17/7/13

Αμερικανός ξύπνησε απ' το λήθαργο κι άρχισε να μιλάει... σουηδικά

Η ιστορία μυστηρίου του Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ
Ο 61χρονος Αμερικανός Μάικλ Τόμας Μπόουτραιτ έπαθε καθολική απώλεια μνήμης - κι άρχισε να μιλάει σουηδικά. Οπως αποδείχθηκε, παλιά είχε ζήσει για κάποια χρόνια στη Σουηδία.
Όταν η αστυνομία βρήκε στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έναν αναίσθητο άντρα μέσα σε ένα μοτέλ στη Καλιφόρνια, θεώρησε πως βρήκε τον αμερικανό πολίτη Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ, όνομα που ήταν γραμμένο στην ταυτότητα που έφερε πάνω του.
Όταν όμως ο άντρας ξαναβρήκε τις αισθήσεις του και κατάφερε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, μετά από μερικές ώρες, όχι μόνο δεν αντιδρούσε στο όνομα «Μάικλ» ή «Τόμας», αλλά δεν ήξερε καν τι έκανε στις ΗΠΑ. Το χειρότερο απ' όλα: δεν μιλούσε αγγλικά, αλλά σουηδικά!

Ο 61χρονος πρώην μηχανικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είπε στους αστυνομικούς - με τη βοήθεια ενός μεταφραστή - πως το όνομα του ειναι Γιόχαν Εκ και είναι Σουηδός. Μιλούσε καλά σουηδικά και δεν μπορούσε να ψελλίσει ούτε μια λέξη στη μητρική του γλώσσα. Επίσης, δεν θυμόταν απολύτως τίποτα από τη ζωή του πριν από τον Φεβρουάριο του 2013, άρα δεν μπορούσε να τους εξηγήσει όχι μόνο τι έκανε ακριβώς στο μοτέλ όπου βρέθηκε αναίσθητος, αλλά και για ποιο λόγο δίπλα του υπήρχαν πέντε ρακέτες του τένις.

Σήμερα ο Μπόουτραιτ ( ή Εκ ) μιλάει στο αμερικανικό δίκτυο CNN για έναν «καθημερινό εφιάλτη» που περνάει στην προσπάθεια του να θυμηθεί πράγματα, γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις από τη ζωή του. Στο πλευρό του έχει σπεύσει μια κοινωνική λειτουργός, η Λίζα Χαντ-Βάσκες, που προσπαθεί μαζί του να αναμοχλεύσει τη μνήμη του και να ανασύρει στην επιφάνεια το παρελθόν.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες της, ο Μπόουτραιτ υπηρέτησε για τρία χρονια στο αμερικανικό ναυτικό ως μηχανικός αεροσκαφών, μεταξύ 1971-1973 ενώ τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε όντως στη Σουηδία - γεγονός που εξηγεί την γνώση της σουηδικής γλώσσας -, εργαζόμενος για μια συμβουλευτική εταιρία ονόματι Kultur Konsult Nykoping.

Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιαπωνία, όπου γνώρισε μια Γιαπωνέζα, με την οποία παντρεύτηκε κι απέκτησαν έναν 12χρονο, σήμερα, γιο. Χώρισαν και βρέθηκε στην Κίνα, όπου δίδασκε αγγλικά σε ένα αγγλόφωνο σχολείο, οπότε έληξε η βίζα του κι αναγκάστηκε να επιστρέφει στην Αμερική.

Όταν η Βάσκες του τα ειπε όλα αυτά ( τα βρήκε μέσω πολύμηνης έρευνας ) εκείνος δεν θυμόταν απολύτως τίποτα. Όσον αφορά στις ρακέτες του τένις που βρέθηκαν δίπλα του τη μέρα που λιποθύμησε, προκύπτει πως ο Μπόουτραιτ ήταν ένας καλός παίκτης του τένις κι ίσως να βρισκόταν στη Καλιφόρνια για να πάρει μέρος σε έναν αγώνα. Πλέον, ανταποκρίνεται όταν τον αποκαλούν «Μάικλ», αλλά θα ήθελε πολύ να τον φωνάζουν «Γιόχαν». Εξακολουθεί να νιώθει «ξένος» στη Καλιφόρνια, για αυτό και η κοινωνική λειτουργός τον ενθάρρυνε να έρθει σε επαφή με αμερικανοσουηδούς.

Οι γιατροί θεωρούν πως ο 61χρονος πάσχει από μια πάθηση που καλείται fugue amnesia, όπου ο ασθενής, συνήθως λόγω κάποιου ψυχολογικού τραύματος, χάνει την αίσθηση της προσωπικής του ταυτότητας. Το παρήγορο είναι ότι συνήθως η μνήμη επιστρέφει σταδιακά μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών.

Και στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι «ξύπνησαν» από σοβαρή αρρώστια ή κωματώδη κατάσταση μιλώντας άλλες γλώσσες. Πριν από τρία χρόνια, μια νεαρή κοπέλα από την πόλη Κνιν της Κροατίας έπεσε σε κώμα. Όταν ξύπνησε, 24 ώρες μετά, είχε ξεχάσει εντελώς την μητρική της γλώσσα και μιλούσε γερμανικά. Σύμφωνα με τους γονείς της, ναι μεν η μικρή είχε αρχίσει να κάνει μαθήματα γερμανικών στο σχολείο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα μπορούσε να μιλάει τόσο καλά τη γλώσσα.

«Τα παλαιότερα χρόνια αυτό θα θεωρείτο θαύμα, εμείς όμως θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει μια λογική εξήγηση», είχε πει τότε ο ψυχίατρος Μίλο Μίλας, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε η κοπέλλα, Ντούζομιρ Μαράσοβιτς σχολίασε ότι «ποτέ δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί ο εγκέφαλος μετά από ένα τέτοιο τραύμα και μία κωματώδη κατάσταση».
BHMA

2 σχόλια:

  1. Croatian teenager wakes from coma speaking fluent German

    Και στο κάπως μακρύτερο παρελθόν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά και μάλιστα ανθρώπων που συνήλθαν από κόμμα και μιλούσαν ... αρχαίες γλώσσες.

    Αυτό είναι ένα αντικείμενο που το εξετάζει η παραψυχολογία κι έχει ένα συγκεκριμένο όνομα, το οποίο δεν θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόρθωση: "Αυτό είναι ένα αντικείμενο..."

    Μάλλον, ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, που αποτελεί αντικείμενο μελέτης της παραψυχολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.