25/2/13

To σχέδιο του Οτζαλάν για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ

Ο Άπο επεξεργάστηκε και πρότεινε ένα σχέδιο τεσσάρων φάσεων για την εκεχειρία και ένα σχέδιο 61 σελίδων για την συνολική επίλυση του Κουρδικού
Μετά την επίσκεψη των τριών βουλευτών του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στο Ιμραλί, όπου κρατείται ο Κούρδος ηγέτης από το 1999, για πρώτη φορά σήμερα άρχισαν να κυκλοφορούν λεπτομέρειες για το σχέδιο του αφοπλισμού του ΡΚΚ, που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού, που επεξεργάστηκε ο Άπο και επέδωσε προς διαπραγμάτευση στην τουρκική κυβέρνηση αλλά και στους συντρόφους του.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:
Πρώτη Φάση:
Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΡΚΚ θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και δημοσίους υπαλλήλους που κατά στα στρατόπεδά του. Με την ενέργεια του αυτή θα εξασφαλιστεί η υποστήριξη της κοινής γνώμης στο εγχείρημα της πολιτικής επίλυσης.

Δεύτερη Φάση:
Οι δυνάμεις των ανταρτών "θα κρατήσουν τα δάχτυλά τους μακριά από τη σκανδάλη" των όπλων τους μέχρι τις 21 Μαρτίου, που είναι η γιορτή του Νεβρόζ, οπότε και θα γίνει η ανακήρυξη της εκεχειρίας.

Τρίτη Φάση:
Το διάστημα από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο θα δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι και μέσω αυτών οι αντάρτες του ΡΚΚ που βρίσκονται στα βουνά της Τουρκίας, θα περάσουν στην επικράτεια του Νοτίου Κουρδιστάν (Βορείου Ιράκ).

Τέταρτη Φάση:
Θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ.

Το σχέδιο για τη συνολική επίλυση του Κουρδικού, που αποτελείται από 61 σελίδες, παραδόθηκε στους βουλευτές του BDP, οι οποίοι με τη σειρά τους θα το παραδώσουν στο στρατηγείο των ανταρτών, στο Κανδήλι, και στην ηγεσία του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, στην Ευρώπη.
Ο Οτζαλάν έδωσε επί πλέον τρεις επιστολές, μια για το σκέλος του ΡΚΚ στην Ευρώπη, μια για το Κανδήλι και μια για το BDP.
Το συνολικό σχέδιο του Οτζαλάν, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απάλειψη της τουρκικής ταυτότητας από το Σύνταγμα, το οποίο θα αναγνωρίζει πλέον σε όλες τις εθνότητες μια ουδέτερη υπηκοότητα.

7 σχόλια:

  1. Βεβαια αυτοί θα κρίνουν αν το σχέδιο τους κάνει, αλλα νομίζω πως είναι εντελώς λανθασμένη η κατεύθυνση να χάσει ο,τι είχε κερδίσει μέχρι τώρα με τα όπλα το ΡΚΚ, χωρίς να υπάρχει καμια άλλη συμφωνία. Όλα αυτά ωστόσο εξαρτώνται από το ποιος είναι ο Κουρδικός στόχος, ανεξαρτησία, αυτονομία, ήπιος εκτουρκισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Όπως δήλωσαν προσφάτως αξιωματούχοι της ΕΕ στην Άγκυρα, η Τουρκία δεν αποδέχεται τη δημιουργία ομοσπονδίας, αλλά μελετά να χωρίσει την Τουρκία σε επαρχίες και στην περιοχή των Κούρδων να τους παραχωρηθεί τοπική αυτοδιοίκηση και δικαιώματα μειονοτικά.
    -Το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία πρέπει να εξετασθεί σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Συρία και στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
    -Απόσυρση του PKK στο Βόρειο Ιράκ σημαίνει και τέλος της πολεμικής αντιπαράθεσης με τον Τουρκικό στρατό.Ο Αγωγός Νοτίου Κουρδιστάν-Τουρκίας δεν κινδυνεύει πιά
    -Ποιά η τύχη του PKK; Μάλλον θα κινηθεί προς το Ανατολικό Κουρδιστάν ως επιβάλλουν αοι Αμερικανο-Ισραηλκινοί σχεδιασμοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ κατάλαβα πως το ΠΚΚ ηττήθηκε κατά κράτος. Δεν παραδίδεις τα όπλα κ διατρανώνεις πως νίκησες επειδή το κράτος προβαίνει σε ήπιες παραχωρήσεις. Όποτε θελήσει ο σουλτάνος Ερντογάν, πίσω θα πάρει τις υποσχέσεις του όπως στο παρελθόν έχουν πράξει ο Κεμάλ κ άλλοι Τούρκοι ηγέτες.Το ΠΚΚ δέχεται συντριπτικά πλήγματα σε Ευρώπη κ Β.Ιράκ (κυρίως αεροπορικές επιδρομές) κ αντί να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, τις συνεχίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλέξανδρε, Ακρίτα, Σπυρίδωνα,
    κατανοητές οι παρατηρήσεις σας, όμως θα πρέπει να περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν η Τουρκία ήθελε να κοιτάξει προς την Δύση, την απασχολούσε η Ανατολή. Έριχνε μερικές υποσχέσεις στους Κούρδους και κάτι ψίχουλα και με διασφαλισμένα τα νώτα της κοιτούσε απερίσπαστη προς την Δύση. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό έχουν στο μυαλό τους και τώρα. Δεν μπορώ να ξέρω την γνώμη των ΗΠΑ γι’ αυτό το θέμα, αν είναι υπέρ η κατά. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπέρ της Ελλάδος. Εν αναμονή λοιπόν, της αντίδρασης της Τουρκίας για την διακήρυξη της ΑΟΖ από την πλευρά της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. K. Σάββα, δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε για να κρίνουμε τον τελικό νικητή του πολέμου. Οπως αναφέρει ο Κλαούζεβιτς κ επιρρώνει ο Γκρέυ, στρατηγική είναι η βέλτιστη σύζευξη σκοπών, μέσων, κ τρόπων. Ο στόχος του ΠΚΚ ήταν αρχικώς η απόσχιση, αργότερα μετατράπηκε σε διεκδίκηση εκτεταμένης αυτονομίας, κ τώρα....σε πολιτιστικά δικαιώματα! Ο στόχος της Τουρκίας ήταν ανάκαθεν να σταματήσει ο ανταρτοπόλεμος κ να αποτραπεί πάση θυσία ο διαμελισμός της εδαφικής της επικράτειας. Η Τουρκία δύναται να αντέξει παραχωρήσεις τακτικής φύσεως (π.χ. δικαίωμα εκπαίδευσης σε μητρική γλώσσα) εφόσον ο στόχος της στρατηγικής της έχει επιτευθεί (η παύση των εχθροπραξιών κ η ακεραιότητα της Τουρκίας). Το ίδιο συνέβη στην Βόρειο Ιρλανδία κ στην Ισπανία με τον ΙΡΑ κ την ΕΤΑ αντιστοίχως. Οι οργανώσεις αυτές δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τον πρωταρχικό στόχο τους (απόσχιση από το κράτος της Βρετανίας κ Ισπανίας), κ υπέγραψαν ειρηνευτικές συμφωνίες που επιτρέπουν την πολιτική τους εκπροσώπηση με ρητή απαγόρευση όμως της διεκδίκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης (για το οποίο άλλωστε πήραν τα όπλα).Το ΠΚΚ θα προσπαθήσει να χρυσώσει το χάπι της ήττας, όμως πιστεύω πως ορισμένοι στρατιωτικοί διοικητές του ΠΚΚ δεν θα καταθέσουν τα όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπυρίδωνα
    δεν μπορούνε να γραφτούν όλα εδώ.
    Επαναλαμβάνω, δεν νομίζω ότι οι Κούρδοι θα ξεπουλήσουν τον αγώνα και τους νεκρούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.