4/4/13

Επιστολές Λιλλήκα σε Αναστασιάδη - Ομήρου

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Μνημόνιο, την εισαγωγή ρήτρας αποδέσμευσης από τη Δανειακή Σύμβαση και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Κύπρου εκτός του πλαισίου της Τρόικας, εισηγείται -μεταξύ άλλων- ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, με επιστολές που απέστειλε προχθές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Στην επιστολή του προς τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Λιλλήκας τονίζει ότι πρέπει «να υπάρχει πρόνοια με σαφή διατύπωση που να επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεσμευτεί από τους όρους του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, στην περίπτωση που μπορεί και θελήσει να αποπληρώσει το δάνειο που θα πάρει από την Τρόικα. Δεν πρέπει», προσθέτει, «να θεωρείται αυτονόητη αυτή η δυνατότητα». Σημειώνει, επίσης, ότι πρέπει «να αποτραπεί η παραχώρηση δικαιώματος στην Τρόικα να εκχωρήσει το δάνειο σε τρίτο μέρος χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαφορετικά, μπορεί να βρεθούμε δεσμευμένοι με μια ετεροβαρή συμφωνία εξάρτησης με την Τουρκία». Αναφέρει, ακόμη, ότι πρέπει να «αποτραπεί η εκχώρηση της Κρατικής Ασυλίας» στην Τρόικα και ότι στην περίπτωση που «μας επιβληθεί το Μνημόνιο (…) δεν πρέπει να δεχθούμε "εποικοδομητικές ασάφειες", διφορούμενους όρους ή έννοιες» για το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων μας.
Να αποφασίσει ο λαός
Περαιτέρω, ο κ. Λιλλήκας σημειώνει ότι «είναι υψίστης σημασίας» να τεθεί το Μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ώστε «ο λαός να έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον του». Ομοίως, ο πρώην ΥΠΕΞ στην επιστολή του προς τον κ. Ομήρου, εισηγείται την κατεπείγον ψήφιση Νόμου «για τη διενέργεια δημοψηφίσματος» και καλεί τη Βουλή «να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει αμέσως τα κείμενα τόσο του Μνημονίου όσο και της Δανειακής Σύμβασης. Οι πολίτες», προσθέτει, «έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και όχι να βρεθούν προ τετελεσμένων». Καλεί, επίσης, τη Βουλή «να συστήσει Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστεί, εντός μιας εβδομάδας, εναλλακτικές λύσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εκτός της Τρόικας». 


 η σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.