8/3/13

Θαλασσοταραχή από την Αίγυπτο. Κινδυνεύει η συμφωνία για την ΑΟΖ της Κύπρου;

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Βουλευτής υπέβαλε πρόταση νόμου για κατάργηση της Συμφωνίας για την ΑΟΖ
Άμεση δράση ζήτησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών τα κόμματα, για ν' αποτραπεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη, με τον Γ. Κασουλίδη να διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας

Κύματα… τσουνάμι, προφανώς απότοκα τουρκικών… δονήσεων, έστειλαν προς την κατεύθυνση της Κύπρου δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, για τις ενέργειες Αιγύπτιου βουλευτή, που προσπαθεί να μας κάνει χαλάστρες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Al Gomhouriya, Al Ahram και El Youm El Sabee, μέλος της Shoura (Άνω Βουλή) που ανήκει στο κόμμα Ελευθερία και Δικαιοσύνη υπέβαλε πρόταση στη Νομοθετική Επιτροπή για κατάργηση Συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου για την ΑΟΖ του 2003.
Η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση του Δρος Khaled Ouda, η οποία είχε ως δικαιολογητικό πως η Συμφωνία διέπεται από δόλο. Υποστήριξε, ακόμη, πως η Αίγυπτος δεν άσκησε σ' αυτήν κανένα δικαίωμά της και αυτή η Συμφωνία έχει λάθος βάσεις, τονίζοντας ότι η κατάργησή της θα φέρει πίσω στην Αίγυπτο δισεκατομμύρια.
Τουρκικός δάκτυλος
Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, πως η πρόταση του Ouda δεν έχει ως στόχο τη διασφάλιση των αιγυπτιακών συμφερόντων αλλά των τουρκικών, αφού επιδιώκει την εκ νέου οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, παρουσία της Τουρκίας ως τρίτης πλευράς. Επίσης ο ίδιος πρότεινε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πετρελαίων να αναφέρονται άλλες προδιαγραφές έως ότου χαραχθούν εκ νέου τα όρια των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου και να χαραχθεί η Γραμμή Μέσης Απόστασης για τις ΑΟΖ Αιγύπτου και Τουρκίας και επίσης τα Ανατολικά όρια της ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και των γειτονικών χωρών. Σημείωσε, επίσης, ότι ένας από τους λόγους που ζήτησε την κατάργηση της Συμφωνίας με την Κύπρο είναι η Σύναψη Συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ χωρίς την παρουσία της Αιγύπτου, καθώς και επειδή δεν καθορίζεται φορέας Διαιτησίας, σε περίπτωση διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα youm7.com, ο Αιγύπτιος βουλευτής κατηγόρησε το ΥΠΕΞ της χώρας του ότι «δεν υπερασπίστηκε, όπως όφειλε, τα οικονομικά συμφέροντα της Αιγύπτου και καθυστέρησε επίσης να καθορίσει τα όρια των ΑΟΖ με τις υπόλοιπες Χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, την Ελλάδα, την Τουρκία, τον Τομέα της Γάζας, το Ισραήλ και τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό η Αίγυπτος έχασε μεγάλη έκταση της δικαιοδοσίας της, που περιελάμβανε περιοχή μεταξύ 12.230 και 16.733 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα οποία σφετερίσθηκαν άλλες χώρες….».
Δεν τίθεται εν αμφιβόλω
Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε, πάντως, ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις του αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε, τόνισε ότι «ουδέποτε εκφράστηκε από πλευράς της επίσημης αιγυπτιακής Κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ». Σημείωσε πως η θέση του συγκεκριμένου βουλευτή είναι γνωστή, διευκρινίζοντας πως είχε πολύ πρόσφατα συνάντηση με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν έθιξε καθόλου το ζήτημα.
Αργότερα εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφερόταν πως η «Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία υπεγράφη το 2003, έχει, ως γνωστό, επικυρωθεί και βρίσκεται σε ισχύ και στις δύο χώρες. Τόσο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και η Κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου σέβονται πλήρως και εφαρμόζουν στην πράξη την εν λόγω Συμφωνία. Κανένα πρόβλημα δεν έχει εγερθεί μεταξύ τους σε σχέση με τη Συμφωνία Οριοθέτησης».
Αγχώθηκαν τα κόμματα
Νωρίτερα είχαν προβεί σε δηλώσεις οι πολιτικές δυνάμεις για το ζήτημα. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως, παρόλο που προκαλείται ανησυχία, «δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος σκέφτηκε κάτι, την ίδια στιγμή αυτό το πράγμα θα γίνει, είτε θα γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά». Ζήτησε όπως το θέμα τύχει επισταμένης μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και στη βάση αυτής να παρθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις. Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «η κυπριακή κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, θα προβεί σε άμεσες προληπτικές ενέργειες για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Κυρίως, πρέπει οι αντιδράσεις μας να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες ότι πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις βρίσκεται η Τουρκία».
Η ΕΔΕΚ, διά στόματος Γιαννάκη Ομήρου, ζήτησε την ανάληψη άμεσων ενεργειών από την Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, κάλεσε τις διπλωματικές μας υπηρεσίες να κινητοποιηθούν άμεσα και προληπτικά για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης. Κατήγγειλε, παράλληλα, ότι «η Άγκυρα επιχειρεί να πλήξει τα ενεργειακά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενθαρρύνοντας την Αίγυπτο να ακυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο». Από πλευράς της, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι «όπως ήταν αναμενόμενο η Τουρκία άπλωσε τα πλοκάμια της και σε αυτό το επίπεδο», εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του Κινήματος για την εξέλιξη. Κάλεσε το ΥΠΕΞ να δράσει άμεσα, προς αποτροπή δυσάρεστων τετελεσμένων.
Σημεριν
ή

3 σχόλια:

  1. Που πας,ρε Καραμήτρο Μόρσι???
    Που πας..?

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166002#.UTnGxzeWQ0o

    Αλέξανδρος, Θεσ/νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἄρε Θουκυδίδη άθάνατε!
    Τὸ δίκαιο κρίνεται ἀπὸ τὴν δύναμι ἐπιβολῆς του («δίκαια ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται»). Γι’ αὐτὸ οἱ ἰσχυροὶ κάνουν ὅ,τι τοὺς ἐπιτρέπει ἡ δύναμίς τους καὶ οἱ ἀδύνατοι ὑποχωροῦν («δυνατὰ οἱ προύχοντες πράσσουσιν καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωρούσι») (V 89).

    Νὰ δῶ τώρα τὶ θὰ χρησιμεύσουν τὰ κούφια λόγια περὶ εἰρήνης καὶ ἀφοπλισμοῦ, ὅταν ἐπανατεθῆ θέμα Α.Ο.Ζ. Κῦπρος ποῦ εἶναι ἡ ἰσχύς σου; Ὄχι μόνον οἱ στρατιωτική, ἀλλὰ καὶ ἡ διπλωματικὴ μὲ τὸν νεοεκλεγέντα πρόεδρό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου για την ΑΟΖ, θα εξηγηθούν από μόνα τους πολλά. Και για την τύχη του Μόρσι και για τις τρέχουσες εξελίξεις στην "μνημονιακή" μας πλέον Κύπρο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.