19/7/13

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι ...χρησμοί του Β. Σόιμπλε

Της Μανταλένας Πίου
Mήνυμα στήριξης του Βερολίνου προς την Ελλάδα όσο εφαρμόζει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την επίσκεψή του χθες στην Αθήνα και δήλωσε ότι νέα βοήθεια και ενδεχομένως νέα μέτρα μπορεί να συζητηθούν αν χρειαστεί στο τέλος του 2014, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και θα παρουσιάζει πλεονάσματα.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία συζήτηση για νέο κούρεμα γιατί αυτό είναι σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, υπήρξε ασαφής όσον αφορά το ρόλο του ΔΝΤ από το τέλος του 2014, ενώ σχετικά με τις επανορθώσεις από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο είπε ότι το θέμα έχει κλείσει, χωρίς όμως να απαντήσει εξίσου εμφατικά και για το κατοχικό δάνειο.

Στις επτά ώρες που περέμεινε στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη. Επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με επιχειρηματίες και παρέστη στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός οργανισμού που σχεδιάζεται να ιδρυθεί με τη συνεργασία της γερμανική τράπεζας ΚfW, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρών έργων υποδομής.

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Γερμανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και πρόσθεσε «αν μιλάτε για κούρεμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τότε απαρνείστε βασικούς κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού? Να παίρνετε εγγυήσεις και να μιλάτε για κούρεμα, τότε είστε ψεύτες» είπε.

Οι δηλώσεις έγιναν σε απάντηση σχετικής ερώτησης του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος μάλιστα καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

«Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για κούρεμα του χρέους γιατί πιστεύω ότι είναι μία επικίνδυνη συζήτηση σε βάρος των συμφερόντων σας? τη στιγμή που το δεύτερο πρόγραμμα προχωρεί, παρά τις δυσκολίες » είπε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με αυτά που είχε δηλώσει ο κ. Στουρνάρας τον Δεκέμβριο, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup του 2012, που προέβλεπε ότι αν η Ελλάδα το 2013 έχει πρωτογενές πλεόνασμα και υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις τότε η Ε.Ε. θα εξετάσει πρόσθετα μέτρα βοήθειας.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που επιδεικνύουν δείκτες όπως η μείωση του ελλείμματος και η δημοσιονομική προσαρμογή. Αναγνώρισε τα προβλήματα, την ύφεση και την ανεργία, δήλωσε όμως ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η δημοσιονομική εξυγίανση, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης είπε και αναφέρθηκε στο γερμανικό παράδειγμα, όταν προ δεκαετίας το Βερολίνο είχε λάβει μέτρα, τα οποία αποδίδουν σήμερα. Δέχθηκε ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι από τα κρισιμότερα προβλήματα, είπε ότι τα υψηλά επιτόκια μπορούν να εξουδετερώσουν το κέρδος από τη μείωση του κόστους εργασίας και πρόσθεσε ότι η ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νέο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο που θα στηριχθεί από τη γερμανική KfW είναι βήματα προς την ενίσχυση της ρευστότητας.

Συνέντευξη
«Η κρίση του ευρώ δεν έχει παρέλθει. Δεν βγήκαμε από το δάσος. Εχει παρέλθει το χειρότερο κομμάτι της κρίσης» είπε, προσθέτοντας ότι «βοηθάμε τις χώρες για να αυτοβοηθηθούν» και ότι μεταρρυθμίσεις όπως ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, του νομικού και του φορολογικού συστήματος είναι εκ των ων ουκ άνευ, ή «sine qua non», όπως το διατύπωσε στα λατινικά. Δήλωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των αγορών είναι προαπατούμενα και επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν το σωστό πλαίσιο και οι επιχειρήσεις να βγουν μπροστά με καινοτόμα προιόντα, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις ΑΠΕ, τον τουρισμό και τη γεωργία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται την Ελλάδα και ότι η Γερμανία τη στηρίζει για να ξεπεράσει τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν.

Ο Γερμανός υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για λήψη νέων μέτρων το φθινόπωρο στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα. «Δεν είμαι η τρόικα, ούτε καθηγητής από άμβωνα που θα κάνει μάθημα» είπε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα προχωρεί όπως αναμενόταν και ότι οι αποφάσεις για το τέταρτο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα τελειώσει την αξιολόγηση.

Ασαφής υπήρξε τέλος όσον αφορά το ρόλο του ΔΝΤ μετά το 2014, οταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Είπε ότι είναι λίγο πελύπλοκα τα θέματα με το ΔΝΤ και τις παραμέτρους του προγράμματος. «Αυτό που όλοι πρέπει να κάνουν είναι αυτο που έχει συμφωνηθεί. Γιατί μόνον έτσι δημιουργείται εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη. Στο τέλος του 2014 και αφού έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις, τότε ενδεχομένως να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα» κατέληξε.

Δηλώσεις-χρησμός για το κατοχικό δάνειο
Kατηγορηματικός ότι, το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων έχει κλείσει για τη Γερμανία εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο ζήτημα του κατοχικού δανείου, παρότι σε άλλη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι είπε και το θέμα αυτό έχει κλείσει.

Ο κ. Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις και για το δάνειο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ξεχώρισε τις ηθικές ευθύνες για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ότι αυτές είναι συνεχείς και τις αναλαμβάνουμε, αλλά όσον αφορά τις επανορθώσεις τόνισε ότι έχουν διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία «2+4» για τη γερμανική ενοποίηση του 1990, την οποία η Ελλάδα δέχθηκε και δεν πρόβαλε αντιρρήσεις. Με την αντίστοιχη συμφωνία του ΟΟΣΑ, το θέμα έχει λυθεί, υπογράμμισε, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το κατοχικό δάνειο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στη συμφνωνία του Λονδίνου. Σε συνέντευξή του στο Σκάι, σε ερώτηση ειδικά για το κατοχικό δάνειο είπε όμως ότι «τα νομικά ζητήματα κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και γι αυτό το θέμα έχει λήξει».

ΗΜΗΡΕΣΙΑ

3 σχόλια:

  1. http://dealbook.nytimes.com/2008/09/19/uproar-over-german-banks-payout-to-lehman/#h
    Aυτο τοα ρθρο τα λεει ολα για την γερμανικη τραπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως τα περιμέναμε διαφορετικά; Από πού και ως πού;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ?
    ΤΟ ΣΑΚΑΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΓΚΑΒΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.