25/4/13

98η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Η Γενοκτονία των Αρμενίων τιμήθηκε για πρώτη φορά στο Ντιγιαρμπακίρ

Κρικόρ Αμιρζαγιάν , Nouvelles d`Arménie   (μτφ. Κριστιάν)
Η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων τιμήθηκε για πρώτη φορά χθες το βράδυ στο Ντιγιαρμπακίρ, σήμερα πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν,  Ντικρανακέρτ στο παρελθόν, τη πρωτεύουσα της Αρμενίας του Μέγα Τιγράνη.  

Σύμφωνα με το « Armenian Weekly », το οποίο μεταδίδει τις πληροφορίες που πάρθηκαν από το πρακτορείο "Armenpress", η τελετή έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου στο Θέατρο της πόλης του Ντιγιαρμπακίρ. 
Η διαδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση των Δικηγόρων και Νομικών του Ντιγιαρμπακίρ και από τη Δημαρχεία. 

 http://i0.wp.com/www.armenianweekly.com/wp-content/uploads/2013/04/DSC01496.jpg

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ταχίρ Ελτσί  είπε στην ομιλία του ότι στις 24η Απριλίου 1915 ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων με την εκτέλεση των Αρμενίων διανοουμένων στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων

«Είναι αδύνατο να κρύφτεί αυτή η πραγματικότητα», δήλωσε ο Ταχίρ Ελτσί  ο οποίος δήλωσε ότι «οι Κούρδοι πρέπει να υποστηρίξουν τους Αρμένιους στον αγώνα τους για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία η οποία εφαρμόζει μια  πολιτική άρνησης». 
Είπε επίσης ότι «εμείς μεγαλώσαμε με τις ιστορίες των παππούδων, προπαππούδων και γιαγιάδων μας για τη σφαγή των Αρμενίων. 
Σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ τιμούμε τη γενοκτονία των Αρμενίων για πρώτη φορά. 
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για εμάς. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στην μνήμη των Αρμενίων αδελφών μας που δολοφονήθηκαν το 1915 και καταδικάσουμε τη γενοκτονία».

Φιλοξενημένος από το Λονδίνο, ο Αρμένιος ιστορικός Άρα Σαφαριάν ανάλυσε λεπτομερώς την ιστορία των σφαγών των Αρμενίων το 1915 στο Ντιγιαρμπακίρ. 
Μετά τις ομιλίες, το κοινό κατευθύνθηκε προς την όχθη του Τίγρη (Dikris) που διασχίζει το Ντιγιάρμπακιρ για να ρίξει ο κόσμος λουλούδια στο ποτάμι στη μνήμη των Αρμενίων θυμάτων της γενοκτονίας.

Κρικόρ Αμιρζαγιάν

2 σχόλια:

  1. Να υποστηρίξουν και οι Κούρδοι την αναγνώριση μήπως και εξιλεωθούν για την μαζική συνεργασία τους με τους Τούρκους στις σφαγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Unknown
    αφού βλέπεις ότι οι Κούρδοι είναι πρωτοπόροι στον αγώνα για την αναγνώριση -το Ντιγιαρμπακίρ είναι πρωτεύουσα των Κούρδων- γιατί γράφεις αυτό το σχόλιο;
    Νομίζω ότι δεν είναι έντιμο αυτό που κάνεις, όταν μάλιστα αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.