26/2/13

Mε τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης η διάσκεψη στη Ρώμη

REUTERS/STRINGER
Άνδρας επιθεωρεί ένα σπίτι το οποίο καταστράφηκε από δυνάμεις πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στην περιοχή Χαράστα της Δαμασκού.
Η συριακή αντιπολίτευση ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή της, ανακοινώνοντας ότι θα συμμετάσχει τελικά στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη την Πέμπτη.
«Μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες του συνασπισμού και διάφορα τηλεφωνήματα, η ηγεσία αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση για μη συμμετοχή στη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας στη Ρώμη», ανέφερε σε μήνυμά του στο Facebook ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Συριακής Αντιπολίτευσης Μοάζ αλ-Χατίμπ.
Ο συνασπισμός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα συμμετάσχει, λόγω της «σιωπής του κόσμου» σχετικά με τη βία στη Συρία.
Ωστόσο χθες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη βοήθεια προς τον συριακό λαό και την αντιπολίτευση.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στο Λονδίνο, ο κ. Κέρι τηλεφώνησε τον κ. Χατίμπ και τον ενθάρρυνε να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Ρώμης.
Στο μήνυμά του στο Facebook, ο κ. Χατίμπ είπε ότι οι κ.κ. Κέρι και Χέιγκ είχαν προσφέρει εγγυήσεις ότι «θα ανακουφίσουν τον πόνο του λαού μας».
Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ
Σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βερολίνο.
Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα τους «εξτρεμιστές» αντικαθεστωτικούς στη Συρία, κατηγορώντας τους ότι ποντάρουν στην στρατιωτική λύση και ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες διαλόγου.
«Οι εξτρεμιστές έχουν επιβληθεί στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Ποντάρουν σε μια στρατιωτική λύση και εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στον διάλογο», είπε ο κ. Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Μένουν ακόμα μερικές ημέρες. Θεωρούμε πως υπάρχουν οι συνθήκες ώστε όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αρχίσουν να συζητούν το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.
Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Κέρι αποκόμισε την εντύπωση πως ο αμερικανός υπουργός «έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης».
«Δεν παραιτούμαστε, προφανώς δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα εμείς αντί για τους Σύρους, όμως από τις επαφές μας με τις άλλες χώρες αισθανόμαστε ότι η ανησυχία μεγαλώνει», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.
Νωρίτερα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει τον κ. Κέρι στην περιοδεία του δήλωσε πως «η Ρωσία μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο ώστε να πεισθεί το καθεστώς της Δαμασκού για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης».
Πάντως ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν περιμένει να σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη συνάντηση των δύο υπουργών.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.