10/6/13

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία (Μέρος Δεύτερο)

Σχετικό άρθρο
Του Σάββα Καλεντερίδη
Σε άρθρο μας της Παρασκευής αναφερόμαστε στις αντικειμενικές συνθήκες που προκάλεσαν το ομολογουμένως ειρηνικό ξέσπασμα του κόσμου εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα αίτια αυτής της κρίσης είναι ενδογενή, με κυριώτερα τη ρατσιστική πολιτική εναντίον των μη σουνιτών  και κυρίως εναντίον των αλεβιτών, τη διαφθορά που αγγίζει πλέον και τον ίδιο τον Ερντογάν, την ισλαμική ατζέντα, που ανασύρει από το σουνιτικό του συρτάρι και φοβίζει τη φιλελεύθερη κοινωνία και την αλαζονική συμπεριφορά προς όλους όσους δεν τον στηρίζουν.
Όσον αφορά τους εξωγενείς παράγοντες, να σημειώσουμε ότι ασφαλώς και επεδίωξαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην κρίση, κυρίως μέσα από επίσημες δηλώσεις και παρεμβάσεις δια του τύπου. Επειδή έχουν γραφτεί πολλά για τη στάση των ΗΠΑ, η εκτίμησή μας είναι ότι οι Αμερικανοί επίσημοι που έκαναν δηλώσεις για το θέμα, ακολούθησαν την πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» όχι τόσο γιατί είναι δυσαρεστημένοι από τον Ερντογάν, αλλά κυρίως γιατί ανησυχούν ότι με το χαρακτήρα και την αλαζονική του συμπεριφορά, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, ακόμα και στην ανατροπή του, κάτι που ασφαλώς δεν θέλουν να συμβεί!
Φυσικά υπάρχουν κύκλοι που επηρεάζουν πράγματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ -και δεν είναι μόνον οι εβραϊκοί- αλλά και άλλοι παράγοντες και χώρες, που δεν είναι ευχαριστημένοι με τις επιλογές του Ερντογάν. Όλοι αυτοί τήρησαν μια στάση που έδειχνε ότι ήθελαν την αποδυνάμωση του Ερντογάν σε τέτοιο βαθμό που να μην τους είναι ενοχλητικός, να μην έχει τη δυνατότητα να αντιστέκεται και να λέει «όχι», αλλά και να μην αμφισβητηθεί η θέση του στην εξουσία, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια και πώς θα είναι η επόμενη μετά τον Ερντογάν ημέρα στην Τουρκία, χωρίς να επικρατήσει χάος και αστάθεια στο εσωτερικό και τον περίγυρό της!
Την ίδια στρατηγική ακολούθησαν και οι Κούρδοι, έχοντας ως στόχο να έχουν απέναντί τους, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έναν αδύναμο Ερντογάν και άρα πιο εύκολα διαχειρίσιμο, αλλά όχι τόσο αποδυναμωμένο που να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της πολιτικής λύσης του Κουρδικού, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, μέσω ημιεπίσημων συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και ΡΚΚ-Οτζαλάν!
Όσον αφορά την Ελλάδα, αντί να διακινούνται σενάρια -που δεν έχουν λογική βάση- για εξαγωγή της κρίσης από την κυβέρνηση Ερντογάν μέσω ενός επεισοδίου με την Ελλάδα, καλό είναι να δούμε την όντως σοφή στάση που ακολουθούν προαναφερθέντες παράγοντες στο ζήτημα αυτό! Για να δικαιολογήσουμε το «δεν έχουν λογική βάση» τα σενάρια περί εξαγωγής κρίσης, να σημειώσουμε ότι κάτι τέτοιο μάλλον θα αποδυνάμωνε παρά θα ενίσχυε την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού θα αποτελούσε κάτι σαν «φιλί της ζωής» στο στρατιωτικό κατεστημένο, ο ρόλος του οποίου θα αναδεικνυόταν και θα ενισχυόταν από μια στρατιωτική κρίση με την Ελλάδα! Πάντως, αν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι στο ζήτημα αυτό, πιο πιθανό είναι να γίνει μια καθαρή προβοκάτσια από τους στρατιωτικούς, για να πλήξουν τον Ερντογάν, παρά κάτι από την κυβέρνησή του. Από την πλευρά μας, δίνουμε ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς να έχει «ουρά» που θα φθάνει πέραν του Ατλαντικού!
Τέλος, να αναφερθούμε στις εσωτερικές διεργασίες που γίνονται στην Τουρκία, με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που συνεχίζονται για έβδομη μέρα (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο). Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός λαός συμμετέχει σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν έχουν σχεδιαστεί από τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους (εξαιροούνται οι συνδικαλιστικού χαρακτήρα). Με άλλα λόγια, είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κοινωνία γεύεται τους καρπούς της δημοκρατίας, που μόνο κατ’ όνομα υπήρχε στην Τουρκική Δημοκρατία από το 1923 μέχρι σήμερα. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να σημειώσουμε, είναι ότι οι διαδηλωτές δείχνουν αξιοσημείωτη ωριμότητα, δεν κάνουν βανδαλισμούς και παραμένουν για μέρες στις πλατείες. Για το πρώτο, καλόν είναι να προβληματιστούν οι Έλληνες «δημοκράτες», για το δεύτερο, δίνουμε την παρακάτω εξήγηση: Οι Τούρκοι δημοκράτες δεν έχουν κάποιο κόμμα ή φορέα για να εκφραστούν μέσω αυτού και δίνουν οι ίδιοι το παρών, ακηδεμόνευτα, καλύπτοντας αυτό το κενό, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ιδέες τους.
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για την Τουρκία;
Πρώτον, ο Ερντογάν, γιατί αυτό επέβαλαν οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και η πολιτική επιβίωση η δική του και του κόμματός του, αποδυνάμωσε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κεμαλικού βαθέος κράτους και έκανε κάποια βήματα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού της χώρας, βήματα και διαρθρωτικές αλλαγές που επηρέασαν την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά των Τούρκων και κυρίως της νεολαίας. Με άλλα λόγια, οι αλλαγές αυτές δημιούργησαν το πρόπλασμα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, η οποία αντιστέκεται στις απόπειρες αυταρχικοποίησης και συντηρητικοποίησης που επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν, είτε λόγω της ισλαμικής ατζέντας, είτε λόγω δικών του πολιτικών σχεδιασμών.
Αυτή η νέα κοινωνία, φαίνεται ότι δεν ανέχεται τη διαφθορά και τη δημιουργία ενός απολυταρχικού μηχανισμού εξουσίας, αποδεικτικό στοιχείο του οποίου είναι οι πιγκουίνοι του CNN TURK, τη στιγμή που το μητρικό κανάλι έδειχνε τις διαμαρτυρίες και την εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ!
Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν, ακριβώς γιατί δεν πίστεψε αλλά χρησιμοποίησε τη δημοκρατία, για να εξουδετερώσει τους στρατηγούς και τους κεμαλιστές, γίνεται τώρα θύμα των επιλογών του, αφού η δημοκρατία, την οποία όταν τον συνέφερε τη χρησιμοποίησε και τώρα επιχειρεί να περιορίσει, τον εκδικείται!
Δεύτερον, τα γεγονότα που είδαμε να εξελίσσονται όλες αυτές τις μέρες, έφεραν στην επιφάνεια τις ενδογενείς αδυναμίες της Τουρκίας και σε κάθε περίπτωση αποδυνάμωσαν την κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό, ενώ σκίασαν και την «απαστράπτουσα» διεθνή εικόνα της Τουρκίας. Όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι εξισορροπούν κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση, λόγω της δεινής θέσης που βρέθηκαν Κύπρος και Ελλάδα, στη διαχείριση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο μέτωπο Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη.
Τρίτον και τελευταίο, η Τουρκία, με τα γεγονότα του Ταξίμ, παίρνει μια σημαντική «στροφή» στην ιστορία. Το επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα της επιτρέψουν να εξελιχτεί σε μια φυσιολογική χώρα και κοινωνία ή αν θα ακολουθήσει το δρόμο που οδηγεί στο ισλαμικό σουνιτικό σκοτάδι, που όχι μόνο δεν αρνείτα αλλά καθαγιάζει το αμαρτωλό της παρελθόν, όπως οι σφαγές και οι γενοκτονίες Αλεβιτών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων!

κυριακάτικη δημοκρατία

11 σχόλια:

  1. Όσον αφορά τους βανδαλισμούς στην Αθήνα, νομίζω πως η απάντηση είναι πολύ απλή, αφού όλα αυτά γίνονται από οργανωμένες ομάδες, τις οποίες τουλάχιστον ανέχεται η υπάρχουσα εξουσία και οι οποίες δρουν τουλάχιστον εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΟ. ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ. ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΜΠΟΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ.
    ΓΙΑ ΕΔΩ.\, ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΩ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΧΘΡΟΙ.
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο μόνο που διαφωνώ είναι ότι πρόκειται για αυθόρμητη πρωτοβουλία των πολιτών.

    Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ ξεκίνησε η περιπέτεια αυτή για τον Ερντογάν,η οποία θεωρώ ότι θα συνεχιστεί μέχρις ότου πειστεί να πραγματοποιήσει το άλμα στο κενό(εμπλοκή στη Συρία) που του ζητάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα αίτια πρέπει να προστεθούν και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και οι σοβαρές συνέπειες τους στον κοινωνικό ιστό αναφέρομαι τόσο στην ανεργία όσο και στην μείωση της αγοραστικής δύναμης Η γεωγραφία των κινητοποιήσεων αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα επ αυτού.

    Το γεγονός ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτές δεν είναι κατευθυνόμενες οι εκδηλώσεις αυτές δεν ευσταθεί γιατί ναι μέν δεν συμμετέχουν κόμματα αλλά συμμετέχουν φορείς οι οποίοι και αποτελούν βραχίονα άσκησης της πολιτικής κομμάτων όπως λ.χ. το Ρεπουμπλικανικό

    Η στάση του Εξωτερικού παράγοντα είναι πιο σύνθετη απο όσο προβάλλεται.Δύο άρθρα του Κου Ελλις στην Καθημερινή και του Κου.Πάνου Χαρίτου στην Αυγή δείχνουν το μέγεθος της απογοήτευσης των ΗΠΑ απο την στάση Ερντογάν. Κατά το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ εκκωφαντική ήταν η σιωπή των Αμερικανικών μέσων Ενημέρωσης.Τα φώτα της δημοσιότητας δεν άφησαν την Ελληνική πολιτική σκέψη να το επισημάνει και τούτο γιατί πάντα σύρεται από το στοιχείο του εντυπωσιασμού που υπέκρυπτε η υποδοχή με προεδρικές τιμές. .Σκεφτείτε πως η αυτοκρατορική πομπή κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Αφρική δεν επηρέασε διόλου τους Τούρκους διαδηλωτές ώς παγίδευσε νού και ματιά Ελληνων αναλυτών Κατέρρευσε το μοντέλο εξαγωγής προς τις Αραβικές και Ισλαμικές χώρες .Ενα μοντέλο δεν δύναται να εξαχθεί όταν αδυνατεί να στεριώσει στην χώρα που γεννιέται.Το κλείσιμο του ματιού των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στο soft islam ο Ταγίπ Ερντογάν το μετέφρασε σε Ελέω Θεού Ηγεμονία.Ασκώντας μια πολυδαίδαλη και πολύπλοκη πολιτική σε εσωτερικό και εξωτερικό απλά εξυπηρετούσε τα προσωπικά του σχέδια μέσα απο πρακτικές που στόχευαν στην αύξηση του ηγεμονικού ρόλου της Τουρκίας.Αυτό δεν θα περάσει διόλου απαρατήρητο καθώς η Αραβική Άνοιξη επέτυχε τον πρώτο της στόχο της αυτόν της ανατροπής καθεστώτων αυταρχικών απέτυχε στον δεύτερο εγκαθίδρυσε εξίσου καταπιεστικά ισλαμικά καθεστώτα. Η ισλαμική ατζέντα των ΗΠΑ στοχεύε στο να υπερκεραστεί ο σκόπελος αυτός προβάλλοντας την Τουρκία ως μοντέλο μουσουλμανικής, μεν, δυτικότροπης, δε, χώρας.


    Λανθασμένα ο αρθρογράφος δεν λαμβάνει υπόψιν του ότι το AKP διαθέτει ένα ισχυρότατο δίδυμο το οποίο και μπορεί να συνεχίσει την πολιτική του Κόμματος και το οποίο χαίρει εκτίμησης σε πολλούς κύκλους.Αναφέρομαι στους Γκιούλ και Αρίντς οι οποίοι κια πιο μετριοπαθείς είναι και χαίρουν της εκτίμησης της Κοινότητας Γκουλέν Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, οι Κούρδοι υπέστησαν σοβαρή πολιτική ήττα καθως ξεπεράσθηκαν απο τις εξελίξεις.Οι συνομιλίες μπορεί να είναι ημιεπίσημες όμως επέφεραν την αποχώρηση του ΠΚΚ η οποία και είναι μη αναστρέψιμη.Η συνταγματική αναθεώρηση μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες και μαζί με αυτή και η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών των Κούρδων.Φυλακισμένοι παραμένει ο πολιτικός κορμός της KCK κάτι το οποίο δύσκολα θα επιτρέψει να επιτύχουν σοβαρά αποτελέσματα.Το ότι ο Οτζαλάν έχει περιέλθει σε τρίτη μοίρα πίσω απο Μπαρζανί και Ταλαμπανί είναι οφθαλμοφανέστατο. Το ότι το Κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας το διαχειρίζεται ο Μπαρζανί-καθεστώς εφάμιλλο του Ερντογάν- του οποίου η δυναστεία πολλά έχει προσφέρει στο Κουρδικό κίνημα όμως δεν κρίνεται και ιδιαίτερα δημοκρατικό ώς και ηθικά και πολιτικά έντιμο

    Οσον αφορά την Ελλάδα θα πρέπει μια και καλή να συγκεντρωθεί στην δική της προσπάθεια ανέλιξης, να πάψει να παρέχει ζωτικό χώρο σε κάθε στοιχείο που βλέπει το δημοκρατικό της σύστημα ως χώρο προαγωγής και παραγωγής πολιτικών εξωγενών,Οι εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν το γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής , επηρεάζουν και το οικονομικό deal ως αναπτύσσεται.Η Τουρκία ξαναμπαίνει σε κύκλο εσωστρέφειας εμείς πασχίζουμε να γίνουμε εξωστρεφείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τον χρειάζονται,ακόμη και οι Κούρδοι,και θεωρεί ότι δεν θα τολμήσουν να τον ρίξουν,αλλά απο εκεί αντλεί το θράσος χιλίων πιθήκων που έχει.

    Πιστεύω ότι στο επόμενο βήμα,μετά τις κινητοποιήσεις,θα επιχειρηθεί η πρόκληση διχασμού στην Τουρκική ηγεσία ανάμεσα σε Νταβούτογλου,Ερντογάν και Γκιούλ.

    Μέχρι σήμερα,ο Ερντογάν και οι δημιουργοί του εκμεταλεύονταν επιτυχημένα ο ένας τον άλλο,μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να συγκρουστούν τα συμφέροντα των δύο.

    Αν οι ξένοι δημιουργοί του θεωρήσουν ότι έπαψε να είναι χρήσιμος,πόσο μάλλον επικίνδυνος,θα είναι θέμα χρόνου το άδοξο τέλος του,όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

    ΥΓ
    Οι χαρακτηρισμοί του χότζα Γκιουλέν προς τους διαδηλωτές θυμίζουν πολύ τις τελευταίες φραστικές επιθέσεις του μακαρίτη πλέον Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των εξεγερμένων της Λιβύης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "..κάτι τέτοιο μάλλον θα αποδυνάμωνε παρά θα ενίσχυε την κυβέρνηση Ερντογάν.."

    ΟΧΙ ΑΝ ΗΤΤΟΥΝΤΟ ή ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΝ ΩΣ ΗΤΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες και σχολιαστές του Ινφογνώμωνα,
    ο συγγραφέας του άρθρου που την εγκυρότητα των εκτιμήσεών του την αντλεί από χρόνια εμπειρίας και πηγές από την καρδιά των εξελίξεων, μας ενημερώνει ότι το κίνημα στην τουρκία είναι ακηδεμόνευτο. Παρ' όλα αυτά ορισμένοι από εμάς εξακολουθούν να ψάχνουν ξένο δάκτυλο. Δεν είναι όμως ο Συριζα που υποκινεί αυτά τα γεγονότα, ούτε η CIΑ. Αν παρεμβαίνει η Αμερική, δεν το κάνει τώρα με πράκτορες, το κάνει χρόνια τώρα με το Hollywood και το CNNInternational.

    Μεγαλύτερη σημασία θα είχε, κατά την άποψή μου, να διαπιστώσουμε τις διαθέσεις του κόσμου που εξεγείρεται στην τουρκία σχετικά με ζητήματα όπως η αναγνώριση της ιστορίας, η ισονομία των μειονοτήτων και η αποκατάσταση των ελευθεριών στη γείτονα, παρά να "αποκαλύψουμε" τον υποκινητή. Οι λόγοι που οι διαδηλωτές προβάλλουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, είναι ο αυταρχισμός και η ανελευθερία.
    Το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων που επιθυμούν να τοποθετήσουν στο Ταξιμ δεν είναι ιδέα της CIA. Αντίθετα ο Συριζα, ως παράδειγμα και πρότυπο για ορισμένους από τους τούρκους διαδηλωτές, θα μπορούσε να ασκήσει θετική επιρροή σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχεις χάσει επεισόδια του Εργου Σουλειμάν-ειδικός συνεργάτης-.Ως επίσης και αγνοείς βασικες παραμέτρους της Τουρκικής Κοινωνίας.Τα περί ΣΥΡΙΖΑ και CIA εκτός θέματος.Οσο για τις "διαθέσεις" του κόσμου θα πάρει χρόνια να τις διαπιστώσεις και δεν είανι μόνο αυτές που αναφέρεις στην Τουρκία τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, βασική αρχή αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με το Αντικείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστο, όσον αφορά την παρατήρησή σου στο πρώτο σου σχόλιο, σχετικά με τον αυθορμητισμό της εξέγερσης.
    Νομίζω ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυθόρμητη εκεί.
    Οι άνθρωποι βλέπουν, ακούνε και ανησυχούν.
    Κάποια στιγμή αποφασίζουν να αντιδράσουν.
    Κάποιοι κάνουν την αρχή και οι άλλοι ακολουθούν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς Ελίνα,η ψυχολογία των μαζών,η χειραγώγηση και η κατεύθυνση τους είναι μια επιστήμη άτιμη και ύπουλη,την οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά μέχρι στιγμής.

    Ένα παραπάνω,η χρονική συγκυρία είναι που δεν μου επιτρέπει να πιστέψω ότι ξέσπασε τυχαία μια τέτοια ''φωτιά'' στα μπατζάκια του Ερντογάν.

    Πιο πιθανό θεωρώ ότι έψαχναν για μια τυχαία σπίθα για να ρίξουν αρκετή βενζίνη απο πάνω.

    Όπως και όταν κάηκε η μισή Ελλάδα πρίν λίγα χρόνια. Το γεγονός ότι οι κρατικοί μηχανισμοί είχαν τα μαύρα τους τα χάλια δεν αποκλείει ότι κάποιος έβαλε τις ψωτιές, εκμεταλευόμενος υπαρκτές αδυναμίες.

    Έτσι και στην Τουρκία,βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Βρήκαν λοιπόν μια κοινωνία με πολλά προβλήματα,τα οποία έχουν σκιαγραφήσει,και τα εκμεταλεύονται μέσω της χειραγώγησης των πολιτών αυτών.

    Πως ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρήστο, ρεαλιστικά όλα αυτά όντως. Ομως και η χειραγώγηση της ψυχολογίας των μαζών, ως ένα σημείο φτάνει.
    Δεν μπορεί όμως ποτέ να λειτουργήσει αναίτια, ούτε να ανάψει τόσο εύκολα.
    Βασική προυπόθεση είναι να υπάρχουν αιτίες που έχουν κάνει τον κόσμο να βράζει. Θα μου πείς, πολλά μπορούν και να κατασκευαστούν, όπως και να επηρεάσουν τις μάζες.
    Ομως ποτέ δεν θα υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.
    Αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, στοχεύουν στα σαθρά σημεία.
    Σκοπός είναι να μη δίνεται λαβή, γιατί αν δίνεται, τα συμφέροντα περιμένουν να τη χρησιμοποιήσουν αμέσως.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.