24/5/13

Συνεχίζεται η Αξιολόγηση Προσφορών του Open Door με τον Διάβολο να Κρύβεται στις Λεπτομέρειες

του Κ.Ν. Σταμπολή
 
Mε την ολοκλήρωση, την περασμένη εβδομάδα, των αναλυτικών παρουσιάσεων των ερευνητικών προγραμμάτων και των οικονομικών προσφορών των εταιρειών που προκρίθηκαν και συμμετέχουν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας Open Door για τα κοιτάσματα στη δυτική Ελλάδα, έληξε η τρίτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Να θυμίσουμε ότι προσφορές για τα εντοπισθέντα γνωστά κοιτάσματα στην Δυτική Ελλάδα υπέβαλαν οι εξής κοινοπραξίες και εταιρείες:

1. Για τον Πατραϊκό Κόλπο, οι Κοινοπραξίες της Energean Oil & Gas – Troian Oil- Schlumberger και η Κοινοπραξία της ΕΛ.ΠΕ. – Edison International Spa- Melrose Resources.

2. Για το Δυτικό Κατάκολο ξεχωριστά οι εταιρείες Greek Oil Energy Ventures και Energean Oil & Gas.

3. Για τα Ιωάννινα η εταιρεία Chariot Oil Gas Ltd και η Κοινοπραξία Energean Oil & Gas Petra Petroleum – Schlumberger.

Τώρα ακολουθεί η τέταρτη και τελευταία φάση αξιολόγησης των προσφορών η οποία από πολλούς παράγοντες της αγοράς θεωρείται η πλέον δύσκολη και ευαίσθητη. Στην φάση αυτή καλούνται οι εταιρείες σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και διαπραγματεύσεις σε βάση one to one όπου στόχοι και χρονοδιαγράμματα των ερευνητικών προγραμμάτων γίνονται φύλο και φτερό και οι διευκρινήσεις γεμίζουν εκατοντάδες σελίδες. Το εκτιμώμενο κόστος των γεωτρήσεων και των συμπληρωματικών εργασιών γίνεται αντικείμενο έρευνας από πλευράς επιτροπής αξιολόγησης με τις εταιρείες να καλούνται να δικαιολογήσουν σχεδόν κάθε δολάριο που πρόκειται να ξοδέψουν. Έτσι τα υποβληθέντα ερευνητικά προγράμματα εξετάζονται πλέον σε συνάρτηση με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος κάθε προβλεπόμενης ερευνητικής δράσης.

Κατά κοινή ομολογία μια από τις πλέον δύσκολες πετρελαιοπιθανές περιοχές στην Ελλάδα είναι αυτή στο χερσαίο τμήμα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, η οποία είχε ερευνηθεί παλαιότερα από την εταιρεία Enterprise Oil (σε συνεργασία με την Union Texas και την MOL) στο πλαίσιο το Α’ Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων που είχε οργανώσει η πάλαι ποτέ εθνική εταιρεία ερευνών υδρογονανθράκων, η Δ.Ε.Π. – ΕΚ.Υ, την περίοδο 1997/ 1998. Σήμερα την περιοχή αυτή (βλέπε Χάρτη) την διεκδικεί με αξιώσεις η Energean Oil & Gas η οποία ως γνωστό είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει σήμερα πετρέλαιο στην Ελλάδα, στον Πρίνο, και ως εκ τούτου διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία ως operator. Σύμφωνα με τους γεωλόγους πετρελαίου της Energean Oil & Gas, η περιοχή των Ιωαννίνων παρουσιάζει πάρα πολλές ομοιότητες με αυτή της νοτίου Αλβανίας όπου ως γνωστό έχουν εντοπισθεί μια σειρά από κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με πλέον γνωστά αυτά του Δέλβινου, του Visoka, Kucova και Marinza απ’ όπου παράγονται αξιόλογες ποσότητες πετρελαίου.


«Ο σχηματισμός του ολοκαινικού φλύσχη και οι ενδιάμεσοι αργιλομαργαϊκοί ορίζοντες αποτελούν εξαιρετικό κάλυμμα ενώ η σωστή γεωλογική ιστορία συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων εύρεσης κοιτασμάτων, γένεση και μετανάστευση μετά από τον σχηματισμό των παγίδων. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί της νοτιο-δυτικής Ιταλίας και της νοτίου Αλβανίας υποδηλώνουν ότι έχει υπάρξει γένεση και μετανάστευση υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα», παρατηρούν γεωλόγοι που έχουν μελετήσει την ευρύτερη περιοχή.

Με στόχο την εξερεύνηση του πολλά υποσχόμενου δυναμικού υδρογονανθράκων που περικλείει η περιοχή Ιωαννίνων η Energean Oil & Gas, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα επιλεγεί για ν’ αναλάβει την παραχώρηση, σχεδιάζει μια σειρά από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 5.000 μέτρα. Να σημειώσουμε ότι το 1998/ 1999 η Enterprise ετρύπησε σε βάθος 4.900 μέτρων όπου συνάντησε υψηλότατες πιέσεις στα 12.000 psi. «Εάν κρίνουμε από την εμπειρία στην γειτονική Αλβανία όπου οι ερευνητικές γεωτρήσεις για τα πεδία Povelce, Panaja, Ad-4 ( offshore) και Sqepui κινήθηκαν μεταξύ 2.500 με 4.950 μέτρα βάθος, όπου και εντοπίσθηκε πετρέλαιο στα 37.0 API, τότε η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στα μεγάλα βάθη», υπογραμμίζουν οι γεωλόγοι πετρελαίου της Energean Oil & GAS μιλώντας στο energia. gr. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο αφού οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα της τάξης των 70 εκατ. βαρελιών για πετρέλαιο και 3.0 tcf για φυσικό αέριο στην περιοχή της Ηπείρου.
Σε αντίθεση με το ‘’βαρύ’’ πρόγραμμα της Energean η ανταγωνίστρια εταιρεία για την ίδια εκχώρηση, η Βρετανική Chariot, η οποία σημειωτέον δεν έχει ουδεμία εμπειρία ως operator, σχεδιάζει μια σειρά ρηχών γεωτρήσεων με μέγιστο βάθος στα 1.000 μέτρα. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα η εντύπωση από την συμμετοχή της Chariot στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι ότι αυτή εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, μέσω της συμμετοχής της στο Open Door, αφού η εταιρεία είναι εισηγμένη στην δευτερογενή χρηματιστηριακή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου. «Μόνο εάν εξετάσει κάποιος την συμμετοχή της Chariot ως μέρος ενός χρηματιστηριακού story εξηγείται το γεγονός του υψηλού signature bonus», παρατηρεί στέλεχος πετρελαϊκής με έδρα το Λονδίνο, η εταιρεία του οποίου έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα υψηλού ρίσκου ανά την υφήλιο.

Η φιλοσοφία και προσέγγιση της Energean Oil & Gas, η οποία είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα και έχει μεγάλη πείρα της εγχώριας αγοράς αλλά και των υποχρεώσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, επιμένει ότι ένα ακριβό και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας ερευνητικό πρόγραμμα (λόγω του μεγάλου βάθους γεωτρήσεων) είναι προτιμότερο από ένα επιφανειακό πρόγραμμα με πρόσκαιρα μόνο οφέλη για το Δημόσιο. «Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι να ανακαλύψουμε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και να τα εκμεταλλευθούμε σε βάθος χρόνου δημιουργώντας θέσεις εργασίας/ τεχνογνωσίας και αποφέροντας αξιόλογα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία. Για αυτό και η έμφαση που έχουμε δώσει στις προτάσεις μας είναι στο ερευνητικό και διαχειριστικό σκέλος και όχι στο ποσό που μπορεί να πληρωθεί κατά την υπογραφή, το οποίο μοιραία θα το στερηθούμε κατά το στάδιο των εργασιών», υπογραμμίζει ανώτερο στέλεχος της Energean Oil & Gas που συμμετέχει στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεως με το ΥΠΕΚΑ. Αυτό που θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα, σημειώνουν με νόημα ειδήμονες του χώρου των ερευνών, είναι οι λεπτομέρειες που κρύβονται σ’ ένα τόσο σύνθετο και απαιτητικό πρόγραμμα ερευνών όπως αυτό που υπέβαλε η Energean Oil & Gas για την περιοχή των Ιωαννίνων.
ENERGIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.