27/2/13

Οι "κακοί" Ρώσοι σώζουν και φέτος τον τουρισμό της Κύπρου

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΟΥΡΗ

Oι προσπάθειες πολιτείας και Hermes Airports φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα
Φέτος αναμένεται στην Κύπρο κάθοδος 550 με 600 χιλιάδων τουριστών από τη Ρωσία
Οι κινήσεις προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών μέσω κινήτρων της Hermes Airports, αλλά και την πολιτείας ευρύτερα φαίνεται να έχουν αποτελέσματα, αφού φέτος αναμένεται στην Κύπρο κάθοδος 550 με 600 χιλιάδων τουριστών από τη Ρωσία. Μεγάλες εταιρείες όπως η Transaero θα φέρουν στην Κύπρο πέραν των 250 χιλιάδων τουριστών από τη βόρεια χώρα, δίνοντας βαθιές ανάσες ρευστότητας στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, η συμβολή των Ρώσων τουριστών είναι καθοριστικής σημασίας, αφού η υποτονική πορεία που καταγράφει η βρετανική αγορά την τελευταία τετραετία πιέζει την Κύπρο να αναζητήσει άλλες αγορές.
Λύση, και μάλιστα καλή, φαίνεται να είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι πέραν της μαζικής καθόδου τους στην Κύπρο είναι και από τους τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα όταν βρίσκονται σε διακοπές.
Πάντως, τα πρώτα μηνύματα που προκύπτουν από τον Ιανουάριο του νέου χρόνου είναι αρνητικά, αφού παρατηρείται πτώση που ξεπερνά το 11%, ωστόσο, φορείς του τουρισμού δεν ανησυχούν για τη μείωση, αφού ο εν λόγω μήνας καταγράφει «χαμηλές πτήσεις» και η εξαγωγή συμπερασμάτων από την επιβατική κίνηση του Ιανουαρίου είναι συνήθως άστοχη. Θα πρέπει να τονιστεί παράλληλα πως το 2013 αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο κάπου 2,5 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία και Ελλάδα.
Περιμένουν αύξηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο δημαρχεύων Αγίας Νάπας, Βάσος Ξυδιάς, ανέφερε ότι «το Υπουργείο Συγκοινωνιών ενέκρινε το πάγιο αίτημα των Δήμων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για την πραγματοποίηση ναυλωμένων πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου κάθε χρόνο, από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου». Εξήγησε ότι «οι πτήσεις αυτές θα γίνονται από ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και η απόφαση αυτή θα επιφέρει σημαντική αύξηση των τουριστών στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, εκτός από τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες». Αυτό, συνέχισε, «αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής, αφού θα αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική οικονομία, ενώ από το σημαντικό αυτό τουριστικό γεγονός αναμένεται να επωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος».
Πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον 400 χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι τουρίστες θα επισκέπτονται από φέτος το νησί μας, αφού οι ναυλωμένες πτήσεις από Ρωσία προς Κύπρο θα εκτελούνται για εννέα μήνες αντί για πέντε που γινόταν μέχρι πρόσφατα. Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος της Κύπρου με επιπλέον 400 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, από τους οποίους το 45% επιλέγουν τα τουριστικά θέρετρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».
Είπε ακόμα ότι «ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση τουριστών από τη Ρωσία αποτελούσαν μέχρι φέτος οι ναυλωμένες πτήσεις, που εκτελούνται από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη προς τη Λάρνακα και την Πάφο μόνο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρά τα στατιστικά στοιχεία των ταξιδιωτικών πρακτόρων, που έφερναν τους Ρώσους στις πρώτες θέσεις των τουριστών που επέλεγαν την Κύπρο για τις διακοπές τους».
Ο κ. Ξυδιάς είπε, ακόμα, ότι «έχουν ήδη αρχίσει όλες οι απαραίτητες εργασίες, δηλαδή καθαρισμός παραλιών, τουριστικών καταλυμάτων και άλλα, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για την καλοκαιρινή περίοδο, προκειμένου να υποδεχθούμε τις χιλιάδες τουριστών που αναμένονται στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.