8/6/13

«Πόλεμος» στις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις πολιτών

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ από την NSA και άλλες κυβερνητικές παρουσίες συνεχίζονται, με δημοσιεύματα της Washington Post και του Guardian να κάνουν λόγο για το πρόγραμμα PRISM, επικαλούμενα απόρρητα έγγραφα.
Όπως αναφέρεται σχετικά, τόσο η NSA όσο και το FBI έχουν πρόσβαση στους κεντρικούς servers εννέα εταιρειών του χώρου του Ίντερνετ στις ΗΠΑ, κάτι που τους επιτρέπει να παρακολουθούν συνομιλίες μέσω ήχου και βίντεο, φωτογραφίες, e-mails, έγγραφα και αρχεία συνδέσεων, με στόχο την παρακολούθηση ξένων στόχων. Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στο πρόγραμμα παρακολούθησης άνευ εντάλματος του 2007 της κυβέρνησης Μπους. Όπως αναφέρει η Washington Post, στις εταιρείες που κατονομάζονται στο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται η Microsoft, η Yahoo, η Google, η Facebook, η PalTalk, η AOL, το Skype, το YouTube και η Apple.
Η Google ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της. Η Microsoft, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».  Ωστόσο, κατά την Washington Post, η εν λόγω εταιρεία ήταν η πρώτη που συνεργάστηκε με το PRISM. Σε αντίστοιχες αρνήσεις έχουν προχωρήσει επίσης η Apple, η Yahoo και η Facebook. Επίσης, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, στη λίστα πρόκειται πιθανώς να εισέλθει σύντομα και το Dropbox.
Το PRISM φαίνεται να αποτελεί τον «κληρονόμο» της «παράδοσης» συνεργασίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με 100 «έμπιστες» εταιρείες κατά τη δεκαετία του 1970. Η NSA χαρακτήριζε τον ευρύτερο τομέα ως Special Source Operations, και το PRISM φαίνεται να κατατάσσεται εκεί. Η ουσία του είναι ότι, μέσω του PRISM, παρέχεται στην υπηρεσία η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών χωρίς πρώτα να απαιτείται δικαστική εντολή/ ένταλμα και σχετικό αίτημα προς την εκάστοτε εταιρεία. Φαίνεται πως στήθηκε έχοντας κατά νου το να «προσπεραστούν» τα μειονεκτήματα των ενταλμάτων της FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) όσον αφορά την παρακολούθηση ξένων πολιτών που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Το FBI φαίνεται να λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας.
Το όλο πρόγραμμα φαίνεται να διεξάγεται παράλληλα με ένα άλλο πρόγραμμα, υπό την κωδική ονομασία BLARNEY, που συλλέγει metadata- πληροφορίες τεχνικής φύσης σχετικά με το traffic και δικτυωμένες συσκευές.
Αντιδράσεις από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης
REUTERS
Ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως οι διαρροές στις δύο εφημερίδες απειλούν την εθνική ασφάλεια. Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν "μια εν δυνάμει απειλή για τη δυνατότητά μας να εντοπίζουμε και να απαντούμε στους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα μας", γράφει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διέψευσε ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς πολίτες ή πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της κυβέρνησης Ομπάμα που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Επίσης, χωρίς να επιβεβαιώσει επισήμως την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, διαβεβαίωσε ότι είναι απαραίτητο για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. "Η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα του προέδρου είναι η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οφείλουμε να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε τις απειλές που δημιουργούνται από τους τρομοκράτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Το σύστημα επέτρεψε να αποφευχθεί "μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση" στις ΗΠΑ "αυτά τα τελευταία χρόνια", διαβεβαίωσε μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς.
Οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες στους σέρβερ της NSA, εξήγησαν άλλοι κοινοβουλευτικοί, αλλά δεν αναλύονται παρά μόνον όταν υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες.
"Αν ένας αριθμός αντιστοιχεί σ'ένα τρομοκρατικό αριθμό ο οποίος καλείται από ένα αμερικανικό αριθμό (...) τότε μπορεί να επισημανθεί και μπορούν να ζητήσουν μια δικαστική εντολή για να προχωρήσουν μακρύτερα σ' αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση", διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάξμπι Τσάμπλις, ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας.
Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν συγκεκριμενοποιήσει τους χειρότερους φόβους των υποστηρικτών των ατομικών ελευθεριών, που προσπαθούν να ρίξουν φως στη χρήση από την κυβέρνηση της Patriot Act, ο οποίος ψηφίσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
"Αυτό υπερβαίνει τον Όργουελ", κατήγγειλε ο Τζαμίλ Τζάφερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), επικαλούμενος το "1984" του Τζορτζ Όργουελ.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Σιγά μην άφηναν τέτοια "εργαλεία" αναξιοποίητα.Full speed για το 666.Ωρα καλή,λεβεντόπαιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.