12/2/13

Η Πιόνγιανγκ επιβεβαίωσε την είδηση Νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Σε νέα πυρηνική δοκιμή προχώρησε πριν λίγες ώρες η Βόρεια Κορέα, την τρίτη κατά σειρά, η οποία προκάλεσε και σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας KCNA, η χώρα προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, η οποία διεξήχθη με ασφαλή και άψογο τρόπο. Αναφέρεται ότι υπήρξε απόλυτη ασφάλεια και ότι αυτή τη φορά η ισχύς ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δοκιμές.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την κίνηση της Β. Κορέας και μίλησε για καθαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως λόγω των εξελίξεων.
Και εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι η πυρηνική δοκιμή έγινε.



Για την τρίτη πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα ο Ομπάμα - μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος -  δήλωσε σχετικά ότι η Αμερική θα συνεχίσει να αμύνεται και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί το έθνος και τους συμμάχους της, αλλά και πως επιθυμεί να συνεργαστεί και με άλλα κράτη για να συνεχίσει την αποφασιστική δράση. 



Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρωσικού υπουργείου Αμύνης η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με πάνω από 7.000 τόνους συμβατικού εκρηκτικού υλικού. 



Η βόμβα της Χιροσίμα - για την ιστορία - ήταν ισοδύναμη με 20.000 τόνους εκρηκτικής ύλης. 
Ο σεισμός σημειώθηκε σε περιοχή χωρίς σεισμική δραστηριότητα, όπου και στο παρελθόν η Β. Κορέα έχει κάνει δοκιμές.

Οι πυρηνικές εκρήξεις μπορούν να δημιουργήσουν γεωλογικές δονήσεις, αλλά είναι ξεχωριστές από αυτές που προκαλούνται από σεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για «σκληρή» απάντηση.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.