16/2/13

Φρένο για ΔΕΠΑ και ΑΟΖ από ΗΠΑ

Σε άτυπη ενεργειακή ομηρία με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις οδηγείται η Ελλάδα εφόσον πωληθεί η ΔΕΠΑ στη Gazprom διαμήνυσε η Ουάσιγκτον μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ που επισκέφθηκε ατύπως την Αθήνα. Η επίσκεψη και οι επαφές του υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής διπλωματίας με την κυβέρνηση κρατήθηκαν επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 
Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά, σε αντίθεση με το Βερολίνο, δε θα έβλεπε με καλό μάτι την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας από το ρωσικό γίγαντα του αερίου, δεν αποτελεί είδηση. Ωστόσο κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα το υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ανέλυσε μια σειρά από λόγους ευρύτερου γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που καθιστούν ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη. Οι αμερικανοί θεωρούν ότι στην πώληση της ΔΕΠΑ η Μόσχα "τα παίζει όλα για όλα" για να διατηρήσει συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής. 

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι πιθανή κατάληξη της ΔΕΠΑ στα χέρια της Μόσχας θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την κατασκευή του αγωγού TAP καθώς ο εν λόγω αγωγός «σπάει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα το Βερολίνο διαφοροποιείται «κλείνοντας το μάτι» στους Ρώσους. 


Στη μέση των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί και να μεγιστοποιήσει τα εθνικά οφέλη. Ταυτόχρονα για την ΑΟΖ οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς κινήσεις που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο το εύθραυστο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.


Πηγή


«Βέτο» από ΗΠΑ για την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους

Ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον βρίσκεται η Αθήνα με αφορμή την πώληση της ΔΕΠΑ. Από τη μία οι Γερμανοί πιέζουν να γίνει άμεσα η πώληση της εταιρείας, ενώ από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι μέσω της ΔΕΠΑ επιχειρούν να διατηρήσουν το μονοπώλιο στην αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής.
Η σύσταση από την Ουάσινγκτον στην Ελλάδα ήρθε μέσω του Ερικ Ρούμπιν που επισκέφθηκε τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα. Ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήρθε έχοντας στην ατζέντα του θέματα γεωπολιτικής σημασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ μετέφερε δύο μηνύματα στις άτυπες επαφές που είχε με την κυβέρνηση στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται πως στις 12 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της εταιρείας αερίου και οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να την αποκτήσουν οι Ρώσοι, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν πρόσβαση στη Μεσόγειο. Ετσι το πρώτο μήνυμα που έφτασε στη χώρα μας από τις ΗΠΑ ήταν «μην δώσετε την ΔΕΠΑ στη Ρωσία».
Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως στόχος της Ρωσίας είναι να μπορέσει να διατηρήσει τις μονοπωλιακές συνθήκες της αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη συγκριτικά με τις αγορές τις κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχουν και εναλλακτικοί προμηθευτές. Μάλιστα όπως αναφέρει και το δημοσίευμα ο Ρούμπιν τόνισε στις επαφές που είχε ότι μπορεί η Τρόικα -ειδικά οι Βρυξέλλες- να πιέζει για την άμεσες αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Τρόικα δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και το ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.
Το δεύτερο μήνυμα που ήρθε από τις ΗΠΑ έχει να κάνει με την ανακήρυξη της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), η οποία όπως λένε θα δημιουργήσει μία αναίτια ένταση, θα διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα το θέμα ο κ. Ρούμπιν το συζήτησε και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες διεργασίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, χωρίς οι διεργασίες αυτές να θεωρηθούν ως μονομερείς κινήσεις.

Πηγή:  iefimerida.gr 

2 σχόλια:

  1. Αν ακολουθηθεί το μοντέλο 2007-2008 στην περίπτωση που προχωρήσουμε περισσότερο με την Ρωσσία, αναρωτιέμαι πόσα δάση απομένουν ακόμα για να καούν και ποιο παιντί θα μας φορτώσουν αυτή τη φορά για πορδηπουργό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. There are a couple of fundamental things we must understand:

    First, are our politicians acting out of fear or they are just traitors? If it´s fear, we could still do something about it.

    Second, there is only one way to protect our interests in the Eastern Mediterranean, be operational in the Black Sea, the only area we could use in a 100% friendly enviroment to protect our interests (no more details for obvious reasons)

    Now, it´s obvious to whom we should sell DEPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.