20/5/13

Αποκαλύπτουμε το σκοπό του ταξιδιού Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: Ετοιμάζουν θρησκευτικό πόλεμο, με "πρωταγωνιστή" την Τουρκία!


Ερντογάν: Ταξίδι καμπή στην Ουάσιγκτον
Του Σάββα Καλεντερίδη
Το ταξίδι του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, είναι από μόνο του ένα γεγονός που συγκεντρώνει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας. Ο λόγος είναι απλός. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατόπιν συνενόησης και με την άδεια, φυσικά, της αμερικανικής κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών, ταξίδεψε στις ΗΠΑ συνοδευόμενος από το …μισό υπουργικό του συμβούλιο, ήτοι από τους:
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, Αντιπροέδρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς και Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγεμέν Μπαγίς, Υπουργό Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, Αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΑΚΡ, Αϋσενούρ Μπαχτσέκαπιλι, και υπηρεσιακό Υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Στην αποστολή, για τη διπλωματική υποστήριξη της επίσκεψης, συμμετείχαν και 65 διπλωμάτες, εκτός φυσικά από τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν και τους λοιπούς διπλωμάτες της πρεσβείας! Την αποστολή καλύπτουν δημοσιογραφικά και επικοινωνιακά δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι, ενώ δεν λείπει και ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας, που εκπροσωπείται από 150 επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών!
Κάναμε αυτήν την λεπτομερή αναφορά, για να δείξουμε το μέγεθος του πολιτικού γεγονότος, αλλά και την εικόνα της αναδυόμενης υπερδύναμης που θέλει να εκπέμψει η Τουρκία, αφού στην ουσία πραγματοποίησε κοινό υπουργικό συμβούλιο με τις ΗΠΑ, οι οποίες στο συμβούλιο αυτό εκπροσωπήθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα, τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρρι και τον Υπουργό Αμύνης, Τσάκ Χάγκελ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι στο κλειστό γεύμα εργασίας, που συμμετείχαν ο Ομπάμα, ο Κέρρι και ο Χάγκελ, από πλευράς των ΗΠΑ, από τουρκικής πλευράς συμμετείχε ο Ερντογάν, ο Νταβούτογλου και ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των συναντήσεων κορυφής ΗΠΑ-Τουρκίας.
Αν και δεν είναι του παρόντος, στον αντίποδα της αναβάθμισης του ρόλου της ΜΙΤ, καλούμε τους αναγνώστες μας και τους διοικούντες τη χώρα να αναλογιστούν την απαξία στην οποία έχει οδηγηθεί χρόνια τώρα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η σημασία και η αξιοπιστία της οποίας θυσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και για μικροπολιτικούς λόγους, με την καθιέρωση της συνδιοίκησης από εγκάθετους κομματικούς παράγοντες και συνδικαλιστές!
Για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα της επίσκεψης, είναι απαραίτητο να σκιαγραφήσουμε τη γεωπολιτική κατάσταση, που κατέστησε επιβεβλημένη την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Στην περιοχή που παρεμβάλλεται μεταξύ του Ιράν, της Αραβικής Χερσονήσου και των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, η Τεχεράνη ασκεί σημαντική επιρροή, με κύριο όπλο το σιιτικό ισλαμικό δόγμα. Η επιροή αυτή αποτελεί σοβαρή στρατηγικού χαρακτήρα απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου καθώς και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Αγγλίας και εν γένει της Δύσης.
Επειδή, λοιπόν,  η εμπειρία από την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Δύσης σε πολεμικές επιχειρήσεις σε μουσουλμανικές χώρες (βλ. Αφγανιστάν, Ιράκ), είναι πικρή, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του στρατηγικού προβλήματος με αντι-όπλο το σουνιτικό Ισλάμ!
Στο σχέδιο αυτό, κομβικός θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που είναι ενσωματωμένη στους δυτικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.λπ.), είναι σουνιτική (ποσοστό 75-80%) και διαθέτει αξιόλογο στρατό, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες-στόχους.
Θα επιδιωχθεί λοιπόν να δημιουργηθεί ένα σουνιτικό μπλοκ στην περιοχή, με επίκεντρο την Τουρκία, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Κούρδοι, οι σουνίτες του Ιράκ, η Ιορδανία, οι σουνίτες της Συρίας και του Λιβάνου, για να αποδυναμώσει και σταδιακά να αποκόψει το Ιράν από το Νότιο Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο.
Δηλαδή,με απλά λόγια, σχεδιάζεται ένας θρησκευτικός πόλεμος διαρκείας ή για να είμαστε πιο ακριβείς, έχει αρχίσει ένας τέτοιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος, σε συνδυασμό με το Κουρδικό, χρησιμοποιείται και ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία, για να πεισθεί να παίξει το ρόλο του «πρωταγωνιστή» στο σχέδιο αυτό.
Ο στόχος λοιπόν του ταξιδιού είναι να πεισθεί η Τουρκία να εμπλακεί σ’ αυτό το σχέδιο, και να κανονιστούν όσο το δυνατόν οι πρακτικές λεπτομέρειες που απορρέουν από την εφαρμογή του.
Αναφέραμε πιο πάνω ότι ως μέσο πίεσης -μαστίγιο- χρησιμοποιήθηκε το Κουρδικό και ο «πύρινος βάλτος» της Συρίας. Υπάρχουν όμως και τα ανταλλάγματα, το καρότο της παροιμίας. Τα πρώτα ανταλλάγματα ήταν η συγνώμη του Ισραήλ, η ειρήνευση με το ΡΚΚ και μερίδιο από τα πετρέλαια του Νοτίου Κουρδιστάν
Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα ανταλλάγματα που ζητεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ για την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, και πόσο είναι σε θέση να αντισταθεί μια ούτως ή άλλως αδύναμη Κύπρος και μια Ελλάδα που παλεύει να αποφύγει τη χρεοκοπία και δεν μπορεί να …εξασφαλίσει ένα ραντεβού του πρωθυπουργού της με τον Ομπάμα!
κυριακάτικη δημοκρατία 

5 σχόλια:

  1. Πρίν λίγες μέρες στον Τουρκικό Τύπο υπήρξε ένα σημαντικό κατά την γνωμη μου άρθρο το οποίο κια αναφερόταν στην αναβαθμισμένη ισχύ της ΜΙΤ

    Το άρθρο κατέγραφε τις κάτωθι επιτυχίες της
    1)Καμιά μελέτη των Εξελίξεων σε χώρες όπως η Αίγυπτος απλά παρακολούθηση Τούρκων που τις επισκέπτονται

    2)Πρόβλεψη ΜΙΤ για αντοχή Συριακού καθετώτος έως εξι μήνες

    3)Η Πλήρη άγνοια στρατιωτικής ισχύος της Συρίας παρά το γεγονός ότι Συρία και Τουρκία ήταν σύμμαχες χώρες για μαι δεκαετία

    4)Η απαγωγή από στελέχη της MİT του στελέχους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) συνταγματάρχη Hussain Harmush και η παράδοση του στο καθεστώς του Ασάντ για $ 200.000.

    5) Η συσχετιση της επίθεσης στο Roboksi με την φερόμενη παρουσία του Fehman Husseyin στο κονβόι των χωρικών πληροφορία δοσμένη απ οτο PKK

    6) Η κατάρριψη του Τουρκικού Φωτογραφικού-κατασκοπευτικού Αεροσκάφους επι Συριακού Εδάφους

    7)Η Βομβιστική Επίθεση στην Reyhanli, η πληροφορία την οποία είχε πιστέψει η ΜΙΤ για ψεύτικη επίθεση στην Reyhanli απο την Αl-Nusra και για πραγματική επίθεση στην Αγκυρα σε 3 Αμερικανικούς στόχους
    8) Η επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αγκυρα τον Φεβρουάριο του 2013

    θεωρώ πως πραγματικά σε μια περίοδο τόσο σοβαρή για τις ΗΠΑ είναι βέβαιο πως εμπιστεύονται την ΜΙΤ και άρα εργάζονται και για την αναβάθμιση της

    Γιατο υπόλοιπο του άρθρου θα υπάρξει νεώτερος σχολιασμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφορικά με το σημείο "ένα σουνιτικό μπλοκ στην περιοχή, με επίκεντρο την Τουρκία, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Κούρδοι, οι σουνίτες του Ιράκ, η Ιορδανία, οι σουνίτες της Συρίας και του Λιβάνου, για να αποδυναμώσει και σταδιακά να αποκόψει το Ιράν από το Νότιο Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο".Δεν είναι αποκάλυψη η ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας σε έναν τέτοιο σχεδιασμό.

    Μάλιστα έχει και παλαιότερα αναφερθεί πως η αναβάθμιση της Ισχύος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δεν γίνεται για το Αιγαίο αλλά για μια ζώνη η οποία ξεκινά από τα στενά του Άντεν και φθάνει μέχρι τα στενά του Ορμούζ σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διείσδυση του Ιράν.

    Όμως ως έχει αναφερθεί η διάχυση της Κρίσης εκτός Συρίας θα σημάνει Εμφύλιο πόλεμο σε όλες τις γειτονικές χώρες. Ήδη το Ιράκ έχει διαιρεθεί σε Σουνιτικό και Σιιτικό, στο Νότιο Κουρδιστάν τα δύο Παραδοσιακά Κουρδικά Κόμματα εκτοπίζουν τον φίλα προσκείμενο ΠΟΛΙΤΙΚΟ χώρο του PKK και γίνεται μια προσπάθεια το PUK του Τζελάλ Ταλαμπανί το οποίο και διάκειται φιλικά προς το Ιράν να εμποδίζει την Πολιτική Κυριαρχία του Πολιτικού συστήματος Μπαρζανί.Στην Συρία το Κυρίαρχο Κουρδικό πολιτικό σχήμα (PYD) βρίσκεται αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα της αδυναμίας να επιβιώσει η Κουρδική οντότητα χωρίς την στήριξη της KRG Κουρδικής περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν υπό τον έλεγχο του Μασούν Μπαρζανί του οποίο το πολιτικό κόμμα KDP έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με το PKK .

    Για Ποιούς Κούρδους λοιπόν κάνει λόγο το άρθρο; Γιατί αγνοείται η πολυδιάσπαση τους; Μήπως γιατί το Ισραήλ επιθυμεί τον γεωστρατηγικό αποκλεισμό του Ιράν; Και κατά συνέπεια το PKK ΘΑ ΣΥΝΔΡΆΜΕΙ τα μέγιστα σε αυτό τον σχεδιασμό;

    Για την Συρία θεωρείται βέβαιο πως το ζήτημα θα επιλυθεί σε επίπεδο Συμφωνίας Ρωσίας-ΗΠΑ γιατί ούτε η Ρωσία επιθυμεί την πραγμάτωση του ιρανικού Πυρηνικού Προγράμματος.Η Παρουσία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, η αναβάθμιση της Ισχύος του Συριακού στρατού με πυραύλους Yakhont μεταφράζεται στο τέλος των σχεδίων για χερσαίες επιχειρήσεις.Ως επισημαίνεται με νόημα μετά το Ιράκ, το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ τρίτη φορά δεν θα βρεθούν εντός της παράνοιας η επέμβαση τους να ενισχύσει τα ακραία ισλαμιστικά σχήματα.Ηδη η Αl-Nusra εντάχθηκε στους Κόλπους της Αλ Κάιντα και στοχεύει να θέσει υπό τον έλεγχο της μια μεγάλη περιοχή απο το Βελουχιστάν μέχρι της ακτές της Συρίας

    Για το Ισραήλ είναι γνωστά επέτυχε τον εγκλωβισμό του παλαιστινιακού Προβλήματος εντός της Παλαιστίνης , ελέγχει πλήρως Λίβανο (απομονωνόντας την Χεζμπολλάχ) ,Αίγυπτο και Ιορδανία.Εθεσε τέλος στα πατερναλιστικά σχέδια της Τουρκίας σε Αραβικό κόσμο εν μια νυκτί, περιορίζοντας την σε ρόλο αντιπροσώπου υπο του ελέγχου του

    Τα ανταλλάγματα η Τουρκία τα έχει λάβει ήδη σε Αιγαίο,Θράκη,Κύπρο. Το γεωστρατηγικό βάθος του άξονα Κύπρου-Ελλάδας προσφέρει στο Ισραήλ τον ζωτικό χώρο που απαιτείται για προσέγγιση στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.Ως συνέπεια λοιπόν απομένει στο καθεστώς Ερντογάν ενόψει της Τουρκοκουρδικής σύμπραξης η οποία και του κοστίζει εκλογικά να διοργανώνει φιέστες ως η ανωτέρω επίσκεψη η οποία και έγινε υπο τον Πανικό του τί θα προκαλέσει η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε στην οποία η Τουρκία εναγώνια προσπαθεί να ενταχθεί καθώς έχουν κοπεί οι εμπορικοί δρόμοι προς Μέση Ανατολή λόγω Συρίας και Ιράκ Πρίν λίγω ώρα δε δημοσιευθήκε η είδηση "Η Τουρκία φαίνεται να είναι λιγότερο επιφυλακτική στην ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη τον Ιούνιο, μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. "Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο χαλαρή στάση σχετικά με τη διάσκεψη της Γενεύης, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα «Milliyet»."Που είναι λοιπόν ο πρωταγωνιστικό ρόλος της Τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν η ΜΙΤ λάβει ή έλαβε βοήθεια απο Ισραήλ(Mossad) και ΗΠΑ(CIA) τότε σίγουρα μιλάμε για αναβάθμιση της. Έτσι θα την άφηναν;

    Το ότι η Τουρκία θα κάνει τη βρωμοδουλειά είναι νομίζω βέβαιο,όπως και το ότι θα φάει τα μούτρα της,αλλά το μεγάλο κενό στην όλη εικόνα συνεχίζει να είναι η στάση της Ρωσίας. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί,προσωπικά νομίζω ότι είναι μάλλον αδύνατον να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό.

    Πέρα απο τις απαραίτητες συμμαχίες ή τις προσπάθειες για τα οικονομικά της χώρας,η Ελλάδα θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχει δώσει όλο της το βάρος στις Ένοπλες Δυνάμεις της και τις μυστικές της υπηρεσίες.

    Σε πλήρη αντίθεση όμως με την κοινή λογική,η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα ακριβώς αντίθετα.Ένας Θεός ξέρει τι ελλείψεις θα βγούνε στην επιφάνεια σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική κρίση.

    Εκτός και αν αυτό είναι το ζητούμενο,να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προυποθέσεις για μια σκηνοθετημένη παράδοση εδαφών. Ίσως να μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και δόγμα Σημίτη αυτό...

    Οπότε φίλε Σάββα,μήπως να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι πάει στραβά στη χώρα μας,τη στιγμή που διαφαίνονται όλα αυτά στον ορίζοντα;

    Όχι τίποτα άλλο,για να μας φύγουν και οι ψευδαισθήσεις περί δήθεν παραγωγής πολιτικής απο την Ελληνική πλευρά στα θέματα των εξωτερικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με την Τουρκια νομιζω οτι ισχυει το...κρατα μικρο καλαθι!
    Αυτο το διαπιστωσαμε την περιοδο λιγο πριν τον δευτερο περσικο, τελικη και ολοκληρωτικη καταληψη του Ιρακ , οπου η τουρκια αρνηθηκε την αδεια εισοδου στο Ιρακ απο τα εδαφη της στους αμερικανους με τις τοτε γνωστες εξελιξεις.
    Ολα βεβαια τα προηγουμενα χρονια η αμερικανικη πολεμικη αεροπορια επεδραμε εναντιων του Ιρακ απο την βαση του Ιντσιρλικ μεσω.... Συριας, η οποια ειχε.... κατηγορηθει οτι εδινε τις αμερικανικες κινησεις στους Ιρακινους! (1992-2003)
    Αν κατι πρεπει να μας ανησυχει ιδιαιτερα ειναι η σταδιακη απομακρυνση απο τα ιρακινα εδαφη των μελων της οργανωσης People’s Mujahedeen Organization,μελη της οποιας θα μετακινηθουν αν δεν ειναι ηδη στην γειτονικη Αλβανια.
    Εχω την εντυπωση οτι το παρασκηνιο της επισκεψης ΕΡΝΤΟΓΑΝ αποσκοπει στο να εξαλειφθει η προτερη αιολη τουρκικη σταση και να μεταφερει και ενα αισθημα αξιοπιστιας στο αμερικανικο πενταγωνο για την χρησιμοτητα και καλη διαθεση της τουρκικης πλευρας.
    Οσο αφορα τις οποιες συνεργασιες μεταξυ μυστικων υπηρεσιων αυτες υπηρχαν και θα υπαρχουν και δεν νομιζω οτι υπαρχουν φραγμοι στο μεγεθος και την εκταση αυτων.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πιό νόστιμο, είναι που η Τουρκία λέει ότι θέλει να παίξει τον ρόλο του ειρηνευτή-ισορροπιστή, στην Μέση Ανατολή!
    Αν είναι δυνατόν...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.