29/6/13

Ελληνική γλώσσα και κυπριακή διάλεκτος

Προκαλεί ερωτήματα και δημιουργεί προβληματισμό η νεοφανής προσπάθεια ορισμένων κύκλων και μεμονομένων ατόμων, να φέρνουν σε σύγκρουση και αντιπαράθεση την ελληνική γλώσσα και την κυπριακή διάλεκτο
Η ελληνική γλώσσα διατηρήθηκε αλώβητη σε όλη τη μακραίωνη ιστορία τής Κύπρου ως προσδιοριστικό στοιχείο της ελληνικότητας της Μεγαλονήσου, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρισχιλιετούς πορείας της και εις πείσμαν των κατά καιρούς κατακτητών της. Ταυτόχρονα κρατήθηκε και η κυπριακή διάλεκτος ως η τοπολαλιά των κατοίκων της με όλα εκείνα τα αρχέγονα ομηρικά στοιχεία, που συντήρησε και διατήρησε μέσα από αιώνες δουλείας και σκλαβιάς. Ο δημόσιος διάλογος, η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, ο γραπτός και ο προφορικός λόγος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχαν πάντα ως γλωσσικό εργαλείο επικοινωνίας την καθομιλουμένη Ελληνική, ενώ στον καθημερινό βίο και στη ζωή των Ελλήνων της Κύπρου δέσποζε η κυπριακή διάλεκτος. Αυτή η θαυμάσια και αρμονική σύζευξη γλώσσας και διαλέκτου διατηρήθηκε εκατοντάδες χρόνια, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συνεπώς, προκαλεί ερωτήματα και δημιουργεί προβληματισμό η νεοφανής προσπάθεια ορισμένων κύκλων και μεμονομένων ατόμων να φέρνουν σε σύγκρουση και αντιπαράθεση την ελληνική γλώσσα και την κυπριακή διάλεκτο και να προσπαθούν να επιβάλουν τη δεύτερη επί της πρώτης.
Ο δημόσιος διάλογος 
Στον δημόσιο διάλογο, μερίδα των πολιτικών μας χρησιμοποιούν την κυπριακή διάλεκτο, θεωρώντας πως έτσι ευρίσκονται πιο κοντά στον λαό και νομίζοντας πως με τον τρόπο αυτό δημιουργούν λαϊκό προφίλ. Αλλά απλώς λαϊκίζουν και μετατρέπονται σε φτηνούς δημαγωγούς. Στα σχολεία, η γλωσσική επικοινωνία καθηγητών και δασκάλων με τους μαθητές διεξάγεται -όπως πληροφορούμαι- αποκλειστικά και μόνο στην κυπριακή διάλεκτο. Και το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι η γλωσσική πενία και πτώχευση των μαθητών μας, αφού αποστερούνται του αστείρευτου γλωσσικού πλούτου της ελληνικής γλώσσας και συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην ανεπάρκεια σε σχέση με την ορθή χρήση της γλώσσας των Πανελλήνων.
Στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα περίεργα και μιξοβάρβαρα στοιχεία εκτοπίζουν ολοένα και περισσότερο την καθομιλουμένη ελληνική αλλά και την ίδια την κυπριακή διάλεκτο και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός διάλογος έχει μετατραπεί σε ένα κακόγουστο και γλωσσικά κατακρεουργημένο κυπριώτικο σκετς. Πληθώρα φτηνών και εξεζητημένων τηλεοπτικών σειρών, στις οποίες νεαροί ερασιτέχνες ενσαρκώνουν δήθεν τον σύγχρονο Κύπριο και απεικονίζουν δήθεν την κυπριακή πραγματικότητα, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τον εξευτελισμό και τη γελοιοποίηση της κυπριακής κοινωνίας και την υποβάθμιση του Κύπριου πολίτη. Αν αυτοί οι κύκλοι αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί τους θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν τη δημιουργία και την εμπέδωση της κυπριακής συνείδησης και οδηγούν τα πράγματα προς τον αφελληνισμό ή την απάμβλυνση της μακραίωνης ελληνικής συνείδησης των Κυπρίων, πλανώνται πλάνην οικτράν. Γιατί το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι την πνευματική μας οπισθοδρόμηση, τον ηθικό ξεπεσμό μας και την πολιτισμική και πολιτιστική μας εξαθλίωση.
Μπορούμε να διδάξουμε τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο μαζί με τον Βασίλη Μιχαηλίδη, τον Δημήτρη Λιπέρτη, τον Κώστα Μόντη και να εμπλουτίσουμε τις ψυχές μας και το πνεύμα μας με όλους αυτούς τους γλωσσικούς και πνευματικούς θησαυρούς. Σ’ αυτήν την προσπάθεια έχουν ρόλο και λόγο πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, οι πνευματικοί άνθρωποι της Πατρίδας μας, οι καθηγητές, δάσκαλοι και εκπαιδευτικές μας οργανώσεις, οι Σύνδεσμοι Γονέων και οι άρχοντες των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και πρωτίστως οι πολιτικοί μας ταγοί, οι οποίοι τηρούν συλλήβδην εγκληματική σιωπή και συντηρούν με την αδράνειά τους τον γλωσσικό και πνευματικό ξεπεσμό μας. Κρίμα!
Υ.Γ.: Μερικές από τις πρόσφατες γραπτές διατυπώσεις στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων είναι: «στη προεδρία», «για να υπάρξη διαρκή λύσις», «επυκύνδυνα υπωστατικά», «αφέμαξη των ταμίων», «τους επικεφαλή των ομάδων» κ.τ.λ.
Αντί, λοιπόν, τα τηλεοπτικά μας κανάλια και κυρίως η κρατική τηλεόραση να προσπαθήσουν μέσα από τηλεοπτικά παιγνίδια να μας εξηγήσουν τι σημαίνει «το αρνίν πασίν βακλέτικον», «το κοκκαλούιν του πουπούξιου» και το «σιάμισιη», ας δημιουργήσουν προγράμματα για να μάθουν οι νέοι μας να μιλούν και να γράφουν σωστά τιμώντας τόσο τη γλώσσα τους, αλλά κυρίως τους εαυτούς τους!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΡΦΙΤΗΣ
Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
    -Κανένας δεν απειλεί την κυπριακή διάλεκτο / http://alithia.com.cy

    ..Το μυστικό, λοιπόν, της γέννησης και της καθιέρωσης των κοινών γλωσσικών μορφών και της βαθμιαίας εξαφάνισης ή αφομοίωσης των διαλέκτων κρύβεται στην κοινωνία και στις ανάγκες της και στους νόμους της γλωσσικής εξέλιξης που δεν υπακούουν σε απειλές σε ντικτάτ και σε σχεδιασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.