19/5/13

Η κυβέρνηση και τα «άκρα»

Με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμνημονιακό και τη Χρυσή Αυγή «αντισυστημική», ο κίνδυνος για την κυβέρνηση, που εφαρμόζει μια δυσάρεστη πολιτική με βαριές κοινωνικές συνέπειες, είναι να βρεθεί εγκλωβισμένη στο δίπολο αυτής της αντιπαράθεσης.
Του Γιωργου Π. Τερζη
Ως πρακτική εφαρμογή της «θεωρίας των δύο άκρων» αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή στην αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Π. Ηλιόπουλο, δίνοντας στίγμα και της στάσης που θα κρατήσει στη, σύμφωνα με τους γαλάζιους, επιδίωξη της Κουμουνδούρου να αναδείξει ως «αντίπαλό» της τη Χρυσή Αυγή.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμνημονιακό και τη Χρυσή Αυγή «αντισυστημική», ο κίνδυνος για την κυβέρνηση, που εφαρμόζει μια δυσάρεστη πολιτική με βαριές κοινωνικές συνέπειες, είναι να βρεθεί εγκλωβισμένη στο δίπολο αυτής της αντιπαράθεσης. Η ανάδειξη των «δύο άκρων» έχει στόχο το μετριοπαθές ακροατήριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενισχύσει εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία. Πέραν της προσπάθειας για αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης, που θα μπορούσε να αφαιρέσει επιχειρήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να πιστώσει κάποιες πρώτες επιτυχίες στο κυβερνητικό σχήμα, η φαρέτρα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει και μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες και θέσεις, με στόχο ευρύτερα ή πιο εξειδικευμένα ακροατήρια.

Το δόγμα «νόμος και τάξη», επί παραδείγματι, απηχεί οριζόντια στο εκλογικό σώμα, και ενδεχόμενες επιτυχίες -ή για την ακρίβεια αποτροπή ατυχημάτων- μπορούν να πιστωθούν θετικά. Aντιστοίχως, οι αναφορές του κ. Σαμαρά στις επιδιώξεις του ελληνικού έθνους και στην υπέρβαση της κρίσης είναι στοιχεία που, ούτως ή άλλως, βρίσκονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού και αναμένεται να επανέλθουν με έμφαση στην τελική ευθεία των συνεδριακών διαδικασιών του κόμματος.

Από εκεί και πέρα, οι πρωτοβουλίες αφορούν και εξειδικευμένα ακροατήρια, κάποτε παραδοσιακές δεξαμενές ψηφοφόρων για τη Ν.Δ. Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, η ιεραρχία της Εκκλησίας (στα γραφεία της οποίας συνωθούνται όλοι οι, μεσαίου ή μικρού μεγέθους, «ηγέτες» των σχημάτων της Δεξιάς) επιχειρείται να προσεγγισθούν ώστε να σταματήσει η διαρροή προς τη Χρυσή Αυγή. Οποιος παρακολούθησε την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του παραρτήματος του βαυαρικού ινστιτούτου Hanns Seidel στην Αθήνα, σχετικά με τον ρόλο της θρησκείας στην Ευρώπη, επαναβεβαίωσε την τάση του πρωθυπουργού για μιας μορφής ελληνική χριστιανοδημοκρατία.

Αυτά βέβαια παραμένει αμφίβολο αν αρκούν, καθώς, όπως άπαντες αναγνωρίζουν, θεμέλιο της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό αποτελούν η οικονομική κρίση και η απονομιμοποίηση των κομμάτων εξουσίας. Αρα, εκτιμούν ότι η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί το μόνο ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της οργάνωσης.

Ενόψει εκλογών

Παρά το γεγονός ότι οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν την κρισιμότητα της περιόδου, στο Μαξίμου η συζήτηση ενόψει της επόμενης εκλογικής χρονιάς έχει ανοίξει. Αποτελεί ειλημμένη απόφαση η από κοινού διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές, τον προσεχή Μάιο. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμάται ότι ακόμη κι αν στις, χαλαρές, ευρωεκλογές κυριαρχήσει ο αντιευρωπαϊσμός, στις παράλληλες αυτοδιοικητικές η Ν.Δ. και γενικά τα κόμματα της τρικομματικής θα μπορέσουν να αναδειχθούν νικητές. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο:

- Την κατά το δυνατόν συσπείρωση των δυνάμεων δεξιά της Ν.Δ., πλην Χρ. Αυγής. Η κινητικότητα γύρω από τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, εν μέρει προκληθείσα από τον ίδιο, είναι ενδεικτική.

- Τη δημιουργία προϋποθέσεων σύμπραξης με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και με ευρύτερες δυνάμεις.

- Την αναζήτηση ισχυρών υποψηφίων που θα εξασφαλίσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιφέρειες, όχι μόνον έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό, και έναντι των πιο χαμηλών τόνων υποψηφιοτήτων, ακούγεται ο κ. Μ. Βορίδης ως πιθανός υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.