11/7/13

Η Κίνα προετοιμάζεται για εισβολή μεγάλης κλίμακας (2)

Βαλεντίνος Βασιλέσκου*, Réseau International  (Γαλλία)          (μτφ. Κριστιάν)
Η νέα αμερικανική στρατηγική στον Ειρηνικό
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN 77), καμάρι της αμερικανικής (και δυτικής) στρατιωτικής υπεροχής. Θα κινηθεί άραγε προς Άπω Ανατολή, για να επιβληθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία των χαρατσιών στους βάρβαρους Κινέζους;  (φώτο και υπότιτλος του ιστολογίου)
Από τη θεωρητική άποψη, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις τομείς έρευνας για την Κίνα:
Τομέας 1: Μέσο πρόσβασης στη Νότια Θάλασσα της Κίνας από τον Ινδικό Ωκεανό, με την ανάγκη  περάσματος μέσα από τα Στενά της Μάλακα .

Τομέας 2: Μέσο πρόσβασης στη Νότια Θάλασσα της Κίνας από τον Ειρηνικό Ωκεανό με την ανάγκη διάσχισης της θάλασσας του Sulu, της Θάλασσας Celebes (το νότιο της θάλασσας του Sulu) και του δίαυλου  Babuyan (μεταξύ του Βορρά των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν).

Τομέας 3: Μέσο πρόσβασης στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας από τον Ειρηνικό Ωκεανό με την ανάγκη περάσματος στα νότια από το χώρο ανάμεσα στο νησί της Ταϊβάν και του αρχιπέλαγους της Οκινάουα (Ryukyu ) και, στο βορά από την περιοχή μεταξύ του αρχιπελάγους της Οκινάουας και Kyushu (το νότιο άκρο της Ιαπωνίας). Η απόσταση μεταξύ Οκινάουας και Κιούσου είναι η ίδια με εκείνη που χωρίζει το νησί της Ταϊβάν με το αρχιπέλαγος της Οκινάουας (600 km).

Τομέας 4: Μέσο πρόσβαση στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας μέσω του χώρου μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Στον πρώτο τομέα, για το συντονισμό των αποστολών αναγνώρισης και εποπτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ρόλος-κλειδι έχει ανατεθεί στη Σιγκαπούρη για τον έλεγχο των Στενών της Μάλακα (η κύρια αρτηρία ανεφοδιασμού πετρελαίου της Κίνας από τις περιοχές του Περσικού Κόλπου). 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία με τη Σιγκαπούρη που τους επέτρεψε τη χρήση της ναυτικής βάσης στο Sembawang και της αεροπορικής βάσης στο Paya Lebar. 
Είναι πιθανό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν μια μονάδα αναγνωριστικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση για την παρακολούθηση του τομέα 1.

Στον δεύτερο τομέα, ο συντονισμός των αποστολών αναγνώρισης των Ηνωμένων Πολιτειών στις γραμμές εσωτερικής επικοινωνίας στην Νότια Θάλασσα της Κίνας μπορεί να εξασφαλιστεί από την αεροπορική βάση Andersen και τη ναυτική βάση της Γκουάμ (νησιά του αρχιπελάγους Mariana). 

Στον τρίτο τομέα για την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, η ίδια αποστολή θα ανατεθεί στην Οκινάουα.

Και τέλος, για τον τέταρτο τομέα, υπάρχει ήδη ο μηχανισμός παρακολούθησης και αναγνώρισης μέσω της Χερσονήσου Shandong και της ανατολικής ακτής της Κίνας που πραγματοποιείται από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, σε συνεργασία με τα στρατεύματα των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί και στις δύο χώρες.

Επιπλέον, τα ζευγάρια Ιαπωνία - Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα - Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν στην περιοχή αντι-πυραυλικά συστήματα και πύραυλους για τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που έχουν ενταχθεί σε μικτές ομάδες μάχης. 

Η 5η αεροπορική μεραρχία των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπλώνεται στην Ιαπωνία και περιλαμβάνει:
τη 18η αεροπορική μοιραρχία (4 μοίρες F-15C / D, KC-135R, E-3, HH-60G ) στην αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα, την 35ή μεραρχία (2 μοίρες F-16 Block 50 ) στη βάση Misawa, την 37η μεραρχία μεταφοράς ( 2 μοίρες C-130H, UH-1N, C-12 ) στη βάση Yokota και το Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Επιχειρήσεων 605 στο Yokota. 

Η 7η αεροπορική μεραρχία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα και περιλαμβάνει: την 51η μοιραρχία (2 μοίρες F-16 Block 40, Α-10 ) που βρίσκεται στη βάση του Οσάν, την 8η μεραρχία ( 2 μοίρες F-16 Block 40 ) που βρίσκεται στη βάση του Kunsan και το Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Επιχειρήσεων 607 στο Οσάν.

Ο νέος μηχανισμός συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (SRI-πληροφορίες-επιτήρηση- αναγνώριση) της USCOM περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων περισσοτέρων αμερικανικών αναγνωριστικών, βομβαρδιστικών αεροσκαφών και αεροπλάνων ηλεκτρονικού πολέμου.

Ανάπτυξη ενός μηχανισμού αναγνώρισης στον Ειρηνικό
Ο στρατός των ΗΠΑ είναι εξοπλισμένο με 16 αεροσκάφη στρατηγικής έρευνας και πληροφοριών E-8C. 
Το ενσωματωμένο ραντάρ τους έχει την ικανότητα να καλύψει χερσαία ή θαλάσσια περιοχή 50.000 τετ. χλμ. και να εντοπίσει 600 στόχους σε απόσταση 250 χλμ.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αεροσκάφος E-8C  στον Ειρηνικό, όλα ανήκουν στην 461η μοίρα αεροπορικού ελέγχου στη βάση του Robins στη Γεωργία, υπό της 9ης αεροπορικής μοιραρχίας υπεύθυνης για την άμυνα της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών .

31 αεροπλάνα RC-135, όλα προορισμένα για τη στρατηγική έρευνα, ανήκουν στο 55ό αεροπορικό σύνταγμα αναγνώρισης.
Μία μόνο από τις τρεις μοίρες RC-135 έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Kadena στην Ιαπωνία, όπου η αποστολή της είναι η αναγνώριση στον τομέα 4 (πρόσβαση στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ). 
Τα RC-135 χρησιμοποιούν  το MASINT ( measurement and signature intelligence ) και το AEELS ( Automated ELINT Emitter Locating System ), που ανακαλύπτει, προσδιορίζει και εντοπίζει κάθε σήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. 
Μια δεύτερη μοίρα RC-135 μπορεί μελλοντικά να ανατεθεί για την αναγνώριση στον τομέα 2.

Τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη (UAV), όλα τα 50 MQ-1C Grey Eagle, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ταχύτητα (200 χλμ./ώρα), πετώντας σε μέσο υψόμετρο και ακτίνα δράσης κάτω από τα 500 χιλιόμετρα, χωρίστηκαν στις αεροπορικές ταξιαρχίες της 1ης μεραρχίας πεζικού που αναπτύχτηκε στο Αφγανιστάν. 
360 άλλα MQ-1B Predator (με παρόμοια χαρακτηριστικά) διανεμήθηκαν ως εξής:
πέντε μοίρες στη σύνθεση του 432ου συντάγματος αναγνώρισης στη βάση του Creech, Νεβάδα, τρεις μοίρες στη βάση Holloman, Νέο Μεξικό και μια μοίρα της Εθνικής Φρουράς κάθε μίας στις παρακάτω πολιτείες: Τέξας, Φλώριδα, Βόρεια Ντακότα, Καλιφόρνια και Αριζόνα. 
Και οι δύο τύποι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να καταριφθούν από τους ΑΑ πυραύλους των κινέζικων πολεμικών πλοίων.
Περίπου 200 UAV στις δύο εκδόσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη Σιγκαπούρη, για την αναγνώριση στον τομέα 1, όπως και στους τομείς 3 και 4.

Τα 77 μη επανδρωμένα αεροπλάνα MQ-9 Reaper, με ταχύτητα 300 χλμ./ώρα, 7.500 μ υψόμετρο για την αναγνώριση και ακτίνα δράσης 900 χιλιομέτρων, έχουν ενσωματωθεί σε δύο μοίρες του 432ου  συντάγματος αναγνώρισης και δοκιμής της βάσης Creech, Νεβάδα, καθώς και μια εκπαιδευτική μοίρα, δύο μοίρες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και μια της Φρουράς στη βάση Holloman, Νέο Μεξικό. 
Τα περισσότερα από τα MQ-9 Reaper έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Τα 37 αεροσκάφη RQ-4A / B Global Hawk, με ταχύτητα 575 χλμ./ώρα, 12.000 μ υψομέτρου για την αναγνώριση και ακτίνα δράση 7.000 χιλιομέτρων, διανεμήθηκαν στο 9ο σύνταγμα της στρατηγικής έρευνας, στη βάση Beale, Καλιφόρνια. Εκτελούν καθημερινές πτήσεις αναγνώρισης σε μια έκταση 100.000 τετ. χλμ., και επομένως τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για κατασκοπεία του τεραστίου εδάφους της Ρωσίας. 
Το USPACOM αναγκάζεται να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) βασισμένο κυρίως στο RQ-4 Global Hawk. 
Αναμένεται ότι 18 RQ-4 Global Hawk θα αναπτυχθούν στη Χαβάη ή Γκουάμ και στην Ιαπωνία, για να ενταχθούν στους τομείς αναγνώρισης 2 και 3 για την παρακολούθηση των κινεζικών βάσεων του εξωτερικού που ανήκουν στο «κολιέ με τα μαργαριτάρια» ( βλ. ενότητα Ι ).

Στις 18 Αυγούστου 2009 δημιουργήθηκε  το 24ο σώμα (SRI -πληροφορίες-επιτήρηση- αναγνώριση), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Λάκλαντ, Τέξας. 
Μια από τις μονάδες που εντάχτηκαν ήταν το 48ο σύνταγμα, SRI, που εδρεύει στο Langley, Βιρτζίνια. 
Η μονάδα αποτελείται από επαγγελματίες της CIA, της NSA και είναι υπεύθυνη για το παγκόσμιο συντονισμό των ερευνητικών προσπαθειών SRI (συλλογή, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάδοση των πληροφοριών από όλες τις εναέριες πλατφόρμες: U- 2, RQ-4 Global Hawk, MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper). Καθοδηγεί τις εργασίες αποκρυπτογράφησης σε πραγματικό χρόνο.

Μια άλλη υποδεέστερη μονάδα, σε λειτουργικό επίπεδο, του 24ου σώματος SRI, είναι το 9ο αεροπορικό σύνταγμα Στρατηγικών Ερευνών της βάσης Beale, Καλιφόρνια. 
Οι 5η και η 99η μοίρες είναι εξοπλισμένες με 32 αεροσκάφη U-2 Dragonlady. 
Το απόσπασμα 2 αναπτύχθηκε στην Osan, Νότια Κορέα, για την αναγνώριση στον τομέα 4.
Αναμένεται ότι ένα απόσπασμα 10 αεροσκαφών U-2 θα πρέπει να διατεθούν στην Γκουάμ και να ενταχθούν στους τομείς 1, 2, 3 για την παρακολούθηση των κινεζικών βάσεων του εξωτερικού του «κινέζικού κολιέ με τα μαργαριτάρια».

Τέλος, το 432ο σύνταγμα αναγνώρισης UAV, επίσης υπό της 24ης μεραρχίας, εδρεύει στο Creech Air Force Base, Νεβάδα. 

Τα πιο πρόσφατα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού, ήτοι 18 RQ-170 Sentinel διανέμονται μέσα της 30ης  μοίρας δοκιμών στο ίδιο 432ο σύνταγμα. 
Αν και αόρατο για τα ραντάρ, ένα RQ-170 Sentinel συλλήφθηκε από το Ιράν, με υποκλοπή του συστήματος καθοδήγησης του οχήματος.
Αναμένεται ότι ένα απόσπασμα από οκτώ RQ-170 Sentinel θα εγκατασταθεί στην Ιαπωνία, για την παρακολούθηση των τομέων  2, 4, και ιδιαίτερα για στόχους σε βάθος σε ολόκληρη τη Κίνα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει 130 αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και ανθυποβρυχιακού πολέμου P-3C Orion, με ακτίνα δράσης 2.500 χιλιόμετρα.
Χωρίζονται σε 15 μοίρες από οκτώ αεροσκάφη. 
Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία διαθέτει ήδη 100 αεροσκάφη P-3C, τέσσερις αμερικανικές μοίρες έχουν τη βάση τους  στη Χαβάη. 
Δύο μοίρες P-3C Orion αναμένονται να αναπτυχθούν στην Ταϊβάν για να περιπολούν κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων, σε συνεργασία με τα υποβρύχια επίθεσης.

Δημιουργία ενός μηχανισμού βαρέως βομβαρδισμού
Ο αμερικανικός στόλος βαρέων βομβαρδιστικών αποτελείται από αεροσκάφη τύπου Β-1, Β-2 και Β-52. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 66 υπερηχητικά αεροσκάφη στρατηγικού βομβαρδισμού Β-1 Lancer, με ακτίνα δράσης 10.000 χιλιομέτρων, χωρισμένα σε δύο μοίρες στο 7ο σύνταγμα βομβαρδισμού στη βάση του Dyess, Τέξας, και σε δύο μοίρες στο 28ο σύνταγμα βομβαρδισμού στη βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα. 

19 υποηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, stealth (αόρατα), τα B-2A Spirit, σχηματίζοντας δύο μοίρες στο 509ο σύνταγμα βομβαρδισμού βρίσκονται στη βάση Whiteman στο Μισούρι. 
76 στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 H Stratofortress διανέμονται στο 2ο βομβαρδισμό σύνταγμα στη βάση Barksdale στη Λουιζιάνα και το 5ο σύνταγμα βομβαρδισμών στη βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα.

Από τότε που η Κίνα διαθέτει ένα στόλο από 120 υποηχητικά βαριά βομβαρδιστικά Xian H-6E/F/H, με ακτίνα δράσης περίπου 2.000 χιλιόμετρα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, προβλέπεται ότι 30 αεροσκάφη B-1 και 40 αεροσκάφη Β-52 θα αναπτυχθούν μόνιμα στη βάση Anderson στη Γκουάμ.

Δημιουργία ενός μηχανισμού παρεμβολών στην περιοχή του Ειρηνικού
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι εξοπλισμένη με 14 αεροσκάφη EC-130H Compass Call, για τις παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες, ραντάρ και συστήματα καθοδήγησης των όπλων. Όλα τα αεροσκάφη ανήκουν στο 55ο σύνταγμα στη βάση Davis-Monthan, Αριζόνα.

11 αεροσκάφη P-3 του Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν τροποποιηθεί για να γίνουν EP-3E ARIES II, δηλαδή πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου. Βρίσκονται στη βάση  Whidbey Island, Ουάσιγκτον. 
Έξι από αυτά μπορεί να μεταφερθούν στις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα. 
Η Ταϊβάν διαθέτει 12 αεροσκάφη EP-3E ARIES II και η Ιαπωνία 5.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει επίσης 96 αεροσκάφη παρεμβολών EA-18G Growler σε 13 μοίρες. 
Οι 10 μοίρες έχουν επιβιβαστεί στα 10 αεροπλανοφόρα του στόλου 
Μια μοίρα Η EA-18G λειτουργεί στην αεροπορική βάση Ατσούγκι στην Ιαπωνία, μια μικτή μοίρα (EA-18G και EA-6B) βρίσκεται στη βάση Mountain Home, Άινταχο και μια με EA-6B στην  Andrews Air Force Base, Washington DC.

Αναπροσαρμογή του μηχανισμού των στρατευμάτων ξηράς στον Ειρηνικό.
Στη Νότια Κορέα σταθμεύονται η 2η Μεραρχία Πεζικού, η 35η Ταξιαρχία AA άμυνας, η 511η Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων, στα πλαίσια του 8ου Αμερικανικού Στρατού (1/4 αυτού), με δυναμικό 19.700 στρατιώτες. 
Το δίκτυο αποθηκών του USPACOM για την αποθήκευση του εξοπλισμού, πυρομαχικών, καυσίμων και τροφίμων για το υπόλοιπο του 8ου Στρατού βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Η τρίτη εκστρατευτική δύναμη πεζοναυτών, που διαρθρώνεται γύρω από τρία σώματα πεζοναυτών (17.000 στρατιώτες) σταθμεύεται  σε αρκετούς στρατώνες στο νησί της Οκινάουα, στην Ιαπωνία. 

Οι αμερικανικές στρατολογημένες ένοπλες δυνάμεις στην Ιαπωνία είναι 35.000 άνδρες. 

Εκτός από αυτό το εκστρατευτικό σώμα, το USPACOM διαθέτει επιπλέον τη πρώτη εκστρατευτική δύναμη πεζοναυτών, σταθμευμένη  στο Camp Pendleton, Καλιφόρνια.
Αποτελείται από το 1ο σώμα ναυτικού πεζικού (τέσσερα συντάγματα πεζοναυτών, τρία τάγματα αναγνώρισης, ένα αμφίβιο τάγμα, ένα τάγμα αρμάτων και δύο τάγματα μηχανικού), το 3ο αεροπορικό σύνταγμα (3 μοίρες F/A-18D, 4  μοίρες AV-8B, 4 μοίρες V-22 Osprey και 4 μοίρες ελικόπτερων CH-53) και τρία συντάγματα λογιστικής. 
Είναι πιθανό ότι οι μονάδες του εκστρατευτικού σώματος 1, καθώς και άλλες μονάδες του αμερικανικού στρατού ξηράς θα μεταφερθούν στη Χαβάη και τη Γκουάμ, για να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης για επέμβαση.

Συμπεράσματα :
Αυτός ο τεράστιος ελιγμός δυνάμεων και μέσων θα οδηγήσει στη δημιουργία αεροπορικού, ναυτικού, χερσαίου μηχανισμού του USPACOM μόνο για το δυτικό μέρος του Ειρηνικού, με ένα δυναμικό πάνω από 500.000 άνδρες. Τα περισσότερα από αυτά τα στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στο USCENTCOM, υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. 

Όπως γνωρίζετε, για να κυβερνήσουν τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χωρίσει όλες τις ηπείρους σε αεροπορικά, ναυτικά και χερσαία κέντρα. 
Κατά την τελευταία δεκαετία το USCENTCOM μπόρεσε και ωφελήθηκε από το 70% του συνόλου του στρατιωτικού δυναμικού των ΗΠΑ για τις αμερικανικές στρατιωτικές περιπέτειες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις «Αραβικές ανοίξεις». 

Λόγω της αυξανόμενης απειλής που αποτελεί η Κίνα, φαίνεται ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα εξασθενήσουν.

Μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά:  Avic

 Βαλεντίνος Βασιλέσκου , είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, πρώην αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο του Otopeni, διπλωματούχος από το 1992 της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Βουκουρεστίου.


Γενική σημείωση (NB): Δεν διαθέτουμε διορθωτή(-τρια) και οι αναρτημένες δημοσιεύσεις (πάντα βιαστικές) περιέχουν λάθη, ορθογραφικά και συντακτικά. Προτιμάμε πάντα την ουσία παρά τη μορφή. Ευχαριστούμε για τη κατανόηση σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.