3/2/13

Άρθρο του «Φ»: Αναμένοντας τους Ρώσους

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι δεν είναι της ίδιας έντασης τα ρεπορτάζ στον ξένο Τύπο για την Κύπρο. Παραμένουν, ωστόσο, αναφορές σε ρεπορτάζ για τον «φορολογικό παράδεισο» της Κύπρου και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που, υποτίθεται, γίνεται στη χώρα μας. Δεν αναμένεται να εξαφανισθούν τέτοιου περιεχομένου δημοσιεύματα. Οι καλοθελητές πάντα υπάρχουν.
Όμως, είναι σαφές πως διάφορες παρεμβάσεις από τη Λευκωσία, σε επίπεδο πρεσβειών, Κυβέρνησης και Βουλής, διαφοροποίησαν το κλίμα. Ο δρόμος, όμως, μέχρι να «καθαρίσει το όνομα» της Κύπρου, φαντάζει μακρύς και εξαρτάται πρωτίστως και από άλλους εξωγενείς παράγοντες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, είναι προφανές πως η προεκλογική περίοδος, επηρεάζει και τη στάση των κομμάτων έναντι του ενδεχομένου να εξασφαλίσει δάνειο η Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι σαφές πως όσο περνά ο καιρός και οι ανάγκες θα αυξάνονται, η πίεση για τη χώρα μας θα είναι μεγαλύτερη. Θα δεχόμαστε περισσότερες πιέσεις και θα επιχειρούν να μας στριμώξουν.
Δεν θα σταθούμε ποσώς στις συχνές-πυκνές δηλώσεις των αρμοδίων, ότι τα χρήματα στα κρατικά ταμεία φθάνουν μέχρι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο (κάθε λίγο μετακινείται ο μήνας και τα όρια των δημόσιων οικονομικών). Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αντέχει στην κριτική και δεν αξίζει να το συζητάμε. Είναι κατάντημα!
Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο. Τη δυσκολότερη από την περίοδο της τουρκικής εισβολής και εντεύθεν. Από το περασμένο καλοκαίρι που η Κυβέρνηση προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης, άρχισαν συζητήσεις με την Τρόικα, συμφωνήθηκε καταρχήν Μνημόνιο ενώ διάφορες καθυστερήσεις έχουν φρενάρει το ενδεχόμενο υπογραφής. Τούτο εκ των πραγμάτων καθυστερεί και τη σύναψη του δανείου, το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη.
Θέλουμε να ελπίζουμε πως η εμπλοκή της Ρωσίας, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για χαλαρότερους όρους στο Μνημόνιο. Ελπίζουμε πως η συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης, θα προσφέρει τη δυνατότητα διαφοροποίησης του Μνημονίου, όπως καταρχήν συμφωνήθηκε μεταξύ της Τρόικας και της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Όλα αυτά, ωστόσο, παραμένουν στη σφαίρα των θεωρητικών συζητήσεων. Το ρωσικό δάνειο, εκτός Τρόικας, συζητείτο για μήνες, μέχρι που η Μόσχα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να το παραχωρήσει. Τώρα, διαφοροποιείται το σκηνικό γιατί η Ρωσία θέλει να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης (μαζί με την Τρόικα στο πλαίσιο της). Ακόμη και αυτό το βήμα είναι σημαντικό και καλοδεχούμενο. Αποτελεί μια ενθαρρυντική εξέλιξη στην καταχνιά που βιώνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.