31/3/13

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις Σρέντερ για τον τρόπο που ηγείται η Μέρκελ στην Ευρώπη κατά την κρίση χρέους

Προβαίνοντας σε μια χειρονομία μάλλον σπάνια, ειδικά σε εκλογικές χρονιές, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην διάδοχο και πολιτική του αντίπαλο Άγγελα Μέρκελ, η οποία όπως εκτίμησε "ηγείται με αυτοσυγκράτηση" στην Ευρώπη.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σρέντερ εξήρε την Μέρκελ για τον τρόπο που επέλεξε να ηγηθεί στην Ευρώπη καθ` όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ και ως σήμερα, αν και εξέφερε επίσης την άποψη ότι οι αρχικοί της δισταγμοί μερικά χρόνια νωρίτερα έκαναν τις τρέχουσες προσπάθειες διάσωσης του ενιαίου νομίσματος πιο ακριβές από όσο θα έπρεπε να είναι.


Ο κ. Σρέντερ, πρώην ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που κυβέρνησε από το 1998 ως το 2005, σημείωσε ακόμα ότι ορισμένα στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), προκάλεσαν αχρείαστους φόβους στην ΕΕ για την ηγεσία της Γερμανίας, όπως ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, που είχε δηλώσει την περασμένη χρονιά ότι "η Ευρώπη μιλάει γερμανικά".

Ο κ. Σρέντερ, ο οποίος έχει εκδηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στον υποψήφιο του SPD έναντι της Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε παρ` όλ` αυτά ότι η καγκελάριος κάνει αξιοπρεπώς την δουλειά της.

"Η κ. Μέρκελ μάλλον καθυστερημένα πήρε τις απαραίτητες αποφάσεις στις προσπάθειες διάσωσης και για την επίδειξη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ", σημείωσε ο πρώην καγκελάριος.

"Αυτή (η καθυστέρηση) βεβαίως έκανε τις προσπάθειες να σωθεί το ευρώ πιο ακριβές. Αλλά δεν απέρριψε τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας αντί γι` αυτό, ηγείται με αυτοσυγκράτηση. Και, κατά την άποψή μου, αυτό είναι καλό".

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ορισμένες φορές επικρίνεται διότι δεν ηγείται όσο πρέπει. Άλλες φορές όμως επικρίνεται διότι ασκεί την επιρροή της σε υπέρμετρο βαθμό-πιο πρόσφατα, στην οικονομική κρίση της Κύπρου.
"Ως καγκελάριος, χρειάστηκε να μάθω ότι η Γερμανία μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης μόνο με τον τρόπο που ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι", είπε ο κ. Σρέντερ.

Ερωτηθείς πώς ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι, ο πρώην καγκελάριος απάντησε: "Πολύ προσεκτικά". Πρόσθεσε πως "οι άλλες χώρες περιμένουν από την Γερμανία να ηγείται, αλλά να μην επιδεικνύει την ανωτερότητά της. Σχόλια όπως `η Ευρώπη μιλάει γερμανικά` δεν βοηθούν καθόλου".
Λόγω του παρελθόντος της και του γεγονότος ότι άρχισε δύο παγκόσμιους πολέμους τον 20ό αιώνα, η Γερμανία επί χρόνια δίσταζε να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μάλλον επιθετικά την ιδέα της ηγεσίας της.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι ασκεί "ηγεμονικές" πολιτικές στην ευρωζώνη όταν υπαγορεύει στην Κύπρο ποιο επιχειρηματικό μοντέλο θα πρέπει να εφαρμόσει.
Το Βερολίνο επέμεινε οι πλούσιοι καταθέτες κι επενδυτές στις τράπεζες της Κύπρου να συμβάλουν στην διαδικασία `διάσωσης` των κυπριακών τραπεζών.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο κ. Ασελμπορν είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων χωρών και την κατηγόρησε πως "έχει ηγεμονικές επιδιώξεις", κάτι που χαρακτήρισε "λαθεμένο κι αντιευρωπαϊκό".

Ο 68χρονος Σρέντερ, ο οποίος επέλεξε να μείνει εκτός πολιτικής αφότου εγκατέλειψε την εξουσία πριν από οκτώ χρόνια αλλά σχολιάζει πλέον συχνότερα διάφορα θέματα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, είπε από την πλευρά του πως ζητούνται περισσότερα πλέον από τη Γερμανία λόγω της οικονομικής της ισχύος αλλά και του αυξανόμενου ειδικού πολιτικού της βάρους.



κουκουβάγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.