10/3/13

Υψώματα του Γκολάν: Η Τσαχάλ σε υψηλή επιφυλακή στα σύνορα με τη Συρία

Jssnews (Ισραήλ)   (μτφ. Κριστιάν)
Το Ισραήλ νέος στόχος των Σύρων ισλαμιστών ανταρτών
Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή στο Γκολάν από τότε που  δυνάμεις αντίπαλες στον αλ-Άσαντ  -που αποτελούνται από κινούμενες φατρίες και τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα-  επέλεξαν νέο στόχο: το Ισραήλ.

Οι Σύροι αντάρτες έχουν διεισδύσει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Συρία και το Ισραήλ. Το καθεστώς αυτής της περιοχής ήταν σεβαστό από τις δύο χώρες από το τέλος του πολέμου του Κιπούρ   -αυτό δεν ισχύει πλέον.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τους Σύρους αντάρτες το Σάββατο 9 Μαρτίου, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πυροβολούν ένα πανό των Ηνωμένων Εθνών που ανακοινώνει ότι η περιοχή είναι αποστρατικοποιημένη. Σε άλλο βίντεο βλέπουμε τις δυνάμεις των ανταρτών που κινούνται σε θωρακισμένα οχήματα στην ίδια περιοχή.

«Βρισκόμαστε πλέον μπροστά στο κατεχόμενο Γκολάν, η ιερή γη που πωλήθηκε από τον Πρόεδρο Χαφέζ Ασαντ. Εδώ και 40 χρόνια, ούτε μια σφαίρα δεν πυροβολήθηκε  σε αυτή τη γη. Εδώ και 40 χρόνια, ούτε μια σφαίρα πυροβολήθηκε κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Την περασμένη εβδομάδα, 30 μέλη των επαναστατικών δυνάμεων απήγαγαν 21 Φιλιππινέζους κυανόκρανους σε αυτή την ίδια αποστρατικοποιημένη ζώνη, δείχνωντας ότι αυτή η εποχή τελείωσε και ότι η περιοχή αυτή έγινε πλέον επικίνδυνη.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός παρέχει ασφάλεια για τους στρατιωτικούς μηχανικούς και ιδιωτικές εταιρείες που σπεύδουν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου φράχτη ασφαλείας στα βόρεια, εξοπλισμένου με νέα συστήματα συναγερμού που ενεργοποιούνται με την παραμικρή κίνηση.

Επιπλέον στρατεύματα στάλθηκαν για να υποστηρίξουν την ταξιαρχία Γκολάνι: ειδικές δυνάμεις, η μονάδα μάχης Oketz, και δυνάμεις του πυροβολικού είναι ήδη στα βουνά και περιπολούν συνεχώς στην περιοχή.
Το νέο τείχος ασφαλείας έχει εγκατασταθεί ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας σε πρόβλεψη του χάους που θα ακολουθήσει την πιθανή πτώση του Σύρου προέδρου.

Οι Σύροι αντάρτες, οι περισσότεροι των οποίων είναι εχθρικοί προς την ύπαρξη του Ισραήλ, κατευθύνονται προς τα βουνά του Γκολάν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, και απειλούν να επανακαταβάλλουν την περιοχή.
Αποτελούνται από δύο φατρίες: ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), ο οποίος αντιπροσωπεύει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, και η δεύτερη είναι μια ομάδα από ριζοσπαστικούς τζιχαντιστές, η συμμαχία των 13 μελών του Ισλαμικού Μέτωπου για την Απελευθέρωση της Συρίας, που πολλά από τα μέλη του είναι τρομοκρατικές οργανώσεις, από τις οποίες ορισμένες συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την παγκόσμια τζιχάντ. Στόχος τους είναι να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση που υπακούει στη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, όπως στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία, και όπως τους τζιχαντιστές που καταπολεμά η Γαλλία στο Μάλι, και στο ίδιο το έδαφός της.

Το ερώτημα παραμένει εάν κάποια από αυτές τις ομάδες μπόρεσε και πήρε στα χέρια της τα χημικά όπλα του Άσαντ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.