25/6/13

Ο αγωγός Κύπρου - Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και κατόπιν την Ελλάδα και την Ιταλία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στρατηγικών προγραμμάτων που θα τύχουν της χρηματοδοτικής υποστήριξης από την Ε.Ε.. Αυτό υποστήριζαν Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από τη Λευκωσία.
Οι Ελληνοκύπριοι έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στα αποθέματα φυσικού αερίου, των οποίων η εκμετάλλευση θα αρχίσει σύντομα, προκειμένου να αποκατασταθεί η πληγείσα οικονομία τους, γράφει η ιστοσελίδα της «Hürriyet».

Προτεραιότητα για τους Ελληνοκυπρίους είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά ο αγωγός έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη μορφή αερίου, το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί στους καταναλωτές σε πολλές χώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλάβει τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου στην αναθεωρημένη λίστα προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του νότιου διαδρόμου αερίου» δήλωσε ο Γιώργος Σαμάς, πρόεδρος της Κυπριακής Ενεργειακής Ρυθμιστικής Αρχής.

Νότιος διάδρομος ονομάζεται από την Ε.Ε. ο δρόμος διοχέτευσης φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική λύση για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Το αέριο από το Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν - που έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό ανάμεσα στον αγωγό «Ναμπούκο» της αυστριακής OMV και τον «ΤΑΠ» (Trans Adriatic Pipeline) της ελβετικής AXPO και Statoil - αναμένεται να διατίθεται από το 2017. Το κυπριακό αέριο θα είναι έτοιμο για εξαγωγή από το 2020.

Όπως επισημαίνει η «Hürriyet», το ελληνοκυπριακό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία για το ρωσικό αέριο, αλλά η παραγωγή του απαιτεί πολύπλοκη διαδικασία, λόγω της χρονίζουσας διαφοράς ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και την Τουρκία.

Πάντως, το δημοσίευμα καταλήγει πως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Πηγή: Reuters-Hurriyet,Ματιά στα Νέα

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.