20/3/13

Στην τελική ευθεία η εκδίκαση της υπόθεσης Εργένεκον

ΝΝ
Προφυλακισμένοι και αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη βρίσκονται οι Στρατηγοί ε.α. İlker Başbuğ και Hasan Iğsız καθώς και ο εν ενεργεία Δκτης Διεύθυνσης Δόγματος και Εκπαίδευσης Στρατηγός Nusret Taşdeler.
Κατά την 281η ακροαματική συνεδρίαση της δίκης για την υπόθεση Εργένεκον που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου του 2008, ο Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης Mehmet Ali Pekgüzel ανέγνωσε χθες την ετυμηγορία του, ζητώντας την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης σε 64 άτομα και ποινές κάθειρξης από επτάμισι ως δεκαπέντε χρόνια για 100 ακόμα κατηγορούμενους.

Ο Εισαγγελέας Pekgüzel χαρακτήρισε “υπαρκτή” την τρομοκρατική οργάνωση Εργένεκον, οι μηχανισμοί της οποίας βαρύνονται για σειρά εγκληματικών ενεργειών και παρεμβάσεων στη πολιτική ζωή της χώρας καθώς και για συνωμοσία με σκοπό την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Μεταξύ των 64 ατόμων που απειλούνται με ισόβια βρίσκονται 29 στρατιωτικοί, εκ των οποίων 13 εν ενεργεία ή απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός ε.α. İlker Başbuğ, οι πρώην Δκτες 1ης Στρατιάς Στρατηγοί ε.α. Hasan Iğsız και Hurşit Tolon, ο Δκτης της Διεύθυνσης Δόγματος και Εκπαίδευσης Στρατηγός Nusret Taşdeler, ο πρώην Δκτης των κατοχικών δυνάμεων στη Κύπρο Αντιστράτηγος ε.α. Mehmet Eröz, ο πρώην Δκτης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου (GID) Αντιστράτηγος ε.α. İsmail Hakkı Pekin και ο πρώην Δκτης της Ναυτικής Διοίκησης Βόρειου Τομέα Αντιναύαρχος ε.α Mehmet Otuzbiroğlu.
Προφυλακισμένοι και αντιμέτωποι με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης παραμένουν επίσης οι δικηγόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Mustafa Balbay, Mehmet Haberal και Sinan Aygün, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πρυτάνεις, δημοσιογράφοι καθώς και αιρετοί αξιωματούχοι αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Συνολικά για την υπόθεση Εργένεκον διώκονται ποινικά 275 άτομα, εκ των οποίων οι 67 βρίσκονται προφυλακισμένοι στο συγκρότημα φυλακών υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία. Σημειώνεται ότι τα πραξικοπηματικά σχέδια της οργάνωσης Εργένεκον προέβλεπαν μεταξύ άλλων την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα μέσω εισβολής του Τουρκικού Στρατού στο βόρειο Έβρο, αποβατικών επιχειρήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικών για την κατάληψη ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς και κατάρριψη αεροσκάφους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από φίλια πυρά, η οποία θα παρουσιαζόταν στην τουρκική κοινή γνωμή ως “αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης σε μία ακόμα προκλητική ενέργεια της Ελλάδας”.

Strategy Reports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.