29/3/13

Jerusalem Post: Ο Ομπάμα θεωρείται πλέον πιο «φίλος του Ισραήλ»

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ισραηλινή εφημερίδα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ στις 20 Μαρτίου REUTERS/Nir Elias
ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται πλέον πολύ λιγότερο «φιλοπαλαιστίνιος» και πολύ περισσότερο «φιλοϊσραηλινός» από την ισραηλινή κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».
Το ποσοστό των Ισραηλινών που πιστεύουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι φιλοϊσραηλινός, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, παραμένει σταθερό (27% έναντι 26% προηγουμένως), ενώ το ποσοστό εκείνων που τον θεωρούν «ουδέτερο» στην παλαιστινο-ισραηλινή διένεξη περνά από το 26% στο 39%. Ωστόσο, πλέον, μόνο το 16% των Ισραηλινών που ερωτήθηκαν θεωρεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι φιλοπαλαιστίνιος, έναντι 36% πριν από την επίσκεψη. Η πτώση αυτή των 20 ποσοστιαίων μονάδων αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τα τελευταία τέσσερα χρόνια: τον Μάιο του 2009, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση, η θέση του αμερικανού προέδρου θεωρούνταν ξανά τόσο φίλα προσκείμενη στο Ισραήλ.

Ο Ομπάμα πραγματοποίησε από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, την πρώτη του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο αμερικανός πρόεδρος παρουσιάστηκε ως σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ απέναντι στους κινδύνους της ιρανικής απειλής, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να κάνουν βήματα προς μια ειρήνευση.

Στα θετικά αποτελέσματα του ταξιδιού του καταγράφεται και η τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε παρουσία του, μεταξύ των πρωθυπουργών της Τουρκίας και του Ισραήλ, βάζοντας τέλος στις, εδώ και τρία χρόνια, ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο εννέα Τούρκων κατά την επιδρομή, το 2010, των ισραηλινών κομάντο, στον ανθρωπιστικό Στολίσκο της Ελευθερίας που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους Παλαιστίνιους και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.