9/6/13

Σαουδάραβας μήνυσε το Forbes επειδή... τον παρουσίασε φτωχότερο

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μπιν Ταλάλ μήνυσε το περιοδικό Forbes γιατί τον. . . δυσφήμισε, παρουσιάζοντάς τον φτωχότερο κατά 10 δισ. δολάρια.

Ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ υπέβαλε μήνυση σε βάρος του περιοδικού Forbes υποστηρίζοντας ότι τον δυσφήμισε όταν έγραψε ότι η περιουσία του ανέρχεται μόνο στα. . . 20 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στην πραγματικότητα πλησιάζει τα 30 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν ο πρίγκιπας χαρακτηρίζει λανθασμένη και προκατειλημμένη απέναντι στους μεσανατολίτες επιχειρηματίες τη "λίστα" που δημοσιεύει κάθε χρόνο το περιοδικό με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Φέτος, στον κατάλογο αυτό ο εγγονός του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας και ανιψιός του βασιλιά Αμπντάλα βρίσκεται στην 26η θέση.

Αξιωματούχος δικαστηρίου του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι ο πρίγκιπας υπέβαλε μήνυση για δυσφήμιση σε βάρος του περιοδικού, του εκδότη Ράνταλ Λέιν και δύο δημοσιογράφων.

Μέσω της εταιρείας του, της Kingdom Holding Company, ο πρίγκιπας έχει αποκτήσει μεγάλο μέρος των μετοχών εταιρειών όπως οι Citigroup, News Corp και Apple Inc. Είναι επίσης ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης πολυτελών ξενοδοχείων, όπως το Plaza της Νέας Υόρκης, το Savoy του Λονδίνου και το George V του Παρισιού.

Φέτος το περιοδικό δημοσίευσε τον κατάλογο των πολυεκατομμυριούχων στις 4 Μαρτίου. Την επόμενη ημέρα η εταιρεία Kingdom Holding ανακοίνωσε ότι στη διαδικασία εκτίμησης της περιουσίας χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα στοιχεία, εκφράζοντας την υποψία ότι στόχος ήταν να ζημιωθούν οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής.

Το περιοδικό πάντως επέμεινε στις εκτιμήσεις του για την περιουσία του πρίγκιπα και στο τεύχος της 25ης Μαρτίου δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο "Ο πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ και η αξιοπερίεργη υπόθεση της Kingdom Holding". Στο κείμενο αναφέρονταν λεπτομέρειες για το πώς το περιοδικό κατέληξε στην εκτίμηση των 20 δισ. δολαρίων και επέκρινε την "έλλειψη διαφάνειας" εκ μέρους της εταιρείας του μπιν Ταλάλ.

Στο ίδιο άρθρο περιγράφονταν επίσης το παλάτι του μπιν Ταλάλ στο Ριάντ —ένα μέγαρο 420 δωματίων επενδεδυμένων με μάρμαρο— το ιδιωτικό αεροσκάφος του, ένα Μπόινγκ 747 που διαθέτει και θρόνο και το "εξοχικό" του στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και ένα τεχνητό μίνι Γκραν Κάνυον.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία εκδίκασης της μήνυσης.

e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.