17/3/13

Βόρειο Κουρδιστάν: Τη μορφή της λύσης αποφασίζουν οι Κούρδοι, με τη μαχητική τους παρουσία στο Νεβρόζ

Τι δυστυχία να βλέπεις από τη μια πλευρά την Ελλάδα και την Κύπρο να διαλύονται και από την άλλη τους Κούρδους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους κόντρα σε υπέρτερες δυνάμεις και να ιδρύουν βήμα-βήμα το δικό τους κράτος, το Μεγάλο Κουρδιστάν!
Περισσότεροι από 100 χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Kazlıçeşme της Κωνσταντινούπολης, που είναι η μεγαλύτερη σε κουρδικό πληθυσμό πόλη της Τουρκίας!!!
του Σάββα Καλεντερίδη
Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για τη λύση που θα προκύψει για το Κουρδικό από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του τουρκικού κράτους και του έγκλειστου στη φυλακή του Ιμραλί, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.
Ασφαλώς το πλαίσιο θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια των διαρπαγματεύσεων, που δεν θα είναι απλές ούτε εύκολες, δεδομένου του 28χρονου ένοπλου αγώνα του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, των δεκάδων χιλιάδων νεκρών, αλλά και της βάρβαρης πολιτικής που ακολούθησε επί έναν αιώνα το τουρκικό κράτος απέναντι στους Κούρδους.
Όμως, καθοριστικό ρόλο θα παίξει στην ουσία της πολιτικής λύσης του Κουρδικού η συμμετοχή και τα μηνύματα που εκπέμψει ο κουρδικός λαός στους εορτασμούς του Νεβρόζ, που ήδη έχουν αρχίσει να διεξάγονται σε διάφορες πόλεις του Βορείου Κουρδιστάν (Α-ΝΑ Τουρκία) και αναμένεται να κορυφωθούν στο Ντιγιαρμπακίρ, την ανεπίσημη πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, στις 21 Μαρτίου!
Σήμερα οι Κούρδοι συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις, όπως το Βαν, το Μπίνγκιολ, το Μάρντιν, το Ντέρσιμ, τα Άδανα, τη Σμύρνη, τη Μερσίνα, την Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια, τη Μαγνησία, τα Μούγλα, το Αϊδίνι και το Τζεύλανπιναρ και από τις φωτογραφίες που ήδη άρχισαν να δημοσιεύονται, φαίνεται ότι η συμμετοχή του κόσμου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, το οποίο μήνυμα συμπυκνώνεται στο εξής: ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ.
Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν κάτω από το ιστορικό Κάστρο του Βαν, ζητώντας την απελευθέρωση του Οτζαλάν και Δημοκρατική Αυτονομία για το Κουρδιστάν!
Και στη Σμύρνη υπάρχει ένα μικρό Κουρδιστάν. Η Ελλάδα το ξέρει;
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα στην πόλη Τζεύλανπιναρ, στις οποίες οι Κούρδοι αναμένεται να δώσουν αδελφικό χαιρετισμό στους Κούρδους της απελευθερωμένης και αυτοδιοικούμενης πόλης Σερεκάνιγιε, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, στην άλλη πλευρά των συνόρων, την οποία πόλη επιχείρησαν να καταλάβουν τρομοκράτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Άλ Κάιντα.
Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στο Δυτικό Κουρδιστάν ή Ροζάβα, στα ΒΑ της Συρίας, όπου έχει ιδρυθεί και ήδη λειτουργεί ένα δεύτερο ντε φάκτο αυτόνομο κουρδικό κράτος, ήταν που υποχρέωσαν την Τουρκία να ζητήσει η ίδια από τον Άπο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό.
Εν αναμονή της 21ης Μαρτίου λοιπόν!

1 σχόλιο:

  1. Ἔχει πολὺ ἀκόμη δρόμο τὸ κουρδικό. Ἡ Τουκία σὲ ἱστορικοὺς χρόνους θὰ χάση τὰ ἐδάφη τοῦ Κουρδιστάν, διότι δὲν πιστεὐω ὅτι οἱ τοῦρκοι ἔχουν εἲλικρινῆ διάθεσι ἐπιλύσεώς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.