14/7/13

Η Σφίγγα της Αιγύπτου κοιτάζει προς τη Συρία

MK Bhadrakumar, πρώην Πρέσβης της Ινδίας στη Τουρκία   (μτφ. Κριστιάν)
 ...υπάρχει ένα υπόβαθρο σε όλα αυτά, κάτι που έχουμε την τάση να ξεχνάμε...
Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η επίλυση του αιγυπτιακού παζλ θα μας πάει όλους στη Συρία. 
Σε ποιο βαθμό το πραξικόπημα του στρατού στην Αίγυπτο επαναξεκινά τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, ή, αντίθετα, αποτελεί το ίδιο η αρχή μιας τεκτονικής μετατόπισης σε ολόκληρη την περιοχή, που θα ξεδιπλωθεί με το χρόνο   -αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

Τα διαδοχικά γεγονότα  αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι μπορεί να πρόκειται για αυτή τη περίπτωση. Το σίγουρο είναι ότι, ακόμη και με τα πρότυπα της Μέσης Ανατολής, η περασμένη εβδομάδα υπήρξε εξαιρετική.

Υπήρξε μια ισχυρή έκφραση της υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στον Περσικό Κόλπο προς τον αιγυπτιακό στρατό, παρέχοντας την πολιτική βάση για μια βίαιη καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων από την χούντα, με επιπτώσεις για την «Αραβική Άνοιξη» στο σύνολό της.

Το άνοιγμα της Ρωσίας προς τη χούντα σε τέτοιο σημείο μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής στρατηγικής στη Συρία και του ρωσικού σκεπτικισμού  για την «Αραβική Άνοιξη».

Η απομόνωση του Κατάρ, της Τουρκία και του Ιράν από την περιφερειακή σκακιέρα αυξήθηκε όλη την περασμένη εβδομάδα, από τη χούντα στο Κάιρο που αρνείται στις χώρες αυτές τις διεκδικήσεις τους να είναι οι διαιτητές ή διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. 
Έτυχε επίσης να είναι και οι τρεις αυτές χώρες βαθιά εμπλεκόμενες στη συριακή κρίση.

Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα του Ισραήλ να δεχθεί τη ρωσική ειρήνη στα υψίπεδα του Γκολάν δεν θα μπορούσε να έρθει πάλι στην επιφάνεια αυτή την εβδομάδα, χωρίς τη συναίνεση   -ή ακόμα και έγκριση-   των ΗΠΑ και το timing των αλλαγών των επικεφαλής τόσο του κόμματος Μπάαθ στη Συρία, όσο και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση.

Υπάρχει ένα υπόβαθρο σε όλα αυτά, κάτι που έχουμε την τάση να ξεχνάμε μέσα στην κακοφωνία του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο    - η θριαμβευτική νίκη του Χασάν Ρουχανί στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν και η υπόσχεση μιας επικείμενης απόψυξης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν .

Ένα ορόσημο
Αν πρέπει να προσδιοριστεί ένα ορόσημο μέσα στη καταρρακτώδη ροή των γεγονότων στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής, θα πρέπει να είναι η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Σαουδική Αραβία στις 25 Ιουνίου, η οποία είχε ενσωματωθεί μέσα σε μια περιφερειακή περιοδεία στη Μέση Ανατολή ήταν μια διπλωματική πρωτοβουλία για τη Συρία.

Εκ των υστέρων, φαίνεται τώρα ότι το πραξικόπημα σε αργή κίνηση στην Αίγυπτο ήταν ήδη σε εξέλιξη εκείνη την εποχή στα τέλη Ιουνίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ήδη σε βαθιά διαβούλευση με τους στρατιωτικούς ηγέτες στο Κάιρο για μια πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο. 
Αναμφίβολα, οι συζητήσεις του Κέρι με τους Σαουδάραβες ηγέτες δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την καταιγίδα που ετοιμαζόταν στην Αίγυπτο.

Και, φυσικά, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους να συγχαρεί την ανατροπή της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στις 2 Ιουλίου - λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα που έλαβε χώρα - σαν η Ριάντ να το είχε προβλέψει εκ των προτέρων.
Και πάλι, ο ζήλος με τον οποίο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ταυτόχρονα ανακοίνωσαν την Τετάρτη ένα σχέδιο βοήθεις 8 δισ. δολαρίων προς την Αίγυπτο αφήνει να εννοηθεί ότι είχε συνταχθεί ένα σχέδιο σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον διάρρευσε στον Τύπο αμέσως μετά, ότι κι αυτή θα συνεχίσει την προγραμματισμένη παράδοση μαχητικών F-16 στο αιγυπτιακό στρατό, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τη στάση αναβλητικότητας της κυβέρνησης Ομπάμα, η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο ήταν το τελευταίο πράγμα στο μυαλό της.

Περιέργως, ένας άλλος περιφερειακός ηγέτης που γρήγορα καλωσόρισε   -παράλληλα με τον βασιλιά Αμπντάλα-  την ανατροπή της Αδελφότητας της εξουσίας στην Αίγυπτο ήταν ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ούτε και αυτό ήταν ένα μεμονωμένο τυχαίο περιστατικό.
Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Άσαντ ανακοίνωσε την αντικατάσταση του συνόλου της ηγεσίας του κόμματος Μπάαθ, ήτοι των 16 μελών που ήταν στην υψηλή διοίκηση από το 2005, για να ανοίξει ο δρόμος για νέο αίμα. 
Μια νέα γενιά ηγετών, μεταξύ των άλλων πρώην διπλωμάτες, προορίζεται να τους αντικαταστήσει. 
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τζιχάντ αλ-Λαχάμ και ο πρωθυπουργός Wael al-Halqi είναι ανάμεσα τους.

Σε συνέντευξη με τον εκπρόσωπο του κόμματος Μπάαθ, ο Άσαντ προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι ηγέτες είχαν απομακρυνθεί από την υψηλή διοίκηση, επειδή έκαναν λάθη κατά τη θητεία τους. 
«Όταν ένας ηγέτης δεν λύνει μια σειρά από λάθη, αυτός ο ηγέτης πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος», είπε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. 
Φυσικά, ο Άσαντ συνεχίζει ως γενικός γραμματέας του κόμματος, είναι ο μόνος ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος δεν έκανε κάποιο λάθος.

Στην ίδια συνέντευξη με το όργανο του κόμματος Μπάαθ, ο Άσαντ ανανέωσε επίσης την κριτική του για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ισχυριζόμενος ότι «επωφελούνται από τη θρησκεία και να τη χρησιμοποιούν σαν μάσκα... και νομίζουν ότι αν δεν συμφωνείτε μαζί τους πολιτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε από τη πλευρά του Θεού».

Ο Άσαντ επιδιώκει να μεταφέρει το μήνυμα στους ανθρώπους ότι είναι ευαίσθητος για τις ανησυχίες τους για τα κοινωνικά προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός και η επιδείνωση της δημόσιας ασφάλειας. 
Αλλά παραμένει το γεγονός ότι ενισχύει τον έλεγχο του πάνω στο κόμμα στην εξουσία σε μια στιγμή που η συριακή κατάσταση εξελίσσεται σε πολιτικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη το στρατιωτικό αδιέξοδο, και όλοι οι πρωταγωνιστές   -συριακή κυβέρνηση και στο εξωτερικό-  συμφωνούν για έναν αναπόφευκτο πολιτικό διαλόγο μέσα στους επόμενους μήνες.

Ομοίως, αυτό που πρέπει να σημειωθεί,  είναι ότι ο καθαρισμός του κόμματος Μπάαθ συμπίπτει με την αλλαγή στην ηγεσία του συριακού εθνικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης (CNS). 
Ο νέος πρόεδρος του SNC Ahmad Jarba είναι ένας Σαουδοαμερικανός  υποψηφίος και έχει τη φήμη ότι είναι αρχηγός φυλής με «κοσμικό πνεύμα».

Μετά την εκλογή του Jarba, ο Ghassan Hitto, πρώην πρωθυπουργός και επιχειρηματίας από την Αμερική, που είχε την υποστήριξη του Κατάρ, της Τουρκία και των Ηνωμένων Πολιτείων, όταν διορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, παρουσίασε την παραίτηση του.

Στην ουσία, οι αλλαγές στο SNC σημαίνουν   -όπως στην Αίγυπτο-   μια αύξηση επιρροής της Σαουδικής Αραβίας και την έκλειψη του καταροτουρκικού άξονα. 
Η επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο SNC έχει επίσης υποστεί μια οπισθοδρόμηση. Οφθαλμοφανές είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την άνοδο της σαουδικής επιρροής μέσα στο SNC   -όπως είναι η περίπτωση στην Αίγυπτο.

Ο θάνατος του ισλαμισμού
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ;
Εκμεταλλευόμενη το μήνυμα του Ραμαζανιού από τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον διάδοχο του θρόνου, τη Τετάρτη, η Σαουδική Αραβία λέει ότι «δεν θα επιτρέψει τη θρησκεία να εκμεταλλεύεται από τους εξτρεμιστές που εργάζονται μόνο για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, και που βλάψουν τη φήμη του Ισλάμ».
Το μήνυμα λέει ότι η Σαουδική Αραβία «με τη βοήθεια του Θεού, παραμένει ο υπερασπιστής του Ισλάμ ... και θα συνεχίσει σε μια κεντρώα μέτρια προσέγγιση».
Προφανώς, πρόκειται για αιχμές κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο σημερινό πλαίσιο της Αιγύπτου και της Συρίας, καθώς και κατά των μεγαλύτερων χρηματοδοτών του κινήματος στην περιοχή, ήτοι, το Κατάρ και η Τουρκία.

Αντίθετα, ο Άσαντ πρέπει να κρίνει πολύ ευχάριστο το μήνυμα του Ραμαζανιού του Σαουδάραβα βασιλιά. 
Δεν μπορεί παρά μόνο να μοιραστεί την σαουδαραβική άποψη (που μοιράζεται επίσης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία) ότι το φάσμα των ριζοσπαστών ισλαμιστών που στοιχειώνουν την τύχη της χώρας του είναι το κεντρικό ζήτημα σήμερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο αντιμάμαλος στην περιφερειακή πολιτική πέρασε απαρατήρητος στη Μόσχα, και ενθάρρυναν το Κρεμλίνο να μην χάσει χρόνο και να κάνει ένα άνοιγμα στην αιγυπτιακή χούντα. 
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη,
«Ελπίζουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες [από τη χούντα], οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ξεκινήσει ένα εθνικό διάλογο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να διεξαχθούν  ελεύθερες εκλογές, θα είναι επιτυχείς».

Ο Λαβρόφ αγνοήσει πολύ απλά ότι, ενώ μιλούσε, ήταν σε εξέλιξη μια βίαιη καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον αιγυπτιακό στρατό. Στη συνέχεια πρότεινε ότι θα μπορούσε να είναι το status quo μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου, και ότι από την άλλη πλευρά, η προτεραιότητα της Ρωσίας βρίσκεται στον αντίκτυπο των εξελίξεων στην Αίγυπτο για την περιφερειακή σταθερότητα και την πολιτική του ισλαμικού κόσμου. Ο Λαβρόφ είπε,

«Όσον αφορά τα σχέδια συνεργασίας [με την Αίγυπτο], τα σχέδια αυτά αποσκοπούν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών. Η εφαρμογή τους θα είναι επωφελής για τις δύο χώρες και τους λαούς τους.
Εμείς [Ρωσία] θέλουμε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα στην Αίγυπτο και σε όλη την περιοχή, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τις διεθνείς σχέσεις. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα κλειδί στην περιοχή. Η εξέλιξη των γεγονότων στην περιοχή και στον ισλαμικό κόσμο, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Αίγυπτο».

Πρόκειται για realpolitik σε αριστουργηματική μορφή.
Με άλλα λόγια, χωρίς κανένα σχόλιο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παρεμβολή στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου, ο Λαβρόφ ενημέρωσε την νέα ηγεσία στο Κάιρο, και όλα τα κράτη της περιοχής   - Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κατάρ, Τουρκία και το Ισραήλ, ιδίως-  και τη «διεθνής κοινότητα» στο σύνολό της ότι η Ρωσία απέχει πολύ από το να είναι δυσαρεστημένη με την τροπή των γεγονότων στην Αίγυπτο και τις πιθανές επιπτώσεις για την ασφάλεια και περιφερειακή σταθερότητα.

Στη θεωρία, η Μόσχα, η οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε μια βαθιά ριζωμένη καχυποψία προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, μπορεί να αισθανθεί τον άνεμο της ευνοϊκής αλλαγής κατάλληλο για την επιδίωξη των δικών της συμφερόντων και σε αρμονία με τις εκτιμήσεις της για την «αραβική άνοιξη».

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα του σαουδαραβικού κατεστημένου Al-Awsat Asarq ανέφερε την Τετάρτη ότι υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Λαβρόφ και της υπουργού του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι Δικαιοσύνης στην οποία ο τελευταίος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχθεί τους στρατιώτες των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων υπό τη σημαία του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν σε αντάλλαγμα για τη Μόσχα να διακόψει τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-300 στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να αντικαταστήσει τους 380 Αυστριακούς στρατιώτες παρατηρητές του ΟΗΕ στο Γκολάν το οποίο περιλαμβάνει 1.100 άνδρες.

Ούτε η Μόσχα ούτε το Τελ Αβίβ διέψευσαν τις πληροφορίες της σαουδαραβικής εφημερίδας. 
Αν είναι αλήθεια, όπως φαίνεται πιθανό, όχι μόνο είναι σε φάση με το ευρύ φάσμα των εξελίξεων που αναφέρονται παραπάνω, αλλά αποκαλύπτει, με πολύ δελεαστικό τρόπο, ένα νέο μοντέλο περιφερειακών ευθυγραμμίσεων που αφορούν το Ισραήλ και τη Συρία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να συμφωνήσουν   -κάτι αδιανόητο μέχρι τώρα.

Προφανώς, τα γεγονότα στην Αίγυπτο βρίσκουν όλο και περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τη Ρωσία στο ίδιο μήκος κύματος.
Όλοι αυτοί οι τέσσερις μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν ότι το επίμαχο πραξικόπημα στην Αίγυπτο θα μπορούσε να σταθεροποιήσει ενδεχομένως την κατάσταση στη χώρα, ακόμη και να ενισχύσει τη δημοκρατία.

Όλοι αυτοί οι πρωταγωνιστές συμφωνούν ότι το πολιτικό Ισλάμ αποδεδείχθηκε ο η ανεπιθύμητος αποδέκτης της «Αραβικής Άνοιξης».
Πράγματι, με αναλογία της Αιγύπτου, όπως προτείνεται από το μήνυμα του Ραμαζανιού του Σαουδάραβα βασιλιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έγκειται κυρίως στα ισλαμικά κινήματα στην περιοχή στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών της Συρίας.

Ως πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, ο Zalman Shoval συνόψισε σε ένα άρθρο με τίτλο «Νέα αυγή στο Νείλο» στην Jerusalem Post,

«Ζυγίζοντας όλα τα πράγματα, η ενδεχόμενη εξαφάνιση του ισλαμισμού ως κύρια πολιτική δύναμη, τουλάχιστον σε ορισμένα μέρη του αραβικού κόσμου, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο κοσμική συμπεριφορά, ρεαλιστική,  λιγότερο δογματική και μισαλλόδοξη στους γείτονές μας».

Συνολικά, η πάλη που μας περιμένει στην Αίγυπτο και οι στροφές που η κατάσταση στη Συρία είναι έτοιμη να πάρει τους επόμενους μήνες, έχουν όχι μόνο εκπληκτικές ομοιότητες, αλλά θα μπορούσαν να συνέονται μεταξύ τους.

Ο *MK Bhadrakumar υπηρέτησε ως διπλωμάτης καριέρας στο ινδικό υπουργείο εξωτερικών για πάνω από 29 χρόνια, με αξιώματα όπως του πρέσβη της Ινδίας στο Ουζμπεκιστάν (1995-1998) και στην Τουρκία (1998-2001).

Μετάφραση αγγικά-γαλλικά, avic
Αρχική πηγή: http://www.atimes.com/



2 σχόλια:

  1. Russian Military on Alert After Suspected Israeli Airstrike

    Read more at http://www.liveleak.com/view?i=4f4_1373768495#9pmFLz2pOTbvLwPo.99

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 13-07-14 Major anti government demonstration in Tel Aviv

    Read more at http://www.liveleak.com/view?i=546_1373759128#bVmY2KCCAPu6OZuK.99

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.