12/3/13

Δεσμευμένος ο Αναστασιάδης για λύση, υποστηρίζει ο Αλ.Ντάουνερ

Δεσμευμένος ο Αναστασιάδης για λύση, υποστηρίζει ο Αλ.ΝτάουνερΛευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι καθαρά δεσμευμένος να ασχοληθεί με το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.
Όπως είπε μετά την συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, οι δύο αντάλλαξαν απόψεις για τια αλλαγές που έχουν σημειωθεί. Υπενθύμισε ότι το πρωί είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από την ανάληψη των καθηκόντων του την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική.

Σίγουρα τώρα είναι ο καιρός όπου ο κ. Αναστασιάδης χρειάζεται να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα κάτι που είναι μεγάλο θέμα για τους Ε/κ. Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις (για το μνημόνιο).
Λέγοντας ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Απρίλιο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι εν τω μεταξύ, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, όπως και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν τις επόμενες δύο βδομάδες γιατί δεν θα βρίσκεται στην Κύπρο και δεν μπορεί να επιστρέψει μέχρι αργά τον Απρίλιο.
«Δεν θέλω να μπω σε ημερομηνίες στην αρχή της θητείας του κ. Αναστασιάδη», είπε, προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα, ο κ. Αναστασιάδης έχει κληρονομήσει τεράστια πρόκληση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Μπορώ να σας αναφέρω ότι είναι καθαρά πολύ δεσμευμένος να ασχοληθεί με το Κυπριακό έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί», προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα εργαστούν για να πετύχει όσον το δυνατό γίνεται, η συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Φιλελεύθερος


Χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Έρογλου
Αλ.Ντάουνερ: Πρώτα μνημόνιο και μετά Κυπριακό



Αλ.Ντάουνερ: Πρώτα μνημόνιο και μετά ΚυπριακόΛευκωσία: Προέχουν οι προκλήσεις της οικονομίας, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε προπαρασκευαστική εργασία και θα επανέλθει στην Κύπρο τον Απρίλιο. Ο Αυστραλός αξιωματούχος είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο μια πρώτη συζήτηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη επί του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις του αναχωρώντας από το Προεδρικό την Τρίτη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν έδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο συγκλίσεων, παρόλο που εξέφρασε την ετοιμότητα του ΟΗΕ να παρέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες στο νέο Πρόεδρο για τη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε, «μπορούμε να του παρέχουμε οποιαδήποτε πληροφορία θέλει, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο, δεν είμαστε φύλακες μεγάλων μυστικών όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις και αν ενδιαφέρεται ως προς το ποιες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν θα χαρούμε να τον διευκολύνουμε».

Ο κ. Ντάουνερ, είπε ακόμη ότι όσον αφορά στο Κυπριακό είχε μια «καλή αρχική συζήτηση» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πως θα δει τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου το απόγευμα.

Είπε επίσης ότι θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, όπου θα δει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν, κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού και άλλους παράγοντες του ΟΗΕ, ενώ θα έχει επαφές και με τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

«Νομίζω ότι έχουμε μια ολοένα και καθαρότερη εικόνα ως προς το πώς επιθυμεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προχωρήσει με τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Είναι κατανοητό, συνέχισε, ότι ο Πρόεδρος «έχει τεράστιες οικονομικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα», λέγοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «όπως γνωρίζετε είναι πολύ δεσμευμένος σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε με αυτά τα ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν στο Κυπριακό τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι «η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει έγκαιρα και με το σωστό τρόπο».

Κρίνω, είπε, «και θεωρώ ότι αυτή η κρίση είναι σωστή, ότι οι Κύπριοι αυτή τη στιγμή πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις - και κυρίως ο Πρόεδρος - με την Τρόικα». Αυτά τα οικονομικά θέματα, πρόσθεσε, «είναι μεγαλύτερα απ’ ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Αυτό, ανέφερε, «μας αφήνει με αρκετό χρόνο για να προχωρήσουμε σε μια καλή προετοιμασία για να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία και πάλι».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε χρόνο για να προχωρήσουμε σε προετοιμασίες και δεν έχουμε θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». 

Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.