28/3/13

Στο έλεος των εντυπώσεων από το άνοιγμα των τραπεζών στην Κύπρο οι μετοχές του Χ.Α.

Στη διεθνή αγορά μετοχών, η Κύπρος και η πιθανότητα οι Κύπριοι να λειτουργήσουν με υπερβολή την  πρώτη μέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες, κράτησε τους επενδυτές σε επαγρύπνηση. Στην ευρωζώνη συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο ευρώ και στις μετοχές και στις ΗΠΑ, μπορεί οι μετοχές να πιέστηκαν στις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά στο τέλος ανέκ ΑΝΕΚ+3,45% τησαν μεγάλο μέρος των απωλειών τους. Γιατί και πάλι στην Νέα Υόρκη κάθε υποχώρηση των τιμών εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για τοποθέτηση. Διότι οι δείκτες βρίσκονται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά τους και αρκετοί θεωρούν ότι φέτος θα τα ξεπεράσουν σε υπολογίσιμο ποσοστό.


Στην Αθήνα οι επενδυτές έκαναν άλλους υπολογισμούς, σχετικούς με το ύψος της βέβαιης ζημίας που θα υποστεί η κερδοφορία πολλών εισηγμένων, εξ αφορμής της Κύπρου. Κάθε εταιρία με καταθέσεις στο νησί θα υποστεί ζημία και υπάρχουν αρκετές που έχουν θυγατρικές στην Κύπρο και καταθέσεις για να στηρίζουν τις δραστηριότητές τους. Από τη δυναμική των συναλλαγών χθες έγινε σαφές, πως αρκετοί πούλησαν θέσεις τους με ένταση και επιμονή, διότι  θεώρησαν ότι θα ήταν καλύτερο να έχουν ξελαφρώσει τα χαρτοφυλάκιά τους τη μέρα που οι ειδήσεις σε όλα τα μέσα οικονομικής ενημέρωσης θα έχουν εικόνες από την κατάσταση στα υποκαταστήματα της Κύπρου.
Οι αγορές στην Ασία σήμερα κινούνται καθοδικά επίσης, γιατί υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που κρατούν την ανησυχία των επενδυτών ψηλά, σχετικά με την αστάθεια που χαρακτηρίζει την Ευρώπη αυτές τις μέρες. Στο αρνητικό κλίμα προστέθηκε η απόφαση περιορισμού των δυνατοτήτων των Τραπεζών στην Κίνα, αφού ο θεσμός που τις εποπτεύει παράγγειλε να ενισχυθούν οι έλεγχοι επί των στοιχείων ενεργητικού που κατέχουν σε μια σειρά προϊόντων διαχείρισης πλούτου,  για να αντιμετωπιστούν πιθανοί μελλοντικοί κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην Ιαπωνία, μετά από την πρόσφατη κορύφωση του ΝΙΚΚΕΙ οι θεσμικοί ρευστοποιούν. Για να εγγράψουν τα κέρδη από την άνοδο και γι αυτό υποχωρεί ο δείκτης πάλι, οδηγημένος χαμηλότερα από τις πιέσεις στις εταιρίες με εξαγωγική δραστηριότητα και στις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το κλίμα ήταν και χθες αρνητικό και συνεχίζεται έτσι σήμερα.
Στο ταμπλό του ΧΑ από την πλευρά της στατιστικής όσα έγιναν άφησαν καλή εντύπωση, αν τα δούμε σχετικά με την βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζονται τα μηνύματα ήταν εξαιρετικά αρνητικά. Οι δείκτες και ειδικά ο 25άρης πέρασε κάτω από όλες τις στηρίξεις που είχαν οριστεί στο πρόσφατο παρελθόν. Η στήλη είχε υποστηρίξει ότι τα επίπεδα των 266 μονάδων θα ήταν μια ακραία τιμή και στερνή στήριξη του δείκτη στο τέλος αυτής της καθόδου που ξεκίνησε από το Φεβρουάριο. Αλλά οι επενδυτές χθες, προσδίδοντας απώλειες πάνω από -7%, τον έστειλαν σε μια μόνο συνεδρίαση από τις 286,24 στις 264,74 δηλαδή 21,5 μονάδες  πιο κάτω και κατόπιν, σημειώθηκε άνοδος 9,5 μονάδων από τα χαμηλά. Το μήνυμα για ακόμα χαμηλότερες τιμές στο εγγύς μέλλον δόθηκε, αλλά επίσης καταγράφηκε η «υπόσχεση» πως σήμερα, ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο σκληρά, αλλά το φρόνημα των συναλλασσόμενων θα διαμορφώσει η ροή των ειδήσεων από την Κύπρο.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.