28/6/13

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Τουρκίας – Ισραήλ

Του Νίκου Στέλγια
Δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις - Το Τελ Αβίβ βάλλει κατά της Άγκυρας με απειλητικό τόνο
Οι δυο πλευρές δεν βρήκαν ακόμη μια συμβιβαστική λύση για το ποσό των αποζημιώσεων, από την ισραηλινή κυβέρνηση για την υπόθεση «Μαβί Μαρμαρά».

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην ένταση, η οποία επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι διαπραγματεύσεις για την άμεση αποκατάσταση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν κατορθώσει να βρουν μια συμβιβαστική λύση για το ποσό των αποζημιώσεων, το οποίο θα καταβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στις οικογένειες των θυμάτων της υπόθεσης «Μαβί Μάρμαρα».
«Λες και βρισκόμαστε στην αγορά του Καπαλίτσαρσι της Κωνσταντινούπολης. Κάνουμε παζάρια για το ύψος της αποζημίωσης», διευκρινίζει χαρακτηριστικά μια ισραηλινή κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά ζητά αποζημίωση συνολικού ύψους των 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά, η ισραηλινή πλευρά πρότεινε ένα ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η ισραηλινή πλευρά έχει αυξήσει την προσφορά της στα 24 εκατομμύρια δολάρια.

Όλα δείχνουν ότι η νέα εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση και έντονο προβληματισμό στο Τελ Αβίβ. Ένα στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «πλέον έχει έρθει η ώρα για να πληρώσει η Άγκυρα το αντίτιμο της αρνητικής συμπεριφοράς και στάσης της». Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή, την επόμενη περίοδο, ένα μέλος της αμερικανικής βολής των αντιπροσώπων θα λάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα στρέφεται κατά των τουρκικών συμφερόντων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η είδηση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Ισραήλ κάνει τον γύρω σχεδόν όλων των μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, τις επόμενες εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ενδέχεται να επισκεφθεί την λωρίδα της Γάζας. 


*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

1 σχόλιο:

  1. Τρείς σημαντικές ειδήσεις
    -Νεκρός Κούρδος στο Ντιγιαμπαρκίρ σε εκδηλωση διαμαρτυρίας κατά φυλακίου στρατοχωροφυλακής
    -Πορείες το σ/κ τις οποίες και διοργανωνει το BDP αναφορικά με την πορεία του επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος
    -Ποινές φυλάκισης εξι ετών σε στελέχη της KCK για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.