιπάλους μου, που έκαναν στο κάτω κάτω τη δουλειά τους, αλλά από τους ομόφρονες μου. Δεν άφησαν πεπονόφλουδα που τους πετούσε η ντόπια ή η ξένη αντίδραση που να μην την πατήσουν... Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα χρειαζόταν τόμους χειρογράφων με σοβαρές αναλύσεις... Θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες». Δυστυχώς, οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.