27/5/13

Για πρώτη φορά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Κούρδοι σε μερικά χρόνια θα αποτελούν πλειονότητα στην Τουρκία!!!

Οτζαλάν προς Κούρδους: Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε
Χάρτης αύξησης του πληθυσμού της Τουρκίας από το 1990 μέχρι το έτος 2005. Στις κουρδικές περιοχές η αύξηση του πληθυσμού είναι 40% ενώ στις λοιπές από 2 (Πόντος) έως 25%. Στις περιοχές του Μαρμαρά-Αν. Θράκης και της Μεσογείου (Μερσίνα-Άδανα) η αύξηση είναι 44% και 34% αντίστοιχα, γιατί εκεί μετανάστευσαν κουρδικοί πληθυσμοί, ενώ πρέπει να ληφθεί ότι στο ποσοστό αύξησης των περιοχών Αιγαίου και Κεντρικής Ανατολίας, συνέβαλαν και οι κουρδικοί πληθυσμοί που μετανάστευσαν εκεί τη δεκαετία του '90! Στη μόνη περιοχή που δεν παρατηρείται εγκατάσταση κουρδικών πληθυσμών, είναι ο Πόντος, όπου η αύξηση τη δεκαπενταετία είναι 2%. (Πηγή: Turksolu)
Του Σάββα Καλεντερίδη
Την προηγούμενη Κυριακή αναφερθήκαμε στον πραγματικό σκοπό της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, που αν και προσπάθησε ο ίδιος να δώσει πανηγυρικό και …αυτοκρατορικό τόνο, κατέληξε σε μια κατ’ ουσίαν διπλωματική ήττα της Τουρκίας. Και δεν το λέμε αυτό για να παίρνουμε θάρρος λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα.
Ο Ερντογάν πήγε στην Ουάσιγκτον με δυο προαναγγελθείσες καίριες θέσεις. Η μια ήταν η άμεση επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας, για να απωλέσει έτσι το πλεονέκτημα που έχει ο καθεστώς Άσαντ, το οποίο, επωφελούμενο της αεροπορικής κυριαρχίας, έχει φέρει τις ένοπλες εγκληματικές συμμορίες που δρουν στο εσωτερικό της Συρίας, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, από επιχειρησιακής άποψης.
Το άλλο ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ο Ερντογάν εξέφρασε κάθετη αντίθεση, ήταν η πραγματοποίση δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για το ζήτημα της Συρίας, αυτό που ονομάστηκε «Γενεύη -2».
Και στο ένα ζήτημα και στο άλλο, ο Ερντογάν έπεσε πάνω σε «αμερικανικό τοίχο», αναγκαζόμενος να παραδεχθεί δημόσια ότι το ζήτημα της απαγόρευσης πτήσεων αφορά τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, ενώ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών μέσα σε 48 ώρες, ανακάλυψε ξαφνικά τη χρησιμότητα της «Γενεύης -2». Ούτε στο ζήτημα της υπογραφής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου πήρε αυτό που ήθελε, ούτε υπόσχεση των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δημόσια αναφορά του Μπάρακ Ομπάμα σε «κουρδική μειονότητα». Παρ’ ότι ο Ερντογάν αντέδρασε στο άκουσμα της λέξης «μειονότητα», ο Ομπάμα επέμεινε στον χαρακτηρισμό, λέγοντας απλώς ότι δεν έδωσε πολιτική χροιά στον όρο.
Μια, όμως, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «κουρδική μειονότητα», έστω και χωρίς να δώσει πολιτική χροιά στον όρο, να κάνουμε κι εμείς μια αναφορά στο θέμα, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των Κούρδων που κατοικούν στην Τουρκία. Ο λόγος είναι απλός. Στις απογραφές από τη δεκαετία του 1960 απαγορεύεται να ερωτώνται οι απογραφόμενοι για τη μητρική τους γλώσσα και για την εθνικότητά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναφέρονται διάφορα νούμερα για τον πληθυσμό των Κούρδων της Τουρκίας.
Εμείς θα δανειστούμε τα στοιχεία της τουρκικής εταιρείας ερευνών ΚΟΝΤΑ, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα Μιλλιέτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΟΝΤΑ, ο πληθυσμός των Κούρδων της Τουρκίας για το 2013 υπολογίστηκε στα 13.4 εκατομμύρια, ήτοι το 17,7% του συνόλου του τουρκικού πληθυσμού.
Αν και υπάρχουν πολλές ενστάσεις από κουρδικούς φορείς, οι οποίοι ανεβάζουν τον αριθμό των Κούρδων της Τουρκίας στα 20 εκατομμύρια, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε τα στοιχεία της ΚΟΝΤΑ από ανάλογες έρευνες που πραγματοποίησε το 2006 και το 2010. Να σημειωθεί ότι η ως άνω εταιρεία, από τριετίας διεξάγει σε μηνιαία βάση έρευνες στο σύνολο της Τουρκίας, για την πορεία και την αύξηση των εθνικών και εθνοτικών ομάδων που κατοικούν στην Τουρκία!
Στην έρευνα το 2006 το 78,1% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 18 ετών δήλωσαν ότι είναι Τούρκοι, το 13,4% Κούρδοι και το υπόλοιπο 8,5% άλλες εθνότητες. Στο σύνολο του πληθυσμού τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 76%, 15,7% και 8,3%.
Τα ίδια στοιχεία στην έρευνα το 2010 για τους άνω των 18 ετών ήταν 76,7%, Τούρκοι, 14,7% Κούρδοι και 8,6% λοιποί, και 73,6%, 18,3% και 8,1% για το σύνολο του πληθυσμού.
Για το 2013, η έρευνα της ΚΟΝΤΑ δίνει τα εξής στοιχεία:
Τούρκοι ηλικίας 18 και άνω 40,550 εκατομμύρια, ηλικίας μέχρι 17 ετών 15,770 εκ., σύνολο 56,320 εκ.
Κούρδοι ηλικίας 18 και άνω 7,770 εκ, ηλικίας μέχρι 17 ετών 5,630 εκ., σύνολο 13,400 εκ.
Λοιποί ηλικίας 18 και άνω 4,490 εκ, ηλικίας μέχρι 17 ετών 1,420 εκ., σύνολο 5,910 εκ.
Το άκρως ενδιαφέρον της έρευνας, εκτιμούμε ότι είναι το εξής στοιχείο. Στα στοιχεία για το 2013, ενώ στις ηλικίες άνω των 18 οι Κούρδοι αποτελούν το 14,7%, στις ηλικίες μέχρι 17 ετών αποτελούν το 24,7 του πληθυσμού. Δηλαδή, με απλά λόγια, σήμερα ένα στα τέσσερα παιδιά στην Τουρκία είναι Κούρδοι!
Εμείς αφήνουμε τους λεπτομερέστερους υπολογισμούς και τις αναγωγές στους ειδήμονες δημογράφους και στατιστικολόγους. Απλά, αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό των νέων μέχρι 17 ετών, είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτόν των άνω των 18, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σε λίγες δεκαετίες οι Κούρδοι θα είναι πλειονότητα στην Τουρκία.
Άραγε, το στοιχείο αυτό ήταν που επηρέασε το ΡΚΚ και το οδήγησε στην απόφαση να ακολουθήσει το δρόμο της «ειρήνης» με την Τουρκία, σε συνδυασμό, φυσικά, με τα τεκταινόμενα στο Νότιο Κουρδιστάν και με το γεγονός ότι το κουρδικό κράτος που ιδρύει το ΡΚΚ στη Συρία, του δίνει πλέον βιωσιμότητα και πολύ περισσότερες επιχειρησιακές, οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες απ’ ότι είχε μέχρι τώρα;
 κυριακάτικη δημοκρατία

7 σχόλια:

  1. Ο Οτζαλάν είναι έγκλειστος και ώς έγκλειστος διαπραγματεύεται με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να βρίθει τρωτών σημείων χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα για το ισχυρό πολιτικό ένστικτο που διαθέτει ο Κούρδος Ηγέτης.Ουδείς δικαιούται να αμφιβάλλει για τις συνθήκες κράτησης του.Το τουρκικό καθεστώς πιστό στην Ιστορία του πάντα σεβόταν τα ατομικά δικαιώματα ακόμα και φυλακισμένων.

    Το ανωτέρω άρθρο θεωρώ πως προσπαθεί να προσεγγίσει κάποια τρωτά σημεία πολύ προσεκτικά. Κούρδοι αναλυτές και αρθρογράφοι είναι πιο τολμηροί .Μην ξεχνάμε πως η Ελευθερία γνώμης είναι βασικό χαρακτηριστικό του Κουρδικού Εθνους αλλά αποτελεί και βασικό χαρακτηριστικό του PKK το οποίο και δεν έχει απωλέσει τον Μαρξιστικό του χαρακτήρα.

    Στα μηνύματα Οτζαλάν, είναι διάχυτη η ασάφεια λόγω της ευρύτητας του και τούτο γιατί ο Κούρδος Ηγέτης δεν επιθυμείνα φέρει την οργάνωση που δημιούργησε για δεύτερη φορά προ της διάλυσης της και να πάρει πάνω του μια διαδικασία , αυτη της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος απο την Φυλακή.


    Το πρώτο και βασικό δεδομένο είναι η επίλυση του Κουρδικού ζητήματος μέσω διαλόγου η πολιτική του δηλαδή επίλυση μετά το αδιέξοδο της στρατιωτικής δράσης,.Κανείς δεν δικαιούται να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία το τουρκικού καθεστώτος όπως και για τις πραγματικές διαθέσεις του.Η Τουρκία-επίγονος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- ως συνομιλητής διαχρονικά έχει καταδείξει την φερεγγυότητα της και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

    Θεωρώ λοιπόν και το ανωτέρω δημογραφικό επιχείρημα ότι βασίζεται σε αυτή την οπτική προσέγγιση.Η τουρκία έχει κατανοήσει πως διαθέτει στην επικράτεια της μια συμπαγή Κουρδική Εθνότητα, η οποία επιζητεί αυτοδιάθεση κα ιτο δικαίωμα συνταγματικής της αναγνώρισης.Σε περίπτωση που το πολιτικό καθεστώς της Αγκυρας δεν αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτά τότε το PKK που δεν παρέδωσε τον εξοπλισμό του αλλά αποχώρησε για το Βόρειο Ιράκ θα επιστρέψει και θα αναλάβει εκ νέου δράση.Το τελευταίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Απέναντι στην "γενναιοδωρία" των Κούρδων το Τουρκικό κράτος φάνηκε -είπαμε πως αποτελεί φερέγγυο σνομιλητή-απλόχερο και αυτό συνεχίζει να αγνοεί την Κουρδική Εθνότητα-χωρίς να χρησιμοποιεί κατασταλτικά μέσα χαλαρώνοντας τα μέτρα ασφάλειας- κάνει κάποια χλιαρά βήματα ανευ σημασίας που απέχουν απο όσα οι Κούρδοι επιζητούσαν και επιζητούν ( η μόνη επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η τουρκική. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αν κάποιος θα ήθελε να μάθει Κουρδικά μπορεί να το πράξει φοιτώντας σε ένα κουρδικό ιδιωτικό σχολείο εκμάθησης της κουρδικής γλώσσας).


    Το ότι το Σουνιτικό Κίνημα Γκουλέν και το Ερντογανικό καθεστώς μιλούν για ένα έθνος και μία γλώσσα στην Τουρκία μην το λάβετε σοβαρά υπόψιν σαν, είπαμε η Τουρκία αποτελεί φερέγγυο Συνομιλητή. Το ότι δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα και καταπιεσμένη κουρδική εθνική μειονότητα δεν υπάρχει στην Τουρκία αναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν.Το Κουρδικό πρόβλημα κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό δεν υπάρχει αφού το αρνείται ο ίδιος. Ο Ταγίπ Ερντογάν σημειωτέον μίλησε για συνομιλίες τουρκικού κράτους με τον Κούρδο Ηγέτη και όχι της Τουρκικής Κυβέρνησης η διαφορά τεράστια, οι αγκυλώσεις πολλών την καθιστούν αμελητέα είπαμε ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταδείξει πόσο σταθερός είναι στην πολιτική του δράση και απέχει απο το να χαρακτηριστεί καιροσκόπος και λαοπλάνος.

    Συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Απόσυρση του ΠΚΚ αποτελεί σημαντικότατη Εξέλιξη,Άγνωστο γιατί αποχώρησαν απο τα πάτρια Εδάφη τους.Αποχωρείς όταν είσαι κατακτητής , όταν είσαι ένας λαός με ιστορικές ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, όταν έχει πολεμήσει αιώνες για την Ελευθερία σου και εγκαταλείπεις τα εδάφη σου για μαι περιοχή απομονωμένη απο την Υπόλοιπη Επικράτεια του Νοτίου Κουρδιστάν και εχθρική ως έχει καταδείξει το παρελθόν δεν λέγεται αποχώρηση εκτός αν κάποιοι μιμούνται τα ανακοινωθέντα της Βέρμαχτ στο Ανατολικό μέτωπο. Η δέ απόσυρση του ΠΚΚ δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άγνωστο γιατί επιλέχθηκε τώρα ή μάλλον καθόλου άγνωστο, οι λόγοι προφανείς αλλά όχι επι του παρόντος η ανάλυση τους

    Ο Κούρδος ηγέτης διατύπωσε οδικό χάρτη για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.Μετά το πέρας της σοβαρής εκλογικής διετούς δοκιμασίας του Τουρκικού Κόμματος AKP του Τούρκου Πρωθυπουργού θα εξετασθεί απο την Τουρκική Κυβέρνηση.Πρός το παρόν οι Κούρδοι απολαμβάνουν ελεύθεροι τα πολιτιστικά τους διακαιώματα σε μια ευνομούμενη Χώρα χωρίς Κούρδους πολιτικούς φυλακισμένους, χωρίς την αναγνώριση γενοκτονιών Κουρδικών, με υψηλό επίπεδο διαβίωσης στις νοτιοανατολικές επαρχίες και περιμένουν τις δημοτικές εκλογές για να λάβουν με αποδεκατισμένη την KCK υψηλά ποσοστά και με τις δομές του Ερνογανικού ισλαμικού καθεστώτος υπάρχουσες και ουχία αποδυναμωμένες, Ως αρμόζει σε μια Δημοκρατική Χώρα τα ανωτέρω.

    Φυσικά οι Κούρδοι ως Εθνος είναι ενωμένοι, στρατιωτικά δεν έχουν συγκρουστεί ποτέ, δεν υπάρχουν αντιπαλότητες ούτε στο εσωτερικό των Κρατών που ζούν ούτε με Κούρδους γειτονικών περιοχών .Τα πολιτικά τους Κόμματα διαθέτουν την ίδια γεωστρατηγική και πολιτική προσέγγιση, δεν έχουν Προσωπικό χαρακτήρα, δεν είναι δηλαδή ηγεμονικά κόμματα αλλά κόμματα αρχών Φυσικά και ποτέ δεν έχουν αφομοιωθεί.Και τούτο δεν έχει προϊστορία και φυσικά και δεν θα επαναληφθεί γιατί οι Κούρδοι είναι συνειδητοποιημένο πολιτικά Έθνος και διαχρονικά έχουν καταδείξει την σταθερότητα τους.Γιατί να μην το πράξουν και σήμερα;

    Σοβαρά επιχειρήματα δεν υπάρχουν ενδείξεις απλές που ο καθείς τις βαφτίζει ως επιθυμεί. Η Μακροπρόθεσμη δημοκρατική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή δεν θα προκύψει ως προιόν μόνο της διαδικασίας εντός της Τουρκίας.Θα πάρει πολλά χρόνια Επειδή έχω χαρακτηριστεί ως εχθρός των Κούρδων -μιμούμενος τον Μιζέρια υπογράφοντας δήλωση μετανοίας- τα γράφω όλα αυτά.

    Δεν απαρνήθηκα ποτέ την κριτική μου σκέψη και αυτή δεν την γέννησε ο Κουρδικός Πολιτισμός. Θεωρώ δε την ενασχόληση με το Κουρδικό ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρή τόσο γιατί η πολιτική της Τουρκικής δεν είναι αποσπασματική όσο και γιατί έχουμε πολλά Κοινά στοιχεία με τους Κούρδους σε όλα τα επίπεδα.Προσπαθώ να γράφω και να μιλώ ως σκέφτομαι χωρίς σκοπιμότητα και δένοντας με επιχειρήματα υπαρκτά ότι λέγω θεω΄ρωντας ότι βοηθάω και τον Λαό μου. Τό Κουρδικό Εθνος διεξάγει έναν αγώνα και επιβίωσης Εθνικής και Ιστορικής Αποκατάστασης και ουδείς δικαιούται να αμφιβάλλει για τα ιστορικά του Δίκαια. Η όποια αντιπαράθεση γίνεται στο επίπεδο του αν η πορεία είναι σωστή.Η όποια προσέγγιση γίνεται με την ιδιότητα μου ως Έλληνα Πολίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ δεν θα ήμουν και τόσο αισιόδοξος. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων που έχω γνωρίσει στο εξωτερικό όχι μόνο ομιλούν Τούρκικα αλλά και νιώθουν ΜΟΝΟ Τούρκοι... Άρα, περαιτέρω δημογραφική μεγένθυνση των Τούρκων μεταφράζεται σε υγιή πληθυσμιακή ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία όπως και στο παρελθόν θα αφομοιώσει τους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Marmara αυξάνεται λόγω της μετανάστευσης από όλη την Τουρκία όχι μόνο νοτιοανατολικά. και την αφομοίωση προχωρά. ΡΚΚ όλο και πιο μέτρια. ΡΚΚ υποστηρίζεται και άλλες κουρδικές εθνοτικές μέρη δεν πήρε ποτέ πάνω από 5-7% [συνδυασμό] ψήφους. Πώς το εξηγείτε αυτό; η πλειοψηφία των Κούρδων είναι πιστοί πολίτες της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kodlu
    δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τίποτα.
    Όλα θα τα εξηγήσει η ζωή.
    Απλά, πρέπει να περιμένουμε λίγα χρόνια.
    Υπομονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι σαφές ότι το δημογραφικό στην ισλαμική ανατολή (και όχι μόνο στην Τουρκία) ήταν και παραμένι μία σκοτεινή υπόθεση και λειτουργεί ως αστάθμητος παράγων ακριβώς λόγω της σκοτεινής φύσης του.
    Παράδειγμα η Αλγερία, σχεδόν μονοεθνική χωρίς σοβαρά εθνοτικά προβλήματα αλλά με τεράστιο αριθμό νέων. Εξελίχθηκε σε εμφύλιο με αξεκαθάριστες εν πολλοίς αιτίες και ακόμη πιο σκοτεινές παρατάξεις που πολύ απείχαν από το δίπολο στρατός-ισλαμιστές.
    Στον ισλαμικό κόσμο ακριβώς επειδή το ισλάμ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ πολίτες α΄, β΄και γ΄ κατηγορίας, όλοι αποφεύγουν να δηλώσουν την διαφορετικότητά τους και μόνο όταν οι πολιτικές συνθήκες είναι ώριμες εκδηλώνονται ανοικτά. Παράδειγμα το Ιράκ, ή ακόμη και η Τυνησία και η Αίγυπτος και η Λιβύη, ασχέτως της χειραγώγησης) των εξεγέρσεων. Εδώ έχουν φτάσει οι Κόπτες να δηλώνονται Άραβες, και δεν θα δηλωθούν οι Κούρδοι ως Τούρκοι; Η ίδια η Τουρκική ταυτότητα υφίσταται διχοτομήσεις: Ισλάμ ή Ευρώπη; Σουννίτες ή Αλεβίτες; Αν προστεθεί και η εθνοτική διαφοροποίηση τότε τα πράγματα δεν είναι καλά για την Τουρκία. Ωστόσο αυτά μπορούν να λειτουργήσουν φθγόκεντρα μόνο σε περίπτωση έκρυθμη και πάντως σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ας μη ξεχνούμε ότι οι σιίτες του Ιράκ πολέμησαν εναντίον του Ιράν παρά τις αρχικές αμφιβολίες του Σαντάμ χωρίς δεύτερες σκέψεις, κι όπως οι Δρούζοι κατατάσσονται στον στρατό όποιας χώρας τα εδάφη κατοικούν.
    Αν ποτέ προκύψει στο μέλλον κάποια κρίση ανάλογη με της Συρίας τότε πραγματικά ο καθένας θα σηκώσει δική του σημαία μέσα στην Τουρκία. Στην Ανατολή ο φατριασμός ήταν πάντοτε πολύ πολύπλοκος και με επίγνωση των ιστορικών καταβολών και πρόθυμος να επιβάλει νέους ιδρυικούς μύθους ή θεωρίες. Οπότε δεν πρέπει να εκληττόμαστε: Οι χριστιανοί του Λιβάνου μέχρι χθες ήταν σύμμαχοι και συμπολεμιστές του Ισραήλ, σήμερα συγκυβερνούν με την Χεζμπολλάχ στηρίζοντάς την με φιλική ουδετερότητα στις ενδολιβανικές διαμάχες.
    Όταν καταλήξει κάπου η ιστορία της Συρίας τότε θα μπορούμε να κρίνουμε με κάποιες σταθερές το Κουρδικό και τις συνέπειές του για την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οντως, η σταθεροποίηση της Συρίας στην νέα μορφή, είναι καθοριστικής σημασίας για το Κουρδικό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.