26/6/13

Νέα πολιτική ανατροπή στην Τουρκία

Το κουρδικό κίνημα κατέβασε στους δρόμους τις δικές του «δυνάμεις ασφαλείας»
Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα συγκέντρωσε στους δρόμους της νοτιοανατολικής επαρχίας Σίρνακ «δυνάμεις ασφαλείας».

Τις τελευταίες ώρες, η κοινή γνώμη της γειτονικής Τουρκίας συζητά μια νέα εξέλιξη, η οποία έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το κουρδικό κίνημα έχει πλέον κατεβάσει στους δρόμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας τις δικές του «δυνάμεις ασφαλείας». 


Η συγκεκριμένη πληροφορία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας. 


Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα συγκέντρωσε στους δρόμους της νοτιοανατολικής επαρχίας Σίρνακ «δυνάμεις ασφαλείας». 


Συγκεκριμένα, Κούρδοι αντάρτες με ειδική ενδυμασία και στρατιωτική οργάνωση συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σίρνακ και πραγματοποίησαν μια «στρατιωτική παρέλαση». 

Μετά το τέλος της συγκεκριμένης «παρέλασης», οι αντάρτες διέκοψαν την κίνηση στις κεντρικές αρτηρίες της επαρχίας και προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο των ταυτοτήτων των διερχόμενων πολιτών. Οι συγκεκριμένοι «έλεγχοι» πραγματοποιήθηκαν υπό το φως της ημέρας και μπροστά στα μάτια των χιλιάδων Τούρκων πολιτών. 

Η νέα εξέλιξη, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα. 

Η αντιπολίτευση τονίζει χαρακτηριστικά ότι πλέον η τουρκική κυβέρνηση έχει «παραδοθεί» στο κουρδικό κίνημα. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με έντονη αμηχανία την νέα εξέλιξη. Οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι διερευνούν την όλη υπόθεση.

Την Τρίτη, στην Άγκυρα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο οι Τούρκοι στρατηγοί και η τουρκική κυβέρνηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πορεία των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.

Παράλληλα, με την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν απευθύνθηκε στην τουρκική κυβέρνηση με ένα νέο πακέτο προτάσεων για την τελική λύση του Κουρδικού Κινήματος. 


Στο νέο πακέτο προβλέπεται η άμεση λήψη μια σειρά πρωτοβουλιών για την διευκόλυνση και την επιτάχυνση των συνομιλιών. 

Σήμερα, ο αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος, Σελαχαττίν Ντερμίρτας δήλωσε στον τουρκικό τύπο ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο κίνημα συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες, οι οποίες έχουν προκύψει την τελευταία περίοδο. 

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.