5/2/13

Η αύξηση του κουρδικού πληθυσμού, απειλή για την Τουρκία


του Σάββα Καλεντερίδη
Εφιάλτης τείνει να γίνει η αύξηση του κουρδικού πληθυσμού στην τουρκική επικράτεια, αφού σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα που παρουσιάζουν οι μη κουρδικοί πληθυσμοί, σταδιακά θα καταστήσει τους Κούρδους πλειονότητα στα όρια της τουρκικής επικράτειας.
Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που ο Τούρκος (;) πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μέχρι και πρόσφατα (1 Ιανουαρίου 2013) ότι η κάθε οικογένεια θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον τρία παιδιά, ασχέτως αν ο ίδιος το συνέδεσε με θέματα θρησκείας και διαιώνισης της φυλής αλλά και με τον πληθυσμιακό δυναμισμό που πρέπει να έχει η Τουρκία και για λόγους γεωοικονομίας.
Να σημειωθεί ότι δείκτες γεννητικότητας των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και των νομών της δυτικής Τουρκίας είναι περίπου ίδιοι με αυτούς των ευρωπαϊκών χωρών και της Ελλάδας, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες στους νομούς της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας είναι υπερδιπλάσιοι, γεγονός που συνεγείρει την κυβέρνηση αλλά και τους κύκλους των Τούρκων εθνικιστών.
Αυτός είναι και ο λόγος που ομάδα εθνικιστών άρχισε το 2005 καμπάνια και συλλογή υπογραφών στη Σμύρνη, με την οποία ζητούσε "να σταματήσει η αύξηση του πληθυσμού των Κούρδων", ενώ μοιράζονταν και φυλλάδια, που εκτός των άλλων έγραφαν: "Ε Τουρκάλα γυναίκα και άνδρα! Κάνε ένα ακόμα παιδί για τον Τουρκισμό! Οι προδότες, οι κλέφτες και οι διακινητές ηρωίνης αυξάνονται.  Αυτός που θα σώσει τον Τούρκο, που έχει στριμωχτεί ανάμεσα στον αραβικό και τον δυτικό πολιτισμό, και θα μας μάθει να αγαπάμε τους εαυτούς μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εμείς είμαστε που θα δώσουμε την απάντηση που αξίζει στους Κούρδους και τους Τσιγγάνους συμμορίτες".
Την ευθύνη της καμπάνιας αυτής είχε ο Σύλλογος Τούρκων Εθνικιστών Μπουντούν (Turkcu Toplumcu Budun Dernegi), με πρόεδρο τον Rifat Cenk Tozkoporan.
Τη συγκεκριμένη καμπάνια κατήγγειλε στο δικαστήριο ως ρατσιστική ο δικηγόρος Μουράτ Ντιντσέρ, του Συλλόγου Προοδευτικών Δικηγόρων (CHD), το οποίο δικαστήριο θεώρησε ότι η καμπάνια αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως δικαίωμα στην κριτική, αφού, σύμφωνα με την άποψη της υπεράσπισης, η καμπάνια στρεφόταν εναντίον των συμμοριών και όχι εναντίον συγεκριμένων φυλετικών ομάδων!
Η δίκη έγινε σε δικαστήριο της Σμύρνης, στις 13 Δεκεμβρίου 2012.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απολογία που έκανε ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο, μέρος της οποίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ, έχει ως εξής: "Με βάση το τουρκικό σύνταγμα, όσοι κατοικούν στην Τουρκία είναι όλοι Τούρκοι. Για να μην γίνουμε μειονότητα μέσα στην ίδια μας την πατρίδα, προτείναμε στο τουρκικό κράτος να σταματήσει την αύξηση μιας ομάδας συμπατριωτών μας που αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς ανατροφή, εκείνων που λένε ότι είναι Κούρδοι, απέναντι σε όσους λένε "Εγώ είμαι Τούρκος. Εμείς κάναμε χρήση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης που μας παρέχει το Σύνταγμα".
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη καμπάνια με τίτλο "Δεν υπάρχει Κουρδικό Πρόβλημα, υπάρχει Κουρδική Επέλαση" είναι σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα από το περιοδικό "Τουρκική Αριστερά" (TURKSOLU), από το οποίο είναι και ο χάρτης που αναρτήσαμε.


5 σχόλια:

 1. Τουρκική αριστερά ; α μάλιστα εκείνοι οι Πατριώτες που διαδηλωναν για τους Πατριοτ δηλαδή ή εκείνοι οι Πατριωτες που εδωσαν στήριξη στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974;

  Απο εκεί και πέρα σε ότι αφορά το άρθρο δυο επισημάνσεις
  Πρώτη ως εχει καταγραφεί στο Ιστολόγιο ΣΑΣ
  -Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο για την ίδρυση 13 νέων μητροπολιτικών Δήμων. Ο βουλευτής του ΜΗΡ (του Κόμματος των Γκρίζων Λύκων) κ. Igdir είχε δηλώσει «Το νόμο αυτό δεν τον πρότεινε μόνο το κυβερνών κόμμα. Το ζήτησαν και τα μέλη του BDR KCK (Κουρδικά κόμματα) και ο ίδιος ο Οτζαλάν. Είχαν δώσει την υπόσχεση τους στο ΡΚΚ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Όσλο».
  -Δεύτερη επισήμανση .Στην Νοτιοανατολική Τουρκία το Φιλοκουρδικό Κόμμα λαμβάνει το 7% περίπου-υπο καθεστώς τρομοκρατίας πάντα- και το Κυβερνών Κόμμα AKP το 1/3 των ψήφων.

  Στις τρείς επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις -οι οποίες φυσικά θα γίνουν υπο απόλυτα δημοκρατικές συνθήκες και αποτελεί εχέγγυο για αυτό το Ιστορικό παρελθόν της Τουρκίας-θα φανεί η δυναμική του κουρδικού κινήματος ενόψει των εξελίξεων

  Φυσικά κανείς δεν ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνά τις πολιτικές αφομοίωσης που το τουρκικό κράτος εφαρμόζει διαχρονικά με συνέπεια -ως κατέγραψε ΚΑΙ ο Μουράτ Καραγιλάν στο βιβλίο του- εναντίον κάθε αλλης εθνότητας .

  Μπορεί τα γεωστρατηγικά, πολιτικά ή κάθε λογής συμφέροντα να επιβάλλουν την λήθη όμως η Μνήμη είναι χρέος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Ερντογάν θεωρεί τους Κούρδους έναν κρυμμένο άσσο στο μανίκι της Τουρκίας. Ένα σημαντικό ποσοστό του Κουρδικού πληθυσμού υποστηρίζει το ΠΚΚ, ένα ακόμα πιο σημαντικό τμήμα όμως του ίδιου λαού επιθυμεί την ένταξη --αν όχι την αφομοίωσή-- του εντός της Τουρκικής κοινωνίας. Τα αποτελέσματα του BDP στις εκλογές είναι αποκαρδιωτικά. Μόλις 3 εκατομμύρια ψήφους. Περισσότερο τμήμα της Κουρδικής ψήφου απέσπασε το ΑΚΠ. Επίσης, λόγω του υψηλού δείκτη γεννήσεών του Κουρδικού λαού, ένα μεγάλο τμήμα (ορισμένοι δημογράφοι το υπολογίζουν στο ήμιση σχεδόν του πληθυσμού) είναι κάτω των 20 ετών κ δεν δύναται να ψηφίσει. Ακόμα κ μ'αυτά τα δημογραφικά δεδομένα όμως, το BDP δεν κατορθώνει να εκπροσωπήσει όλο το Κουρδικό έθνος. Ο Ερντογάν θέλει να αφοιμοιώσει τους Κούρδους κ να επεκτείνει την υπό ανασύσταση Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Κουρδικά εδάφη της Συρίας κ του Ιράκ --κ γιατί όχι, κ του Ιράν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τις πολιτικές αφομοίωσης που το τουρκικό κράτος εφαρμόζει διαχρονικά

  Σωστά αν κρίνει κανείς από τις αηδίες που λανσάρουν για το κέρδος τα σαπιοκάναλα, τύπου Σουλεϊμάν, έχεις απόλυτο δίκιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ἡ ὑπογεννητικότης εἶναι πρόβλημα ὅλων τῶν «πολιτισμένων» λαῶν. Δεῖτε ἐμᾶς, τὴν Εὐρώπη κ.λπ.

  Μέχρι καὶ οἱ μωαμεθανοὶ μετανάστες ὅταν ἔρχονται στὴν Δύσι παύουν νὰ γεννᾶνε. Ἔτσι ὁ ἐποικισμὸς τῆς Δύσεως γίνεται πάντοτε μὲ καινούργια στίφη λάθρομεταναστῶν κυρίως.

  Ἡ ὑπογγενητικότης δείχνει μία ἄλλου εἴδους ὑλικὴ παρακμὴ ἀνεξαρτήτως τῆς πνευματικῆς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι Κούρδοι δεν είναι τόσο χαζοί να αφεθούν στην αφομοίωση-έτσι όπως την εννοεί η Τουρκία.
  Θα κάνουν ό,τι τους συμφέρει.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.