13/4/13

Κύπρος: Από την Τρόικα στην Τουρκία

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η Τρόικα δεν θα ξεκουμπιστεί από την Κύπρο ως διά μαγείας και με αλαλαγμούς και ανέξοδους πατριωτισμούς, που φορτώνουν τις ευθύνες στους ξένους και μόνο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα λάθη του δικού μας κομματικού και οικονομικού συστήματος, καθώς και μιας κοινωνίας η οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί επί μακρόν τις ψήφους της. Και μέσω της πελατειακής σχέσης είτε συνέδραμε είτε ανεχόταν τη διαφθορά, η οποία σήμερα πλάκωσε όλους. Και όσους δεν ήταν νοικοκύρηδες. Η Τρόικα θα ξεκουμπιστεί όταν εμείς καταθέσουμε ιδέες και ξανακτήσουμε την οικονομία μας χωρίς να διαλύσουμε το κράτος μας.
Διότι υπάρχουν και αυτές οι πονηρές σκέψεις, δηλαδή της πακετοποίησης για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με μια λύση χειρότερη από εκείνην του σχεδίου Ανάν. Εάν όμως δεν έχουμε την ορθή διάγνωση της κατάστασης, δεν θα υπάρξει ίαση. Και οι Γερμανοί, όντως, είναι σκληροί. Επί μακρόν όμως από αυτές τις στήλες αναλύαμε το γερμανικό ζήτημα και ότι η Ε.Ε. δεν ήταν αυτή της αλληλεγγύης, δεν ήταν light. Οι πολιτικές ηγεσίες των Αθηνών και της Λευκωσίας δημιουργούσαν μια κουλτούρα λανθασμένη για την Ευρώπη, περί συμβιβασμών, χωρίς να κατανοούν ότι ο συμβιβασμός είναι ένας ελάχιστος κώδικας σύγκλισης εθνικών συμφερόντων και ότι τα ισχυρά κράτη, όπως η Γερμανία, επιδιώκουν ακόμη και να συνταυτίζουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα με το κοινό ευρωπαϊκό.
Με απώτερο στόχο τη Γγερμανική Ευρώπη. Αυτό δηλαδή που ζούμε σήμερα. Την πόρτα όμως για τη γερμανική Ευρώπη δεν την άνοιξαν οι Γερμανοί μόνοι τους. Την άνοιξε η αναξιόπιστη πολιτική και οικονομική πρακτική των χωρών του Νότου, που ζούσαν με χρήματα περισσότερα από εκείνα που είχαν, ενώ οι Γερμανοί από το 2005 ήταν σε δημοσιονομική πειθαρχία. Χωρίς αυξήσεις και με περικοπές μισθών. Ήταν σε αυστηρή λιτότητα, όταν ο Νότος γλεντούσε.

Τη δε Κύπρο δεν τη διέλυσε η Γερμανία. Έχει άλλους για να ασχοληθεί, πιο σημαντικούς από εμάς. Την Κύπρο τη διέλυσε το κομματικό και οικονομικό κατεστημένο, λόγω ανικανότητας και διαφθοράς. Το δικό μας κατεστημένο είναι που πήρε από τον ELA τα 9 δισ. ευρώ, που έδιδε δάνεια-μαϊμού και έκανε διαγραφές χρεών. Που έστηνε φαγοπότι, που αγόραζε χρεοκοπημένες τράπεζες στο εξωτερικό και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, για να εισπράττουν κάποιοι υψηλά μπόνους και στη συνέχεια οι καταθέτες κλήθηκαν να πληρώσουν τα σπασμένα, διότι ούτε οι τράπεζες ούτε το κράτος είχαν χρήμα για σανίδα σωτηρίας.

Το κράτος χρεοκόπησε. Και προτού καταδικάσουμε τους ξένους, που σε τελική ανάλυση μας δανείζουν με επιτόκιο 2,5% ενώ οι Ρώσοι μας έδιναν με 4,5% και οι αγορές με 17%, θα πρέπει να δούμε τις δικές μας ευθύνες και δη εκείνων που έχουν και πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και αρχίζουμε από το αυτονόητο: Όσοι αποδεδειγμένα έχουν βγάλει χρήματα έξω επειδή τους το σφύριξαν, να επιστρέψουν τα χρήματα και να κατασχεθούν οι περιουσίες τους. Ταυτοχρόνως θα πρέπει:
1.Να γίνει εξυγίανση όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στο κομματικό και οικονομικό σύστημα του τόπου ως πηγών του κακού.

2.Να βοηθηθούν οι άποροι και οι ευπαθείς ομάδες μέσω του εθελοντισμού και όσων πόρων διαθέτει ακόμη το κράτος.

3. Να γίνει εκμετάλλευση των Ταμείων της Ε.Ε. για να βοηθηθούν οι άνεργοι και να τους δοθεί η προοπτική αλλαγής επαγγέλματος.

4. Να μελετηθεί η διευκόλυνση αποπληρωμής δανείων ή ακόμη και πάγωμα, με ταυτόχρονη βοήθεια στήριξης των επιχειρήσεων, για να μην καταρρεύσουν όσες δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει.

5. Να εκπονηθεί νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για ξένες επενδύσεις, περιλαμβανομένου και του φυσικού αέριου, το οποίο, όμως, εμπίπτει σε ένα ευρύτερο στρατηγικό γεωπολιτικό σχεδιασμό συμμαχιών και συμφερόντων, του οποίου ήδη η εκμετάλλευση συνδέεται με μια λύση του Κυπριακού, προφανώς χειρότερη από εκείνην του σχεδίου Ανάν. Και τότε είναι που ακόμη και αν φύγουμε από την κατοχή της Τρόικας, θα πάμε στην πλήρη κατοχή της Τουρκίας.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.