1/4/13

Οι επιπτώσεις μιας μεγάλης γεωπολιτικής δίνης σε Κύπρο και Ελλάδα (2)

Το μεγάλο κάδρο και η συγνώμη του Ισραήλ
Του Σάββα Καλεντερίδη
Σχετικό άρθρο: Οι επιπτώσεις μιας μεγάλης γεωπολιτικής δίνης σε Κύπρο και Ελλάδα (1)
Οι πραγματικές διαστάσεις της εκεχειρίας του Άπο
Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην έκκληση που έκανε ο Άπο προς τους συντρόφους του και προς το τουρκικό κράτος για την επίτευξη συμφωνίας με σκοπό την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, αφού είχε προηγηθεί η έκκληση του τουρκικού κράτους προς τον Κούρδο ηγέτη να παρέμβει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ποιοι είναι, όμως οι πραγματικοί λόγοι που υποχρέωσαν το τουρκικό κράτος να ζητήσει από έναν «αρχιτρομοκράτη» να μεσολαβήσει για την επίτευξη μιας λύσης, νομιμοποιώντας τον ίδιο αλλά και το ΡΚΚ, που είναι επίσης χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση;
Το έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενες αναλύσεις μας. Ο στόχος των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του εβραϊκού παράγοντα είναι ο γεωπολιτικός έλεγχος της περιοχής της Μεσοποταμίας, συναφώς ο έλεγχος των κοιτασμάτων του Κιρκούκ και η δημιουργία ενός ασφαλούς ενεργειακού διαδρόμου στην κατεύθυνση Κιρκούκ-Άδανα/Αλεξανδρέτα/Λατάκεια-Κύπρος-Καστελόριζο-Κρήτη-Πελοπόννησος.
Για να γίνει αυτό, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες είναι εκ των ουκ άνευ. 
Πρώτη, φυσικά, είναι η ισχυροποίηση της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης σε βαθμό που να είναι σε θέση να συνάπτει συμφωνίες -ερήμην της Βαγδάτης- με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων πετρελαϊκών κοιτασμάτων, κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την ντε φάκτο ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, και δίνει άλλες δυναμικές στα κουρδικά επελευθερωτικά κινήματα που δραστηριοποιούνται στα άλλα τρία τμήματα του Κουρδιστάν, που κατέχονται από Ιράν, Τουρκία και Συρία!
Δεύτερη προϋπόθεση είναι ο αποκλεισμός του Ιράν από την εν λόγω περιοχή, την οποία διεκδικεί για δυο λόγους. Ο ένας είναι γιατί θεωρεί ότι οι Κούρδοι αποτελούν φυλή που εντάσσεται στην ευρύτερη οικογένεια του περσικού έθνους και άρα το Μεγάλο Κουρδιστάν πρέπει να αποτελεί περιοχή επιρροής του Ιράν, και ο άλλος γιατί η Τεχεράνη φιλοδοξεί να ελέγξει το σύνολο της ιρακινής επικράτειας μέσω των σιιτών του Ιράκ, που αποτελούν την πλειονότητα και ελέγχουν τα επίσης χρυσοφόρα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής της Βασόρας, που κατοικείται από σιιτικούς πληθυσμούς.
Τρίτη προϋπόθεση, συναφής με την πρώτη, είναι η αποδοχή από πλευράς της Τουρκίας της κουρδικής πραγματικότητας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει αναγνώριση από την Άγκυρα της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης σήμερα, του ανεξάρτητου Κουρδιστάν αύριο. Επίσης σημαίνει αναγνώριση των Κούρδων που κατοικούν στην Τουρκία, άρα συνομιλίες και νομιμοποίηση του Άπο και του ΡΚΚ, για να είναι, μεταξύ άλλων, ασφαλής ο ενεργειακός -και όχι μόνο- διάδρομος στο τμήμα Κιρκούκ-Ερμπίλ-Μαρντίν-Τζεϋχάν Αδάνων. Σε όλα αυτά έλεγαν σθεναρά και πεισματικά όχι οι στρατηγοί και οι κεμαλιστές, γι’ αυτό επιλέχτηκε ο Ερντογάν και οι σύντροφοί του από το 1994, που έδωσαν υπόσχεση να πουν το μεγάλο ναι, γι’ αυτό στηρίχτηκε το ΑΚΡ με κάθε τρόπο ο από τις ΗΠΑ και από τον εβραϊκό παράγοντα, γι’ αυτό και οι συνομιλίες της κυβέρνησης Ερντογάν με τον Άπο.
Τέταρτη προϋπόθεση, συναφής με τη δεύτερη, είναι  είναι  η «συμμόρφωση» της Συρίας, αφ’ ενός μεν για να ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός του Ιράν από την περιοχή, αφού είναι γνωστό ότι το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης χρησιμοποιεί την επικράτεια αλλά και τους κρατικούς μηχανισμούς και δυνατότητες της Συρίας, για να ασκεί επιρροή στο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, και αφ’ ετέρου για να είναι ασφαλής ο έτερος εναλλακτικός διάδρομος, που αποδυναμώνει την Τουρκία, αυτός που κινείται στη γραμμή τμήμα Κιρκούκ-Ερμπίλ-Κάμισλο-Αφρίν-Λατάκεια/Αλεξανδρέττα. Γι’ αυτό και η από σπόντα (;) δημιουργία του δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους στα βόρεια της Συρίας, που, σημειωτέον, ιδρύθηκε μετά από την απροκάλυπτη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το ΡΚΚ, στρατιωτικά στελέχη του οποίου οργάνωσαν και διοικούν τις Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας του Δυτικού Κουρδιστάν, που αποτελούνται από 15 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, μέχρι στιγμής. Να σημειωθεί, επίσης, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό μέρος των ανταρτών του ΡΚΚ που θα αποχωρήσει από το τουρκικό έδαφος θα εγκατασταθεί στο Δυτικό Κουρδιστάν, κατά μήκος των σημερινών συνόρων Τουρκίας-Συρίας, καθώς και ότι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατιωτικούς διοικητές του ΡΚΚ, ο Φερμάν Χουσεΐν, κατάγεται από το Δυτικό Κουρδιστάν! 
Πριν πάμε στην πέμπτη προϋπόθεση, που είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα καταστήσουν ασφαλή και λειτουργικό το τμήμα του ενεργειακού διαδρόμου Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος, να σημειώσουμε ότι για να λειτουργήσει το όλο σχήμα, αλλά και για να αντιμετωπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο το πρόβλημα "Ιράν", που έχει παγκόσμιες διαστάσεις, ήταν απαραίτητη η συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας, που είναι βασικοί πυλώνες του …οικοδομήματος.
Γι’ αυτό η προτροπή Ομπάμα προς Νετανιάχου και Ερντογάν να τα ..βρούνε, γι’ αυτό το τηλεφώνημα της ταπεινωτικής συγνώμης, μια συγνώμη που δόθηκε στη λογική του καζάν-καζάν, που επικαλέστηκε ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη,  όπου συνήλθαν τα υπουργικά συμβούλια Ελλάδας-Τουρκίας.
Ήδη έχουμε αγγίξει την πέμπτη προϋπόθεση, που επιβάλλει την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τώρα, στο Αιγαίο λίγο αργότερα, στα προβλήματα που έχουν ανακύψει τα τελευταία σαράντα χρόνια που είναι σε εξέλιξη το ως άνω σχέδιο.
Και με αυτήν την πέμπτη προϋπόθεση σχετίζεται η συγνώμη του Ισραήλ προς την Τουρκία, όπως επίσης και η αποδυνάμωση της Ελλάδας σε οικονομικό και διεθνοπολιτικό επίπεδο, αλλά και τα τραγικά γεγονότα που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο τις μέρες αυτές.
Κλείνοντας, θα υπογραμμίσουμε ότι η κάθε χώρα, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών και του έθνους της, φροντίζει πρώτα να κατανοεί έγκαιρα αυτά που σχεδιάζονται και πρόκειται να συμβούν στην περιοχή της και στη συνέχεια δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και συμμαχίες για να αντιμετωπίσει από κατάλληλη θέση τα γεγονότα και τα επισυμβαίνοντα. Αυτό απαιτεί αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό και ικανούς υπηρεσιακούς παράγοντες.
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε κακοί και άγγελοι κακών, με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που γονατίζουν με το παραμικρό όχι μόνο στην αμερικανική πρεσβεία,όπως γινόταν εκ …παραδόσεως, αλλά και στην τουρκική, όπως έγινε στην περίπτωση της παρουσίασης του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», Λευκωσία και Αθήνα πολύ δύσκολα θα αντιμετωπίσουν έστω και με σχετική επιτυχία αυτά που είναι σε εξέλιξη και αυτά που θα ακολουθήσουν.
Εκτός κι αν ξυπνήσουν οι Έλληνες, που κοιμούνται σε βαθύ γεωπολιτικό σκοτάδι και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και περισώσουν έστω και κάτι!
 Όσο για τα σενάρια σε σχέση με την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πορεία της εκεχειρίας που κήρυξε ο Οτζαλάν και η πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά την ταπεινωτική συγνώμη του Νετανιάχου, και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στα ελληνικά συμφέροντα, στο επόμενο άρθρο μας.

6 σχόλια:

  1. Τέτοιοι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί πάντως,εύκολα αποτυγχάνουν.

    Πως θα μπορέσουν για παράδειγμα να ενταχθούν στον ίδιο σχεδιασμό,παίζοντας η κάθε χώρα το ρόλο της,η Τουρκία η Κύπρος και η Ελλάδα,τη στιγμή που έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα;

    Πως θα ξεπεραστεί η σκόπελος του Συριακού αδιεξόδου; Με στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας πχ;

    Υπάρχουν και άλλα προβλήματα,τα οποία ασφαλώς δεν γνωρίζω πως σκοπεύουν να ξεπεράσουν οι σχεδιαστές,αλλά αν προσθέσουμε και τις μεγάλες χώρες των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται απο τον σχεδιασμό αυτό,τότε μάλλον δεν θα πάνε καθόλου καλά τα πράγματα.

    Ποιος ο λόγος στην τελική,να υπηρετήσουμε το σχεδιασμό εκείνων που προκάλεσαν την οικονομική μας -και όχι μόνο- καταστροφή,με απώτερο σκοπό την ένταξη μας στο όλο σχέδιο;

    Η μισή σχεδιαζόμενη ενεργειακή γραμμή έχει υποστεί οικονομική καταστροφή και η άλλη μισή έχει πνιγεί στο αίμα,και μάλιστα απο τους ίδιους τους σχεδιαστές.

    Μόνο εμένα απασχολούν αυτά; Τους υπόλοιπους δεν σας κάνουν έστω εντύπωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως, μου ειναι ααδυνατο να πιστεψω οτι το Ισραηλ θα περασει το αεριο της απο το Τουρκικο εδαφος, με αποτελεσμα να ειναι ομηρος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα τα ζητήματα έχουν διττή ανάγνωση η οποία και δέν δύναται εύκολα να ανατραπεί

    1)Θά χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα για να μπορεί εύκολα να γραφεί πως η διαμεσολαβητική προσπάθεια μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας δεν αποτέλεσε προϊόν πρωτοβουλίας καμιάς απο τις δύο πλευρές αλλά ως εξελίχθηκε αποτέλεσε προιον συμβιβασμού.Το ως εξελίχθηκε σημαίνει ότι τεχνηέντως δημιουργήθηκαν συνθήκες οι οποίες θα καταστούσαν την περαιτέρω σύγκρουση ως αυτοκαταστροφική και για τις δυο πλευρές.Λ.χ. Τα γεγονότα στο Σεμντιλί έδειξαν ότι οι Κούρδοι δεν μπορούν να νικηθούν με στρατιωτικά μέσα εύκολα, προκάλεσαν φοβερά δεινά στον τοπικό πληθυσμό, έδειξαν την αδυναμία των Κούρδων να επιτύχουν τον απόλυτο πόλεμο( Λαϊκή εξέγερση) και παράλληλα σε συνδυασμό με την αποψίλωση της KCK εντός των επόμενων εκλογικών διαδικασιών τα ποσοστά των Κούρδων θα κατέγραφαν ιστορικά χαμηλά ενώ η επιτυχία του ΑΚΡ θα ηταν ιδιαίτερη αμφίβολη.Το απόλυτο αδιέξοδο ειδικά μεσούσης της Ιρανικής και Συριακής κρίσης

    2)Παρά το γεγονός ότι η σκέψη μας μπορεί να ελκύεται απο τον συναισθηματισμό η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.Πρόκειται για Τουρκο-Κουρδική Σύμπραξη σε όλα τα μέτωπα με ότι αυτό συνεπάγεται.Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό περί οφελών της Ελλάδας και Κύπρου.Απο πολύ νωρίς επισημαίνω Κανένα Όφελος .Ούτε η Τουρκία διαλύεται, ούτε το Κουρδιστάν στην όποια μορφή του θα αποτελέσει Εταίρο της Ελλάδας .Το να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας δεν είναι καθόλου κακό αλλά ως εκεί.Ο Άξονας Ισραήλ-Τουρκίας-Κουρδων -Αζερμπαιτζάν δεν επιδέχεται να παρεισφρήσει ουδείς άλλος

    3) Σε ότι αφορά τον αγωγό Τουρκίας-Ισραήλ.Ο αγωγός Τουρκίας-Νοτίου Κουρδιστάν και ο Αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας στοχεύει στο να καταστήσει την Τουρκία ενεργειακά αυτόνομη ενόψει της Ιρανικής κρίσης και της επιδείνωσης των Ρωσοτουρκικών σχέσεων που αυτή θα προκαλέσει.Το αν επιτρέψει το Ισραήλ στην Τουρκία να καταστεί στην περιοχή ως η κυρίαρχη δύναμη είναι φαιδρό, ως απέδειξε και το ταξίδι Ομπάμα στο Ισραήλ ο οποίος έδωσε τα πρωτεία της Κυρίαρχης δύναμης στο Ισραήλ κα υποχρέωσε την Τουρκία σε απόλυτη παραδοχή της

    4)Τα ότι η Νατοϊκή Αντιπυραυλική Ασπίδα αναπτύσσεται στην Τουρκία στις Νοτιοανατολικές περιοχές, το ποιες Αμερικανικές βάσεις υπάρχουν σε αυτή , εξακολουθεί να μην απασχολεί ιδαίτερα.Δυστχώς και εδώ η πραγματικότητα είναι αμείλικτη ειδικά μετά τις νέες κατασκοπευτικές διευκολύνσεις που προσφέρει η Τουρκία σε ΗΠΑ και ΙΣΡΑΗΛ.Κατανοητό απόλυτα λοιπόν πόσο αυτόνομη θα είναι η Κουρδική περιοχή της Τουρκίας ειδικά με την παρουσία και του Τουρκικού στρατού κα ιτων Τουρκικών Δυνάμεων Ασφαλείας.Σε οτι αφορά το PKK ανατρέξτε στην αμερικανική πολιτική σε περιόδους κρίσης τύπου Ιράν για να ιδείτε τι ρόλο θα παίξει.

    5)Ο Ζωτικός χώρος που προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος στο Ισραήλ είναι ο Άξονας Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Βαλκάνια-Ευρωπαϊκή Ένωση Ελέγχει ως κυρίαρχη δύναμη την Μέση Ανατολή ως την Ευρώπη το βάθος αυτό δεν το προσφέρει η Τουρκία ούτε το Κουρδιστάν προς την πλευρά αυτή

    6)Η Ελλάδα παράγει Εξωτερική πολιτική και η Τουρκία το έχει ζήσει πολύ καλά στο πετσί της ειδικά στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο και επειδή είναι ο καιρός να μιλήσουμε ρεαλιστικά θα πρέπει όλοι μας να είμαστε σε θέση να δούμε τις τυχόν παραλείψεις μας, τα λάθη μας στην πορεία μας στον χρόνο και τον χώρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρισκω την αναλυση του Ακριτα λογικη. Διαφωνο με τον κυριο Καλεντεριδη στο εξης: "όπως επίσης και η αποδυνάμωση της Ελλάδας σε οικονομικό επιπεδο". Δεν χρειαζοντε οι ξενοι για να καταστρεψουν την Ελλαδα. Το καταφερνουμε μονοι μας αιωνες τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Gregos Akritas

    Πῶς ἡ Ἑλλὰς παράγει ἐξωτερικὴ πολιτικὴ μὲ ὁρατὰ ἀποτελέσματα στὰ Βαλκάνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Konion
    Μπορείς να δείς την στάση της Βουλγαρίας απέναντι στην ΠΓΔΜ και τον συγχρονισμό Ελλάδας-Βουλγαρίας

    Μπορείς επίσης να ανατρεξεις στην σύνδεση του TAP με την ΑΟΖ σε ότι αφορά την Αλβανία.Να μην ξεχνάμε πως και γιατί η συμφωνία Καραμανλή Μπερίσα μπήκε σε περιπέτειες δικαστικές εντός της Αλβανίας

    Σε ότι αφορά το Κοσυφοπέδιο και την αναγνωριση του θεωρώ άκρως ρεαλιστική την στάση της Ελληνικής Κυβέρνσησης

    Τέλος το αν με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ υπάρξει ρωσική εμπλοκή τότε θα υπάρξει παρακλάδι του South stream στην Ελλάδα και τυατόχρονα και Ρωσική εμπλοκή στα κοιτάσματα της Κύπρου

    Δυστυχώς στην Ελλάδα σκέφτομαστε επιφανειακά, πολύ γρήγορα και αβίαστα εξάγουμε συμπεράσματα, χαιρόμαστε δε όταν χρησιμοποιούμε ξένες πηγές για να λοιδωρήσουμε Ελληνες .Το Εθνικό Συμφέρον πάντα έρχεται σε δεύτερη μοίρα , πρώτιστα μας ενδιαφέρει να μην καρπωθεί Ελληνική Κυβέρνηση επιτυχίες ειδικά αν δεν ταυτίζετε με την κομματική επιλογή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.