24/5/13

Στη σύσκεψη των αρχηγών το αντιρατσιστικό ν/σ

Των Κωνσταντινου Ζουλα – Γιωργου Μπουρδαρα
Ο κίνδυνος το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να εξελιχθεί σε αιτία σοβαρότατης κυβερνητικής κρίσης εξανάγκασε χθες τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, την οποία -μετά τον κ. Ευ. Βενιζέλο- του ζήτησε χθες και ο κ. Φ. Κουβέλης. Της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο, καθώς ύστερα από σύσκεψη των συνεργατών του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι η Ν.Δ. δεν κρίνει καν απαραίτητη την ψήφιση του επίμαχου νόμου, θεωρώντας επαρκές το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έστω με κάποιες βελτιώσεις.

Η συγκεκριμένη διαρροή, ωστόσο, εξόργισε τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι έσπευσαν να «υπενθυμίσουν» στον κ. Σαμαρά ότι η απόφαση για την κατάρτιση του εν λόγω νόμου ήταν και των τριών αρχηγών. Με συνέπεια, ύστερα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, να καθοριστεί νέα σύσκεψη μεταξύ τους τη Δευτέρα, σε μια εμφανή προσπάθεια να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μέχρι χθες φαινόταν εξαιρετικά αμφίβολο. Και τούτο διότι στη γαλάζια σύσκεψη (με τη συμμετοχή των κ. Τ. Μπαλτάκου, Χαρ. Αθανασίου, Πρ. Παυλόπουλου, Θ. Μπούρα, Κ. Καραγκούνη, Τ. Νεράντζη και Χρ. Λαζαρίδη) ο νόμος Ρουπακιώτη κρίθηκε ότι εισάγει ιδιώνυμο αδίκημα ακόμη και για πιθανά ρατσιστικά κίνητρα, γεγονός που κατά τους παριστάμενους αποτελεί παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης και θα μπορούσε δυνητικά να γενικευθεί κατά πάντων.

Η αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ήταν άμεση: «Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών και κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές», ήταν το άκρως αιχμηρό σχόλιο της Ιπποκράτους, ενώ συνεργάτες του κ. Κουβέλη έθεταν προς τους γαλάζιους μια σειρά ερωτημάτων όπως: Τι μεσολάβησε και ο κ. Σαμαράς ξαφνικά μετάνιωσε από την απόφαση που είχε λάβει στην τελευταία σύσκεψη των τριών αρχηγών, αλλά και πώς, αίφνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, που ήταν ο εμπνευστής και επισπεύδων του νόμου, το κρίνει ξαφνικά ακατάλληλο; Σημειωτέον, δε, ότι στη ΔΗΜΑΡ απέδιδαν την ξαφνική υποχώρηση της Ν.Δ. στις πιέσεις που -όπως έλεγαν- δέχθηκε το Μαξίμου από την Εκκλησία, αφήνοντας επιπλέον να εννοηθεί ότι οι γαλάζιοι αντιμετωπίζουν φοβικά τη Χρυσή Αυγή!

Τα στελέχη του Μαξίμου απέφυγαν να απαντήσουν στις συγκεκριμένες αιχμές, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τη διάσταση που προσέλαβε το θέμα. Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι η σύσκεψη των αρχηγών δεν γίνεται για τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά έχει σοβαρότερη ατζέντα (τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα, την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής κ.λπ.), διαψεύδοντας έτσι τη ΔΗΜΑΡ που εξέδωσε χθες ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι η σύσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη μόνο για το επίμαχο ν/σ.

Την εμφανή αυτή κυβερνητική διχογνωμία ήταν αναπόφευκτο να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να εκθέσει και τα τρία κυβερνητικά κόμματα. «Η Ν.Δ., δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της, προχωρεί στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν αυτά που λέγανε τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους», ήταν ο πυρήνας της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Προσωπικά εκτιμώ ότι το επίμαχο ν/σ είναι άλλη μία εντολή των Ευρωπαίων φίλων μας και εν όψει των τρελλών παρενεργειών που θα προακλέσει προσπαθούν να δουν πώς θα το φέρουν βόλτα. Εν τω μεταξύ αντί να γίνει συζήτηση επί της ουσίας έχει ΚΑΙ ΑΥΤΟ εκπέσει ε επικοινωνιακή χαμηλοτάτου επιπέδου διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ....

    Η μέχρι τώρα εμπειρία από την συμπεριφορά της Κομισσιόν και της ΕΕ απέναντι στην Αυστρία του πάλαι ποτέ Χάιντερ αλλά και προς την Ιταλία των νεοφασιστών δείχνει ότι οι εγκέφαλοι της ΕΕ όχι μόνο έχουν άποψη επί των εσωτερικών της κάθε χώρας αλλά απαιτούν και την εφαρμογή και παρεμβαίνουν ευθέως και απροκάλυπτα. Όσοι δεν θυμούνται ας δουν τις παρεμβάσεις κατά της Αυστρίας.

    Εντελώς ενδεικτικά
    http://archive.in.gr/news/reviews/article.asp?lngReviewID=657386&lngItemID=311810

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.