28/4/13

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Οι είκοσι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης, με ισχυρή την παρουσία των γυναικών και πολλά νέα πρόσωπα, υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα, ορκίστηκαν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο μετριοπαθής κεντροαριστερός Λέττα, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο ξεπεράστηκε τελικά με την ασυνήθιστη σύμπραξη των αιώνιων αντιπάλων, της κεντροαριστεράς με την μπερλουσκονική δεξιά και το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι.

"Πιστεύω ότι αυτή η λίστα υπουργών εκτός από το γεγονός ότι συνθέτει μια κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια συνεκτική ομάδα, είναι επίσης αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε" δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να δουλέψει γρήγορα για τις αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις λέγοντας: "Ήταν και είναι η μόνη δυνατή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που σύμφωνα με το σύνταγμα δεν μπορούσε να καθυστερήσει άλλο, για το συμφέρον της χώρας μας και για το συμφέρον της Ευρώπης".

Οι επτά υπουργοί της νέας κυβέρνησης προέρχονται από την κεντροαριστερά, έξι από την κεντροδεξιά, τρεις απ' την κεντρώα συμμαχία του Μόντι και οι υπόλοιποι είναι τεχνοκράτες. Το δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι, ο Αντζελίνο Αλφάνο, ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο Καβαλιέρε έδωσε... μάχη για το συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά και για εκείνο της Δικαιοσύνης, λόγω των εκκρεμών δικών του, αλλά το χαρτοφυλάκιο ανατέθηκε τελικά στην Άννα Μαρία Καντσελιέρι, από τη συμμαχία του Μόντι.

Πάντως ο Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκε ότι "συμβάλλαμε στο σχηματισμό της κυβέρνησης , χωρίς να θέσουμε κανένα εμπόδιο και χωρίς να κάνουμε καμιά υπόδειξη". Και πρόσθεσε: "Συνεισφέραμε με νέους σε ηλικία ανθρώπους, αποκλείσαμε άτομα που ήταν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Και με τη συμπεριφορά μας, βοηθήσαμε να σχηματιστεί κυβέρνηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα".

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της οικονομίας πέρασε στα χέρια του έως τώρα υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Φαμπρίτσιο Σακομάνι. Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ανάκαμψη της οικονομίας, με μείωση φόρων, περικοπές δαπανών, αλλά και έμφαση στην ανάπτυξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε η Εμμα Μπονίνο, ιστορικό στέλεχος του κόμματος των ριζοσπαστών και πρώην επίτροπος.

"Για αναγκαίο συμβιβασμό" έκανε λόγο ο παραιτηθείς ηγέτης της κεντροαριστεράς, Μπερσάνι και κάλεσε όλο το Δημοκρατικό Κόμμα να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Από την αντιπολίτευση, ο Μπέπε Γκρίλο επιτέθηκε στην κυβέρνηση Λέττα, κάνοντας λόγο για το τελικό στάδιο πριν από το χάος, ενώ είπε ειρωνικά: "Με την κυβέρνηση Λέττα, την τρίτη μέρα ανέστη ο Βαραββάς" .

Το απόγευμα, ο μετριοπαθής κεντροαριστερός Πρωθυπουργός παρέλαβε τα ηνία από τον Μάριο Μόντι και προέδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.