20/5/13

ΣΤΟ ΙΡΑΚ Πολύνεκρες επιθέσεις και συγκρούσεις αστυνομικών - ανταρτών

Πολύνεκρες επιθέσεις και συγκρούσεις αστυνομικών - ανταρτώνΔεκάδες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη του νότιου Ιράκ Βασόρα και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Παράλληλα 24 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ στη διάρκεια συγκρούσεων με ενόπλους.
Αν και ιατρικές πηγές και αξιωματούχοι ασφαλείας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και 25 τραυματίες από έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βασόρα, το πρακτορείο Reuters ανεβάζει τους νεκρούς στους 30.


Ένα από τα αυτοκίνητα εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο στην κυρίως σιιτική πόλη και το άλλο εξερράγη σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σε οκτώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν σε σιιτικές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Παράλληλα είκοσι τέσσερις ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν τη νύκτα στη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ, στο δυτικό τμήμα του Ιράκ, έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία και ιατρικές πηγές.
Ένοπλοι απήγαγαν αστυνομικούς το Σάββατο στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ιράκ με την Ιορδανία σ' αυτή τη δυτική επαρχία όπου ζουν κυρίως σουνίτες, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Χάντι, ένας από τους απαχθέντες αστυνομικούς.
Τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, μια κοινή ομάδα κομάντος του στρατού και της αστυνομίας επιχείρησε να απελευθερώσει τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε ερημική περιοχή. Όμς στη διάρκεια της επιχείρησης «ξέσπασαν συγκρούσεις», δήλωσε ο αντισυνταγμάτρχης της αστυνομίας Ματζίντ αλ-Τζλαϊμπάουι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν.
Στη διάρκεια δύο άλλων επεισοδίων που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής, άγνωστοι επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα στη Χαντίτα, σε απόσταση περίπου 210 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας και μια ιατρική πηγή.
Το Αλ-Άνμπαρ είναι ένα από τα «οχυρά» του σουνιτικού κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης που ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι εντάσεις είναι έντονες ανάμεσα σ' αυτή τη μειονότητα και τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία. Οι σουνίτες κατηγορούν επίσης της αρχές ότι τους στιγματίζουν και ότι χρησιμοποιούν σε βάρος τους την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.