22/5/13

2 κουρέματα και 4 Μνημόνια δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος

Παραμένει στα επίπεδα του 2010, μη βιώσιμο. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία
2 κουρέματα και 4 Μνημόνια δεν μείωσαν  το δημόσιο χρέος Μετά από δύο "κουρέματα" και τρία χρόνια σκληρής λιτότητας με αιματηρές περικοπές μισθών-συντάξεων, το δημόσιο χρέος δεν έχει μειωθεί παρά μόνον κατά... 1 δισ. (0,3%) και παραμένει ουσιαστικά μή βιώσιμο, όπως ήταν πριν από τα Μνημόνια. Το επιβεβαιώνουν με τον πλεον αδιαμφισβήτητο τρόπο τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία τον Μάρτιο το χρέος ανήλθε σε 309 δισ. ευρώ - όσο ήταν και το 2010. Το μόνο όφελος από τα προγράμματα σταθεροποίησης και τα Μνημόνια είναι η χρονική επιμήκυνση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων που πληρώνουμε στους δανειστές.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει κατά το τελευταίο 12μηνο - και παρά το δεύτερο κούρεμα ομολόγων με την επαναγορά - το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ. Αν δεν είχε γίνει το δεύτερο κουρεμα, θα είχε αυξηθεί κατά 49 δισ. ευρώ και θα έφθανε σε ύψος-ρεκόρ.

Επισημαίνεται ότι πριν από τρία χρόνια, στις 31 Μαρτίου του 2010, λίγο πριν η Ελλάδα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο επι κυβερνήσεως Παπανδρέου, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 310,3 δισ. ευρώ.

Τότε θεωρήθηκε μη βιώσιμο.Τώρα παραμένει στα ίδια επίπεδα ως απόλυτος αριθμός, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι αυξημένο, καθώς εν τω μετξύ το ΑΕΚ έχει συρρικνωθεί κατά 25%. Αρα, με τα κριτήρια του 2010 είναι τώρα... δύο φορές μη βιώσιμο.

Ομως η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, καθώς εν τω μεταξύ μειώθηκαν δραστικά οι κρατικές δαπάνες και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Την κατάσταση περιγράφει με γλαφυρότητα σε έκθεσή της και η Moody's, ενώ δεν την αμφισβήτησε και στην έκθεση αναβάθμισης η Fitch. Τα στοιχεία και η δυναμική του χρέους καθιστούν πλέον επιτακτική ανάγκη ένα νέο κούρεμα του επίσημου τομέα. Η κυβέρνηση έχει σπεύσει βέβαια να αποκηρύξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα. Ομως οι ξένοι οίκοι και το ΔΝΤ κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση.

Αλλαξαν οι πιστωτές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος θα ανέλθει φέτος και το 2014 σε 175% του ΑΕΠ, και θα αποκλιμακωθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2016.

Με την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης, το μόνο που άλλαξε είναι οι πιστωτές μας: Αντί να χρωστάει σε διεθνείς τράπεζες και άλλους κατόχους ομολόγων, το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει τώρα στο ΔΝΤ, στον EFSF, στην ΕΚΤ και στους εταίρους της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα, το από ΕΕ και ΔΝΤ έχουν δοθεί στην Ελλάδα 205,1 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, δόθηκαν 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα (52,9 δισ. από κράτη μέλη ευρωζώνης και 20,1 δισ. από το ΔΝΤ) και 132,1 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα από το 2012 και μετά (127,3 από τον EFSF και 4,84 από ΔΝΤ).

Μέχρι τις 31/12/2020 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 82 δισ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια. Φέτος πρέπει να καταβληθούν 11,3 δισ. ευρώ. Ακολουθούν 25 δισ. ευρώ το 2014 και 16,1 δισ. ευρώ το 2015. Στη συνέχεια οι ετήσιες πληρωμές πέφτουν στα επίπεδα των 4-8 δισ. ευρώ.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Ίσως ορισμένοι εξ υμών να δυσανασχετείτε για τα διάφορα χαράτσια που κατά καιρούς μας επιβάλλουν, εμάς τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους έχοντες κληρονομήσει κάποια ακίνητη περιουσία, τους έχοντες ιδιόκτητη κατοικία. Γενικά όλους όσους είναι νοικοκυραίοι και μετρημένοι άνθρωποι, καλοί Έλληνες πατριώτες και καλοί πολίτες που τιμούν το όνομα της Ελλάδος!

    Να θυμόσαστε ότι, στα Ελληνοτουρκικά σύνορα υπάρχουν κάποιοι κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι από το λαθρεμπόριο των τουρκικών προϊόντων ζημιώνουν του Κράτος μας με περίπου δύο δισεκατομμύρια τον χρόνο (δηλ. σε τρία χρόνια 6 Δις!!!, τα οποία αναπληρώνονται με διάφορα χαράτσια που πληρώνουν οι ανωτέρω τάξεις των Ελλήνων φορολογουμένων.

    Σήμερα, έμαθα ότι οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί, πληρώνουν ανελλιπώς την συνδρομή των για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά αυτή κατάσχεται από το αδηφάγο Ελληνικό Κράτος, δηλαδή ΔΕΝ πηγαίνει στο Τ.Ε.Ε., αλλά λοξοδρομεί στον κρατικό κορβανά.

    (Μη πεταχτεί κάποιος διαμαρτυρόμενος για το Τ.Ε.Ε., για την δήθεν «επαγγελματική» συμπεριφορά του Τ.Ε.Ε. ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα έναντι άλλων κατωτέρων σχολών. Να δείτε τι συμβαίνει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει πράγματι μεγάλη αυστηρότητα!)

    Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσες εγκληματικές πράξεις συμβαίνουν εις βάρος της οικονομίας του Κράτους, οι οποίες όχι μόνον παραμένουν ακόμη ατιμώρητες, αλλά στοιχίζουν σε όλους μας πανάκριβα διότι υποχρεούμεθα να αναπληρώσουμε όσα λείπουν εξ αιτίας των με πολλαπλά «χαράτσια»!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Ευμένη

    πολύ σωστό το σχόλιο σας. Και για να «γελάσουμε» και λιγάκι στην Κρητη διαπιστώθηκε το εξης συμβάν. Κάποιος εισέπρατε παρανόμως εδώ και 14 έτη την σύνταξη του συγχωρεμένου πατέρα του. Μόλις κατάλαβε ότι πρόκειται να ελεγχθεί προέβην στην εξης ενέργεια. Σε συννενόηση με τοπικό ιερέα προς τον οποίο κατέλαβε «φιλικό» αντίτιμο 3000 € παρέλαβε πρόσφατο πιστοποιητικό ταφής το οποίο και υπέβαλλε αρμοδίως στην εφορία. Και το θέμα «έκλεισε». Καλο σας απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.