17/7/13

«Η συριακή ανθρωπιστική κρίση η χειρότερη μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα»

Έκκληση για διεθνή βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Καταυλισμός σύρων προσφύγων στην Ιορδανία     REUTERS/MUHAMMAD HAMED
Η προσφυγική κρίση λόγω του συριακού εμφυλίου πολέμου είναι πλέον η χειρότερη από την εποχή της γενοκτονίας της Ρουάντα, με 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διασπαρεί σε γειτονικές της Συρίας χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη.
Ο κ. Γκουτέρες και η επικεφαλής των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια, Βαλερί Άμος, απηύθυναν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κοινή έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού για μεγαλύτερη βοήθεια ώστε να ανακουφιστούν οι πρόσφυγες τόσο εντός της Συρίας, όσο και στις γειτονικές της χώρες.

Υπό όρους το Ιράν στη «Γενεύη 2»
Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των διεθνών διεργασιών για το συριακό, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε την Τρίτη ότι η αποδοχή του πλαισίου το οποίο έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για την ειρήνευση στη Συρία από πλευράς Τεχεράνης αποτελεί όρο για τη συμμετοχή του Ιράν στη διεθνή διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.
«Μια καλή αρχή θα ήταν η αποδοχή της “Γενεύης 1” και δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής τέτοια διάθεση από πλευράς του Ιράν», δήλωσε ο κ. Χέιγκ ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.
Η πρώτη διάσκεψη της Γενεύης, τον Ιούνιο του 2012, είχε καταλήξει ότι η Συρία χρειάζεται μια μεταβατική κυβέρνηση με ισχυρές εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες για να οδηγήσει τη χώρα στην ειρήνευση.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.