1/7/13

«Κόκκινη κάρτα» στον Μόρσι από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ

Στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, το πλήθος που συνέρρευσε εκεί από πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας, ήταν εφοδιασμένο με κόκκινες κάρτες «για τον πρόεδρο», που στηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι, αμφοτέρων των φύλων και όλων των ηλικιών, διαδήλωσαν σήμερα --στο Κάιρο και στην επαρχία--, κατά την πρώτη επέτειο της ανάδειξης στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, που οι διαδηλωτές κατηγόρησαν ότι κυβερνά προς όφελος αποκλειστικώς των ισλαμιστών, ζήτησαν να παραιτηθεί και ανακοίνωσαν ότι μέχρι τότε οι κινητοποιήσεις θα παραταθούν.
--Οι παρατηρητές δήλωσαν στο Γαλλικό πρακτορείο ότι «οι σημερινές είναι οι μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις αφότου στην αρχή του 2011 ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ».

Στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, το πλήθος που συνέρρευσε εκεί από πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας, ήταν εφοδιασμένο με κόκκινες κάρτες «για τον πρόεδρο», που στηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Αλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε αργότερα μέσα στην ημέρα και πλησίον του προεδρικού μέγαρου στο προάστιο της Ηλιούπολης, ενώ γίνονταν αντιληπτές οι πτήσεις των ελικοπτέρων των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής του Καΐρου.

--Ογκώδης καταγράφηκε η κινητοποίηση στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου, αλλά και στη Μενούφ και στη Μαχάλα ( που εκτείνεται πάνω στο δέλτα του Νείλου), καθώς επίσης στο Πορτ Σάιντ και στην πόλη του Σουέζ, πάνω στην ακτή της ομώνυμης διώρυγας.

Διαδήλωση έγινε σήμερα ακόμα και στην γενέτειρα του προέδρου της Αιγύπτου, που βρίσκεται βορειο-ανατολικά του Καΐρου, η Ζαγκαζίγκ.

Η συγκέντρωση πιστών οπαδών του Μόρσι, κοντά στο ίδιο το προεδρικό μέγαρο, κρίνεται από τους ίδιους παρατηρητές σαφώς ήσσων --σε παλμό και όγκο.

Αντιδρώντας στις ογκώδεις κινητοποιήσεις, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι « αποκλειστικά μέσω του διαλόγου θα επέλθει η συνεννόηση» και δήλωσε συνάμα έτοιμη « γιά να ξεκινήσει ο αληθινός εθνικός διάλογος».

Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, έχει χαρακτηρίσει ανάλογες πρωτοβουλίες του προέδρου κατά τις τελευταίες λίγες μέρες «επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Η ναυσιπλοΐα στη δώρυγα του Σουέζ προστατεύεται από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι εν μέσω των κινητοποιήσεων.

Στα πρατήρια καυσίμων και στα παντοπωλεία σχημτίζονται εσχάτως 'ουρές' και τα «νοικοκυριά» κάνουν προμήθειες, από φόβο για το ενδεχόμενο η οικονομική κατάσταση γενικώς να χειροτερέψει, η ανεργία να εκτιναχτεί και ο πληθωρισμός να γίνει πολύ υψηλός. Σήμερα αν και πρώτη εργάσιμη μέρα της βδομάδας παρέμειναν κλειστά τα γραφεία καθώς κι οι εγκαταστάσεις αρκετών μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως στο Κάιρο --για λόγους «προληπτικής ασφάλειας», όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.