17/6/13

Η Βρετανία παρακολουθούσε τις κλήσεις των συμμετεχόντων της G20 το 2009

Σε νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις προβαίνει δημοσίευμα της Guardian, υποστηρίζοντας ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιούσε «πρωτοποριακές τεχνολογίες» για να παρακολουθεί τις κλήσεις -και όχι μόνο- που πραγματοποιούνταν σε κρίσιμες διασκέψεις.
Η ηλεκτρονική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής της G20 το 2009 και αποσπούσε προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Η αποκάλυψη αυτή γίνεται λίγο πριν την συγκέντρωση της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.
Στους στόχους των Βρετανών ήταν να παρακολουθούν τους συμμάχους τους, όπως την Τουρκία και τη Νότια Αφρική, αναφέρει η Guardian. Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκαλύπτει πλέον όλα τα μυστικά της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ (η αντίστοιχη NSA της Βρετανίας) χρησιμοποιούσε «πρωτοποριακές τεχνολογίες συλλογής πληροφοριών» για να παρακολουθεί τις κλήσεις που πραγματοποιούνταν σε κρίσιμες διασκέψεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνόδου είχαν δημιουργηθεί αρχεία του ιστορικού των κλήσεων, τα οποία έπειτα παραδόθηκαν για επεξεργασία σε ειδικούς αναλυτές.
Οι αναλυτές λάμβαναν όλο το εικοσιτετράωρο αναφορές για τις κλήσεις που γίνονταν και η GCHQ είχε τα δικά της Ίντερνετ-καφέ, στα οποία πήγαιναν οι συμμετέχοντες για να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Η GCHQ είχε τη δυνατότηα να παρακολουθεί τα e-mail και να αποσπά τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους, λέει η Guardian.
Η Guardian -επικαλούμενη τα έγγραφα του Σνόουντεν- ανέφερε ότι η NSA έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να παρακολουθήσει τις συνομιλίες του τότε Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής. Τα τηλεφωνήματά του περνούσαν μέσω δορυφορικών συνδέσεων στη Μόσχα και έτσι οι Βρετανοί ενημέρωναν τους Αμερικανούς.
Πηγή: Guardian, CNN, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.