1/2/13

Κύπρος: Το κράτος της ατιμωρησίας πρέπει να ενταφιαστεί!

του Γιάννου Σταυρινίδη 
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ανεργία καλπάζει, η ακρίβεια συρρικνώνει το όποιο εισόδημα έχει απομείνει, το εγχώριο προϊόν συρρικνώνεται, οι τράπεζες χωρίς κεφάλαια αδυνατούν να ωθήσουν τις επενδύσεις, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος διογκώνονται, τα ελλείμματα αυξάνονται, η ρευστότητα στερεύει και ο φαύλος κύκλος που τα συνδέει όλα τα πιο πάνω επιταχύνεται.
Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης αποτελεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Εκεί θα κριθεί η επιβίωση του επόμενου Προέδρου. Καλείται να αναλάβει μια σειρά δράσεων με άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Η συνταγή που προτείνεται να εφαρμοστεί ακολουθεί τα βασικά βήματα ενός ανάλογου σχεδίου.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους, η δημιουργία πλαισίου για προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση του εγχώριου παραγόμενου εισοδήματος, μειώνοντας παράλληλα τα ελλείμματα. Προέχει, όμως, ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα προκειμένου το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία. Θα πρέπει ο λαός να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο υπάρχων και υπό κατάρρευση, σήμερα, σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μόνο με τη αποδόμηση του κράτους της ατιμωρησίας που βρίσκεται στη ζωή μας όλα τα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή. Χρόνια ευφορίας όπου επικρατούσε η ρεμούλα και η λαμογιά. Όπου αρκετές ομάδες του λαού βρίσκονταν πέραν και πάνω από τους νόμους. Μια τέτοια πράξη θα εκτόξευε την αξιοπιστία του νέου Προέδρου στα μάτια των πολιτών. Τότε, κάθε σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας θα ήταν πιο εύκολα κατορθωτό.
Το κράτος της ατιμωρησία θα λήξει όταν η πολιτεία εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία οδηγήσει τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής που βιώνουμε σήμερα ενώπιων των ευθυνών τους. Με άλλα λόγια, αυτό που επιβάλλεται είναι η απομάκρυνση όλων όσοι προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή με τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα πρέπει το τραπεζικό προσωπικό που ευθύνεται για την καταστροφή να απολυθεί. Αναφέρομαι στα διοικητικά συμβούλια και τις διευθυντικές ομάδες των βασικών τραπεζών. Να μη μείνει κανείς  στο απυρόβλητο, συμπεριλαμβανομένων κρατικών και θεσμικών αξιωματούχων.
Ο τόπος χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και αυτό δεν μπορεί να του το εξασφαλίσουν τα πρόσωπα που μόλυναν την οικονομία με τις επιλογές τους. Νέα πρόσωπα θα πρέπει να ταυτίσουν την ανέλιξή τους με μια άλλη Κύπρο που θα ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τους εκτός Κύπρου μνηστήρες. Μιας οικονομίας που θα είναι ορθολογική και νοικοκυρεμένη. Τα μηνύματα πρέπει να σταλούν ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει τους νόμους του κράτους χωρίς συνέπειες. Μόνο τότε θα υπάρξει η απαιτούμενη επενδυτική δυναμική προκειμένου να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία προς τα εμπρός.
Ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να θέσει στις προτεραιότητές του τη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου κράτους. Ενός κράτους που θα είναι θεματοφύλακας των νόμων και των αξιών του. Θα εφαρμόζει ένα σύστημα δικαιοσύνης που δεν κάνει εξαιρέσεις για κανέναν. Αυτού του είδους τα κράτη αναζητούν οι επενδυτές για να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους. Απαιτούν να γνωρίζουν ότι η επένδυσή τους θα τύχει σεβασμού από τα θεσμικά όργανα του κράτους. Ότι οι κανόνες του παιγνιδιού είναι οι ίδιοι για όλους τους εμπλεκόμενους. Η προσέλκυση ανάλογων επενδύσεων δημιουργεί ελπίδες για μια πιο ομαλή προσαρμογή στο μέλλον. Ένα μέλλον που θα διαμορφώσει εντελώς καινούργιες καταστάσεις για την οικονομία και την κοινωνία.
Ο επόμενος πρόεδρος έχει μια χρυσή ευκαιρία να παράξει άμεσο και σημαντικό έργο βελτιώνοντας την ψυχολογία, ανατρέποντας την κατάσταση. Σημαντική προϋπόθεση για να το πράξει είναι η τόλμη και ο σχεδιασμός. Ο χρόνος πιέζει και η προσπάθεια θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα. Ένα τέτοιο θετικό ξεκίνημα θα εγγυηθεί μια ακόμα καλύτερη συνέχεια.
http://ystavrinides.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.