8/6/13

Πού οδηγούνται τα πράγματα στην Τουρκία; (Μέρος Πρώτο)

του Σάββα Καλεντερίδη
Εκεί που όλα έδειχναν ότι η Τουρκία διεκδικεί με αξιώσεις το ρόλο της περιφερειακής δύναμης, με αφορμή ένα ζήτημα μικρής και κυρίως τοπικής σημασίας, αναδείχθηκαν μια σειρά από ζητήματα, που, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου.
Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση οικοδόμησης ενός εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί, για το οποίο, εκτός της οικολογικής διάστασης, που κινητοποίησε τους οικολόγους της περιοχής αυτής της Κωνσταντινούπολης, διακινήθηκαν στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους πληροφορίες για οικονομικά συμφέροντα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, που εξυπηρετούνται από την απόφαση αυτή. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό είναι σε εξέλιξη διαδικασίες δρομολόγησης έργων, όπως το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το εμπορικό λιμάνι του Γαλατά και η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία και πάλι υπάρχουν φήμες για εμπλοκή του συγγενικού περιβάλλοντος του Ερντογάν.
Μια που αναφερθήκαμε στην τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, να υπογραμμίσουμε ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το όνομα αυτής είναι «Γιαβούζ Σουλτάν Σελήμ», που έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος σφαγέας των Αλεβιτών. Οι Αλεβίτες, που αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου του πληθυσμού της Τουρκίας, έχουν σφαγιαστεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν από σουνιτικούς κύκλους που υποκινούνταν από το βαθύ κράτος. Το τελευταίο διάστημα δημιουργείται ένα σουνιτικό μπλοκ, που, με πρωταγωνιστή την Τουρκία και με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, καλείται να ανατρέψει τον αλαουίτη Άσαντ και να εξουδετερώσει την επιρροή που ασκεί δια του σιιτισμού το Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την επιθετική ρητορική της σουνιτικής κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον των αλαουιτών και των αλεβιτών, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εις βάρος τους ρατσιστικών διακρίσεων στην τουρκική επικράτεια, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι εξελίξεις οδηγούν στην μόνιμη πολιτική εδραίωση των σουνιτών στην Τουρκία και άρα και στη δική του μόνιμη κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική περιθωριοποίηση! Και ενώ υπήρχαν συζητήσεις για το βάσιμο των φόβων, ήλθε η απόφαση του Ερντογάν για την ονομασία της γέφυρας, που εδραίωσε τους φόβους τους για ένα μαύρο και αβέβαιο μέλλον.
Στους οικολόγους, που ανησυχούσαν για την οικοδόμηση εμπορικού κέντρου σε ένα από τα τελευταία πάρκα της περιοχής Ταξίμ, στο δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο αλλά και σε μέρος της κοινωνίας που αντιλαμβάνεται ότι η διαφθορά αγγίζει πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και στους Aλεβίτες, που είναι σίγουροι πλέον ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κινείται με αποφασιστικότητα προς την περιθωριοποίησή τους, αν προσθέσουμε και τους αστούς αλλά και τη νεολαία της Κωνσταντινούπολης, που δεν επιθυμεί να δει την κοινωνία να γυρνά στο ισλαμικό σκοτάδι, τότε συμπληρώνουμε την εικόνα εκείνων που κατέκλυσαν πρώτα την πλατεία Ταξίμ και στη συνέχεια τις πλατείες στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, αλλά και άλλων πόλεων της Τουρκίας.
Φυσικά, όσο περνούσαν οι μέρες, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν αριστερές και ακροαριστερές οργανώσεις, στις οποίες ούτως ή άλλως ασκούν μεγάλη επιρροή οι Αλεβίτες, συμμετείχαν επίσης οι κεμαλιστές, οι «άστεγοι» του παλαιού βαθέος κράτους και όσοι είχαν συμφέρον από την αποδυνάμωση του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Σε αυτούς τους τελευταίους, μπορούμε να προσθέσουμε και τους πιθανούς εξωγενείς παράγοντες, που έχουν να επωφεληθούν πολιτικά και γεωπολιτικά από την αποδυνάμωση του Ερντογάν!
Από την εικόνα λείπουν οι Κούρδοι, οι οποίοι, αν και ενεπλάκησαν στην αρχή, που ξέσπασε η διαδήλωση, στη συνέχεια αποσύρθηκαν και ήταν απόντες επί μέρες, για να μην θέσουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες που βρίσκονται σε  εξέλιξη με την κυβέρνηση, για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού. Εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, με μεγάλη διακριτικότητα, για να δώσουν «παρών» στους κοινωνικούς αγώνες, χωρίς όμως να συμμετέχουν με τα μαχητικά τους στελέχη, τα οποία, λόγω πολύχρονης εμπειρίας (sic), θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε εφιάλτη τις διαδηλώσεις και να οδηγήσουν μέχρι και στην ανατροπή της κυβέρνησης.
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε λοιπόν τις αιτίες που οδήγησαν στις διαδηλώσεις στην Τουρκία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές είναι η ρατσιστική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν κυρίως απέναντι στους Αλεβίτες, η διαφθορά που αρχίζει πλέον να αγγίζει όχι μόνο το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και τον ίδιο, η ισλαμική ατζέντα, που ανασύρει δειλά δειλά από το σουνιτικό του συρτάρι και τέλος η αλαζονική του συμπεριφορά προς άπαντες τους ανωτέρω και κυρίως προς τους νέους.
Στις συνέπειες των «Αλκυονίδων Ημερών» που ζει και απολαμβάνει η τουρκική κοινωνία, και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, θα αναφερθούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

Ως τότε σας αφήνουμε να σκεφθείτε γιατί ενώ υπάρχουν τόσο ογκώδεις διαδηλώσεις στην Τουρκία, σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία, ακόμα και νεκροί, δεν υπάρχουν οι βανδαλισμοί που έγιναν στην Αθήνα το 2008 αλλά και άλλες αμέτρητες φορές.
 Καλούμε κυρίως να προβληματιστούν με το θέμα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο και ο νοών νοείτω!
Εφημερίδα δημοκρατία

5 σχόλια:

  1. Η Κρίση είναι βαθύτερη είναι πολύμορφη πολυεπίπεδη και ο αρθρογράφος το γνωρίζει πολύ καλά κα ιδεν παρήχθη σήμερα

    Η Τουρκία -ως επίτοκος της οθωμανικής αυτοκρατορίας- βρίσκεται στην δίνη της σύγκρουσης που παράγεται απο τους περιορισμούς που της επιβάλλει η γεωγραφική της θέσης σε σχέση με τους προσανατολισμούς της πολιτικής της ηγεσίας.

    Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι σε όλες τις συγκρούσεις της ευρύτερης περιοχής να εμπλακεί ενεργά προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα της.

    Απο όλες τις συγκρούσεις σε Καύκασο,Ιράκ, Συρία,Κύπρο,Ισραήλ η Τουρκία βγήκε χαμένη σε όλα τα επίπεδα καθως οι εξελίξεις παρήγαγαν και όξυνση των ήδη υπαρκτών εσωτερικών αντιθέσεων.

    Η Οικονομική κρίση έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η Τουρκία σε εξωτερικές επιρροές.

    Η προσπάθεια της να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη με την χρήση πυρηνικής ενέργειας πυροδότησε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον επιθυμεί να καταστεί πυρηνική δύναμη, έναν νέο Ιράν δηλαδή.

    Η προσπάθεια της να καταστεί ηγετική δύναμη στον Ισλαμικό και Αραβικό κόσμο σκόνταψε στην Ισραηλινή άρνηση.


    Την ίδια ώρα η συνοχή της Τουρκίας κρίνεται ως εξαιρετικά επισφαλής καθώς στην αντιπαλότητα σε πολιτικό επίπεδο έχει προστεθεί η αντιπαλότητα σε οικονομικό, θρησκευτικό και εθνοτικό επίπεδο.Με ανύπαρκτη εθνική συνείδηση η προσπάθεια αναγωγής του Σουνιτικού Ισλάμ -και δη έκδοσης κοινότητας Φεττουλάχ Γκουλέν- ως συνδετικού κρίκου της Τουρκικής κοινωνίας έπεσε στο κενό.Η Τουρκία για την Δύση ορίζεται ως παράγων ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής και για την Ρωσία ως παράγων ανάσχεσης της Αμερικανικής επεκτατικότητας.Το σύνολο όλων αυτών απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.Ομως ούτε η πολιτική σκέψη του ΑΚΡ ούτε ο χαρακτήρας του Τούρκου Πρωθυπουργού, ούτε και οι αρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα επιτρέπουν την πραγμάτωση τους.
    Είναι πια πολύ αργά για την Τουρκία.

    Το 1999 οι σεισμοί κατέστρεψαν σημαντικές υποδομές του τουρκικού κράτους.Ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια απο την τουρκική μεσαία τάξη για αναβάθμιση της Τουρκίας με συστηματική δράση, μεθοδική σκέψη αλλά με παντελή αδιαφορία για το τι θα προκαλούσε επι του συνόλου της Κοινωνίας.Η Επιβίωση της Τουρκίας πάνω και πέρα απο όλα, ο απόλυτος νεοφιλελευθερισμός στο απόγειο του.

    Πολύ γρήγορα ήρθε ή σύγκρουση της Ισλαμικής οικονομικής άρθρωσης με την Κεμαλική Οικονομική άρθρωση και με τις σοβαρές κοινωνικές ανισότητες που παρήχθησαν , και έτσι χάθηκε ακόμα και αυτο το στοιχείο που της προσέφερε κάποιο πλεονέκτημα.

    Οι εξελίξεις διαψεύδουν τις όποιες αναλύσεις περί αναβάθμισης της Τουρκίας απο τις ΗΠΑ ως ηγετικής δύναμης των Σουνιτών στον θρησκευτικό πόλεμο Σουνιτών-Σιιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Σάββα,
    πιστεύεις ότι οι Τούρκοι γενικά, έχουν πλέον μεγαλύτερη πειθαρχία, αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και οργανωτικό πνεύμα από εμάς; Υπάρχουν εκεί Ειρηνικοί διαδηλωτές που καθαρίζουν τους δρόμους όταν οι βάρβαροι ισλαμοφασίστες μπάτσοι αποχωρούν ηττημένοι από τις οδομαχίες; Αυτό θα δεχόμουν ως χρήσιμο παράδειγμα για μας. Για τους κοινωνικούς αγώνες του παρόντος και του μέλλοντός μας. Στον τόπο μας και στην πολιτισμένη δύση γενικότερα, που δεν υποφέρει όσα έχουν υποστεί και υποφέρουν ακόμη οι λαοί που ζουν υπό τον τουρκικό ζυγό.
    Με εκτίμηση,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μύρωνα
    πρέπει να σημειώσω ότι γράφω ότι δεν υπάρχουν λεηλασίες, βανδαλισμοί και καταστροφές, αφού πρώτα συνομίλησα με ανθρώπους εκεί που είναι αυτόπτες μάρτυρες.
    Η εξήγηση που δίνω είναι απλή.
    Οι εκδηλώσεις εκεί είναι ακηδεμόνευτες.
    Περίμενε και το άρθρο της Κυριακής, στο οποίο ολοκληρώνω την εικόνα.
    Όσον αφορά τα αντίστοιχα γεγονότα στη χώρα μας, που καταλήγουν σε βανδαλισμούς και καταστροφές, αυτό δεν οφείλεται στους διαδηλωτές και στους πολίτες, αλλά στους οργανωμένους αριστεριστές, που μισούν αυτό που λέγεται κοινωνία και Ελλάδα, όπως είναι διαρθρωμένη σήμερα.
    Και φυσικά, όλοι αυτοί τρέφονται με χρήματα των φορολογουμένων, από τα μαύρα των κομμάτων και από τις επιχορηγήσεις των κομμάτων.
    Απλές ερμηνίες.
    Οι Τούρκοι κάνουν βαρβαρότητες εναντίον των άλλων (Ελλήνων, Αρμενίων κ.ά.), κυρίως όταν τους κάνει νόημα το κράτος και όταν βρουν ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Σάββα,
    το άρθρο σου όπως και η δευτερολογία σου ακούγονται ενθαρρυντικά σε μένα. Αν καταφέρνουν οι τούρκοι να κάνουν τον αγώνα τους ανεξάρτητοι από το παρακράτος της δεξιάς ή της αριστεράς, τότε ασφαλώς μπορούμε κι εμείς.
    Οι τούρκοι δείχνουν το σθένος να υπερασπίσουν αξίες και ελευθερίες που τους στερούνται. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ξεκάθαρη ιδεολογική νίκη του δυτικού πολιτισμού γενικά αλλά μαζί και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού που η Ανατολία αποστερήθηκε.
    Ανυπομονώ να μελετήσω το άρθρο της Κυριακής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως η περίπτωση της Τουρκίας, διδάσκει πολλά σχετικά με τις "αυτοκρατορικές" φιλοδοξίες του ηγέτη της.
    Κυρίως όμως, το να μην υποτιμάει κανείς κανέναν, όσο ασήμαντος κι΄αν του φαίνεται, είτε έχει κάποιος την ευθύνη μιας χώρας,είτε ακόμα και μιας ομάδας.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.