28/4/13

Παγκόσμιος θεσμός γίνεται το «ρωσικό Νταβός»

Ένα σημαντικό –διεθνώς– επιχειρηματικό και πολιτικό γεγονός, θα γίνει στις 20-22 Ιουνίου. Το 17ο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης, όπου 5.000 σύνεδροι από 30 χώρες θα συζητήσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Κύριο θέμα συζήτησης του «Ρωσικού Νταβός» του 2013 (σε μέγεθος, το Συνέδριο της Αγ. Πετρούπολης μπορεί να συγκριθεί με εκείνο του Νταβός), θα είναι το αρκετά επίκαιρο θέμα: «Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ώρα για αποφασιστικές ενέργειες».

 Ο Ίγκορ Κοβάλ, διευθυντής του Οργανισμού Επενδυτικής Πολιτικής και Συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, σημείωσε ότι το Συνέδριο αποτελεί έναν σημαντικό χώρο για να συζητηθεί η ρωσική αλλά και οι διεθνής «οικονομική ατζέντα».

Ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός προσδίδει και το ότι η Ρωσία το 2013 θα προεδρεύει στην G20. Επομένως, σύμφωνα με τον κ.Κοβάλ, στο πρόγραμμα του Συνεδρίου θα συζητηθούν και θέματα που εντάσσονται στην ατζέντα της ομάδας των είκοσι πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ενθάρρυνση των επενδύσεων με σκοπό την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη σταθερή ανάπτυξη των αγορών της ενέργειας και την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου. Στο φόρουμ αναμένεται να συμμετάσχει η γερμανίδα καγκελαρίος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Να σημειωθεί, ότι παραμονές του «Ρωσικού Νταβός» στο χώρο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις των G20 από τον χώρο της νεολαίας (Youth 20) και των επιχειρήσεων (Business 20).

Η έξοδος από την κρίση

 Κύριο θέμα συζήτησης στο Συνέδριο της Αγ. Πετρούπολης θα είναι η έξοδος από τη στασιμότητα και η πορεία προς την σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Ένα θέμα, το οποίο είναι πολύ επίκαιρο σήμερα σε πολλές χώρες. Στις συνεδρίες της ενότητας «Παγκόσμια ατζέντα για μια αειφόρο οικονομική ανάπτυξη», θα συζητηθούν οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία, καθώς και το ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ενθάρρυνση της σταθερής ανάπτυξης.

Το Συνέδριο θα συγκεντρώσει πολύ σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του κόσμου. Επίσης, θα διεξαχθεί και ο αρκετά επιτυχημένος κύκλος συναντήσεων «Συζητήσεις που αλλάζουν τον κόσμο». Για παράδειγμα, πέρυσι οι συναντήσεις του κύκλου αυτού πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή τον επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, τον ιδρυτή της Mangrove Capital, Partners Τζέραρντ Λόπες, και τον βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ, Χένρι Κίσινγκερ.

Δύο ακόμη το ίδιο σημαντικά θέματα προς συζήτηση, θα είναι: 1.«Η Ρωσία στην παγκόσμια ατζέντα», οι κατευθύνσεις ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας και ο ρόλος της Ρωσίας στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης. 2.«Οι νέοι καταλύτες των αλλαγών» που θα είναι αφιερωμένο στις δυνατότητες χρήσης πρωτοποριακών τεχνολογιών και καινοτόμων προσεγγίσεων στην επίτευξη οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθεί σύσκεψη κορυφής ανάμεσα σε εταιρίες από τον ενεργειακό χώρο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι στη διάρκεια της σύσκεψης η Rosneft υπέγραψε μια σειρά από συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και με τις Eni και Statoil για την Αρκτική, σε αντάλλαγμα την πρόσβασή της στην επεξεργασία πετρελαίου στην Ευρώπη, σε κοιτάσματα στη Βόρειο Αφρική, ενώ είχε και άλλα οφέλη.

Η ιστορία του Συνεδρίου

Το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγ.Πετρούπολης διήνυσε μια μεγάλη απόσταση. Ενώ ως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 διατηρούσε μόνο τοπικό χαρακτήρα και ο αριθμός των μετεχόντων σπάνια ξεπερνούσε τις 2.000, από το 2005 την ανάπτυξή του ως διεθνούς πεδίου άρχισε να προωθεί ενεργά ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και νυν πρόεδρος της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ. Ακολούθως, με την υποστήριξη του Ίγκορ Σουβάλοφ, το Συνέδριο γνώρισε μια αληθινή περίοδο ακμής και έγινε το πρότυπο των επιχειρηματικών φόρουμ στη Ρωσία.

Ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ολέγκ Φομιτσιόφ, λέει ότι πλέον το Συνέδριο αποτελεί οδηγό για τη Ρωσία, για τη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων. Πέρυσι, στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 5347 εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένων 157 επικεφαλής σημαντικότατων ξένων εταιριών, με τους 55 από αυτούς να περιλαμβάνονται στις λίστες του Forbes και του Fortune. Στο Συνέδριο υπογράφηκαν 84 συμφωνίες. Από αυτές οι εννέα ήταν ύψους μεγαλύτερου από εννέα δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,125 δις ευρώ ήταν δανειακές συμβάσεις. Το γεγονός κάλυψαν 1139 δημοσιογράφοι από 30 χώρες.

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.